În afacerea cu salubritatea nu sunt implicați doar cei care mătură strada și adună gunoiul, ci și cine se ocupă de spațiile verzi să le cosească și să le întrețină. În primele cinci episoade, Ceasul Cetății a luat pas cu pas gafele administrației Soos, care a lăsat luni de zile Târgu Mureș pradă mizeriei și damfului de gunoi, de am ajuns în presa națională și în stare de urgență că nu mai făceam față deșeurilor. Le găsiți pe aceste link-uri (1, 2, 3, 4 și 5).
Acum ne oprim la partea cu mizeria incredibilă din spațiile verzi, care par în multe zone deșertificate și abandonate. Aici sunt alți bani și buni pentru firme de apartament, dar care au un numitor comun: un consilier local, care e reprezentantul romilor. Și se știe că ei sunt cei care fac curățenie. Doar că i-a abandonat și pe ei.
Să cosim de zeci de mii de euro lunar
Dacă priviți spre spațiile verzi, veți observa că-s pline de gunoaie. Atunci te îndrepți spre firma de salubritate stradală, Sylevy Salubriserv, pentru a întreba de ce nu face curat și acolo, dacă mătură străzile și troatuarele. Ei bine, societatea te trimite la primărie pentru a afla cine se ocupă de spațiile verzi. Mai exact, Serele (companie a municipalității) și firme de cosit ocazional. Doar că ele nu prea ridică gunoiul, că nu-i în contract.
Firmele de cosit alese pe sprânceană sunt de apartament și au în general un angajat. Nu se știe exact ce li s-a părut atractiv la ele, mai ales că toate sunt noi pe piață, fix de când a luat Zoltan Soos mandatul de primar, dar se bate palma cu ele. Și costă zeci de mii de euro să tai iarba. Aia puțină care este. Ce au în comun cele două companii selectate anul acesta: pe consilierul local UDMR, Janos Vidor Venczi. Sursele noastre susțin că el este în spatele lor, dar la întrebarea noastră a negat. A spus însă că într-adevăr cunoaște acționarii majoritari (o singură persoană de obicei pe societate), așa cum îi știe pe toți din branșa salubrității. Mai există o legătură: ambii patroni de la firmele de cosit sunt maghiari, dar iar e ceva normal în oraș. La fel cum e firesc să prinzi contracte cu primăria după ce abia ți-ai înființat firma, unde ai zero angajați și maximum unul, dar profit imens. De circa 80%. Priviți spre afacerile ultimelor două firme. Nici nu contează numele aici, că profitul e similar.
12.000 de hectare de cosit din cele 80.000
Surse din administrație ne-au spus că municipiul Târgu Mureș are 80.000 de hectare la capitolul spații verzi, dintre care 20.000 e iazul batal (cel în care Azomureș a lăsat deșeuri periculoase, iar administrația trebuie să-l îngrijească 30 de ani). Sunt și pășuni pentru animale, iar 12.000 de hectare sunt de cosit. Ceea ce este enorm pentru Sere, așa că se contractează firme care să se ocupe. Așa cum a fost în aprilie SC Stedeb Construct For You SRL. 268.000 de lei a fost contractul care s-a terminat în două luni, când și banii alocați s-au golit din cont.
A urmat o nouă firmă cu care s-a făcut un contract de cosit: Ro Eco Work SRL. Aici s-a stabilit ca durată să fie de cinci luni, iar prețul de 378.000 de lei. Tot un angajat, tot profituri exagerate și evident nu este vorba de un etnic român care se pricepe la cosit. Norocul societății a fost că seceta a făcut ca iarba să nu prea crească, așa că s-au ras în timpul ăsta 850 de hectare de buruieni din 12.000 de hectare.
Și mizeria cui rămâne?
Ceasul Cetății a întrebat ce se întâmplă cu mizeria din spațiul verde, atât cât mai este verde și nu s-a distrus de secetă și de lipsa îngrijirii. Mizeria este a cetățenilor care o aruncă în zonele respective și să le fie rușine, ni s-a transmis. Sigur, municipalitatea încă n-a găsit bani să cumpere camere video și nici metode convingătoare să-i trimită din birou pe polițiștii locali care să-i sancționeze pe cei care nu văd coșurile din fața spațiului verde. Pe scurt, de acolo poate fi luat gratuit gunoiul de firma de salubritate stradală (ceea ce în afaceri nu se face, că munca patriotică era pe vremurile comunismului și nici ea voluntară), de angajații de la sere sau de asociațiile de locatari care se decid că e responsibilitatea lor.
Primăria Târgu Mureș nu a găsit încă metodele de a face curățenie în zonele verzi, ci doar de a cheltui banii. Există una mai veche de a încheia un contract, dar ar fi prea scump, ni s-a spus, pentru că târgmureșenii vor arunca mai depare deșeuri pe lângă coș. Și nu există nimeni care să-i prindă și să-i sancționeze, ca-n satul acela fără câini, dar cu un cioban care mulge bugetul public pentru tablouri și evenimente dedicate etniei din care face parte.