back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
21.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
21.4 C
Târgu Mureș
spot_img
VeștiPrimarul UDMR și un bilanț despre nimic din campania Soós

Primarul UDMR și un bilanț despre nimic din campania Soós

Data:

Primarul Soós Zoltán a susținut o conferință de presă în care a vrut să prezinte bilanțul ultimelor două luni de activitate. Și a trimis cearșafuri de date către presă după eveniment. Am răsfoit marile realizări și-am descoperit un mare nimic legat de programul său electoral. În octombrie se vor împlini doi ani de când s-a așezat pe fotoliul de primar, unde pare că a lucrat de au bătut vecinii în calorifer să nu mai sforăie. N-am văzut nimic din ce a promis, iar orașul arată neschimbat. Poate nu am fost extrem de riguros, dar sper ca ai mei cititorii au observat ceva elemente ale edilului UDMR și-mi vor bate obrazul cu schimbările radicale din Târgu Mureș.

Așadar, nu avem piste de biciclete, nu avem semaforizare inteligentă, nu avem site al primăriei, nu avem bun gust în administrație, nu avem reorganizare, nu avem restructurare, nu avem nimic în afară de ceva cârpeli, plus multă publicitate firmelor maghiare și contracte masive în această zonă etnică. Undeva la aproape 80% dintre contracte (ONG, firme, persoane fizice) sunt cu cei care fac parte din minoritatea maghiară. Așa susțin sursele mele și sper ca într-un raport al municipalității să fiu contrazis sau să mi se confirme. Mai avem totuși ceva: plăcuțe bilingve (foto: astea românești nu contează) și inscripționarea mașinilor poliției locale, dar aici e meritul altui etnic maghiar, viceprimarul Portik. Ah, și avem un primar fotomodel, că apare în sute de poze peste tot, dar în special pe pagina sa de Facebook.

Legat de toate aceste aspecte și multe altele, am încercat să realizez un interviu unde să nu i se ridice mingea la fileu, așa cum preferă în emisiunile de radio și tv unde are vreme să se ducă, iar privitorii sau ascultătorii să fie adormiți ca niște bebeluși. Am stabilit de câteva ori data și de fiecare dată nu s-a ținut de cuvânt Soós. Au trecut luni bune. E ocupat, desigur, cu treburile urbei. La fel cum toată lumea pare că muncește zi și noapte la primărie, doar că populația nu observă. Și are toate pârghiile de a transforma radical municipiul. Are majoritatea în Consiliul Local și sprijinul președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, coleg de partid, care la fel controlează instituția.

De ce nu se întâmplă nimic spectaculos? Pentru că nu se pricepe, din punctul meu de vedere. Pentru că este moale, iar partidul îl ține în geam să arate cum a pus mâna pe oraș. Și lui îi place sau nu, dar face acest joc de marionetă în care promisiunile electorale au rămas pe afișele din campanie. A arătat o singură dată că este ferm și dur: a decis să nu mai dea socoteală public consilierilor locali despre deplasările sale, că el e șeful, nu vreun scrib care să justifice de ce a avut nevoie de bani să se plimbe în general în Ungaria. Am avut speranța naivă că Zoltan va fi un primar al tuturor și că va face treabă. Nu este și nici nu face ce trebuie și mai ales ce a promis.

Am auzit că de la anul vor exploda proiectele. Unele mari. E doar un zvon. Să nu zicem hop. Ceea ce presupune că orașul va fi blocat de aproape 20 de șantiere. Este praful pe care va dori să-l arunce în ochii electoratului pentru a mai cerși un mandat. Votul va fi din nou etnic. românii vor fi divizați în n candidați și el se va mai odihni încă un mandat, pentru a se pregăti ca fostul primar de o domnie lungă. Între timp, banii publici se vor strecura spre firmele preferate, iar localnicii se vor gândi ce mama naibii mai așteaptă până să plece dintr-un oraș unde nimic nu se va schimba. Unii n-au încotro, alții sunt prea bătrâni. Liniștit, cum e vorba preferată a ardelenilor, Soós va ieși la pensie, iar târgmureșenii rămași pe baricade vor spera că va veni un primar care-i va scoate din praful istoriei. Nu se va întâmpla, pentru că votul etnic nu este soluția. Soluția e un primar care a dovedit că știe să facă bani și să dezvolte proiecte cu banii lui, nu doar să încaseze leafa de la stat, unde a fost împins politic. Și nici așa nu este suficient dacă ar veni un primar cu interese de gașcă și chitit să redirecționeze banul public către personaje din apropiere. E nevoie de un om curat și fără datorii politice, care să iubească orașul și să arate asta, nu să se pozeze zilnic și să ridice din umeri sau să se fofileze când e întrebat de ce nu se întâmplă nimic din ceea ce a promis.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

4 COMENTARII

  1. Orasul arata mult mai verde decat inainte,mult mai curat.Insa exista o mare problema si anume calitatea populatiei,care in cursul anilor precedenti s-a schimbat. Majoritatea este necivilizat,cu cultura manelista,smecheri,derbedei cu foarte multi bani.Inainte de 89 Tirgu muresul ere un oras linistit, cu 2 facultati,locuri de munca in fabrici si uzine,clinici pentru atatea bolnavi cat era nevoie,multe zone verzi,filarmonica,teatre,zone de agrement,hale de sport.Pe marginea strazilor erau plantati copaci,in fata caselor era abundenta de flori.Cersetori nu existau,doar „nebunii urbei”respectati si ajutati de cetateni.Cei care au trait in aceste vremuri le este rusine cand citesc despre raziile politiei locale facute impreuna cu politiile altor localitati din alte judete privind trafic de persoane si droguri,inselaciuni si omoruri.Avand in vedere ca recivilizarea orasului Tg.Mures este un demers sensibil din mai multe considerente,drumul catre aceasta va fi lung si greu.Doua ani si jumatate dupa 30 de ani de haiducie nu este de ajuns pentru schimbari majore.Doar pentru schimbarea mentalitatii populatiei este nevoie de zeci de ani.

    • unde e mai curat?tu ai habar despre ce vorbesti?e cel mai murdar curat din ultimii 20 de ani.gunoaie peste tot,tomberoane de gunoi peste tot si gunoi neridicat.

Comentariile sunt închise.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...