A ajuns la final analiza tuturor candidaților la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș. Până acum au fost prezentați cu șanse și calități trei candidați, în ordine: Radu Bălaș, Cosmin Pop, Cristian Vântu, Rodica Baciu, Radu Pescar, Horațiu Suciu și Dorin Florea. Analiza a cântărit plusurile și minusurile fiecărui candidat, dar și șansele lor de câștiga lupta electorală.
Speranța creionată pe o minciună
De profesie arheolog și istoric, Zoltán Soós este actualul primar al municipiului, speranța în care multă lume a crezut în 2020. Inclusiv unii dintre actualii candidați, așa cum este Cosmin Pop, dar tot acesta din urmă a votat de cinci ori cu Dorin Florea, chit că acum critică administrația susținută preț de două decenii. O remarcă personală: Zoli este cel care m-a convins (fără să vrea) să mă mut la Târgu Mureș, când mi-a trecut prin cap că este hotărât, vrea și poate să transforme nestemata prăfuită a Transilvaniei în ceva de invidiat. Suntem de aceeași vârstă și credeam sincer că nu va face rabat de la nimic pentru misiunea sa. Era declarat independent și echipa sa părea profesionistă.
N-a trecut mult timp și, la două luni de la urcarea pe scaunul de primar, Soós a dat cu bâta-n baltă. A spus că va face un colț albastru pentru românii care i-au criticat paraliticul de brad de Crăciun. Și-a cerut scuze la presiunea media, dar oftând din toți rărunchii, de se vedea din avion că-i vine greu să recite mesajul scris de echipa sa. Nu și le-a mai cerut când a mărturisit că este membru UDMR de 20 de ani, deci nici pomeneală de independent. În campanie a promis multe, dar n-am observat să realizeze ceva remarcabil sau măcar să-și țină vorba. A spus de transparență și nu o vezi, iar presa neplătită este îndepărtată de informații publice, pe care nu le oferă. La fel pățesc și localnicii. A spus că nu vor mai fi cetățeni de mâna a doua, iar românii așa au ajuns să fie tratați la ei acasă. A vorbit de meritocrație, dar toți din campania sa s-au ales cu funcții și contracte pe bani publici doar pentru că au ”lipit afișe”, generic fiind spus. Mi-a promis personal și în direct la prima și ultima emisiunea cu el la care a venit că va schimba site-ul primăriei ce are 24 de ani. Nu l-a schimbat și nici n-a vrut să-i donez unul pentru municipalitate din banii mei de jurnalist. Scandalurile cu consilierii săi (vezi Recorder) și plimbările la DNA l-au făcut mai cunoscut, ridicând multe semne de întrebare.
Zoltán Soós a reușit însă să stârnească ura ambelor majorități (maghiară și română). A adus Târgu Mureș în criză sanitară, când gunoiul l-a sufocat circa doi ani, apoi, la final de mandat, a blocat traficul din oraș cu semaforizarea inteligentă (deloc) și lucrările pe ultima sută, menite a fi praf în ochii electoratului. A risipit bani publici (milioane de lei) pentru propria imagine (către presă) și pe pasiunile sale: lucrări de artă cumpărate de la fix două firme. A favorizat etnia din care face parte la majoritatea evenimentelor din oraș, cu toate că… a promis.
Scuzele și șansele
Acuzat din toate părțile, Soós va da vina pe birocrație și pe faptul că funcționarii publici l-ar fi sabotat, de aceea într-un mandat n-a făcut mare brânză. De fapt, candidatul din 2020 n-a avut o echipă și nu are nici acum, ci doar membri de partid și partizani politic ce au pus umărul la campanie și și-au primit tainul.
Cu tot regretul că trebuie să o spun, așa cum o fac din decembrie 2020 și nu acum pentru că e campanie electorală, Soós a demonstrat că este incapabil să fie un primar bun, ci este o catastrofă administrativă, pentru a nu întinde analiza. Pur și simplu, el este doar o marionetă e șefilor din formațiunea sa politică. În Ardeal e o vorbă: nu-i de treabă! Șansele sale sunt primele, pentru că primarul și UDMR mizează pe votul etnic. Unul disciplinat în care și un personaj de desene animate este ștampilat dacă-l pune partidul pe listă. Aproape nimic nu-l poate opri pe Zoli pentru al doilea mandat. Desigur, în afară de un deces (Doamne-ferește, că-mi doresc să traiască toți candidații un secol pe puțin), o arestare puțin probabilă (are cinci dosare la DNA, susțin sursele) sau o retragere din motive personale. Mai mult, ajutorul lui Soos vine de la multitudinea de candidați din zona românească, fapt ce îi poate asigura continuitatea în funcție. Lucru care va fi o catastrofă pentru Târgu Mureș, dar asta depinde de votul nostru. Cel al majorității de la urne.
Notă: Sunt convins că mulți se vor supăra pe analiza mea, dar vă rog să o recitiți pe 10 iunie când voturile vor fi numărate. Și veți vedea cât am greșit. Dacă am greșit sau am avut dreptate. Momentan lupta se dă între Soos, Florea și Suciu. (Desigur, șase din opt candidați cred că sunt pe primul loc în sondajele de acasă.) Ei au șansele cele mai mari, iar următoarele șase săptămâni ne vor arăta cine a fost mai isteț în campanie. În general aici este vorba de elementul surpriză: electoratul care n-a ieșit la vot nici în 2020 și cel care abia a obținut drept de vot de atunci până azi. Și nimeni nu se apleacă serios asupra tinerilor, pe care habar n-are cum să-i aducă la vot. Vorbim de 30.000 de voturi care-l va face primar pe cel care-i convinge să pună ștampila pe el.