back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planRăzboiul gunoiului (3): Episodul Polaris-Urban, un nou contract neputincios

Războiul gunoiului (3): Episodul Polaris-Urban, un nou contract neputincios

Data:

Afacerea cu gunoiul e una dintre cele mai bănoase în toată lumea, iar feliile din ciolan la care se îngrămădesc firmele sunt deseori oferite de ordonatorii de credite în baza unor interese. Desigur, județul Mureș și municipiul Târgu Mureș vor nega categoric că operatorul a fost ales preferențial, ci va scoate pe tarabă aceeași poveste mucegăită: am stabilit câștigătorul în funcție de prețul cel mai mic.

Cum a pierdut și apoi a câștigat Polaris-Urban

Puteți lectura în primele episoade (1 și 2) cum s-a ajuns ca orașul să pută de trei ani, chiar dacă acum este totuși raiul salubrizării față de acum câteva luni. În iunie 2002, Brantner Vereș Cluj a câștigat contractul de salubrizare privind deșeurile menajere, unde Asocierea Polaris M Holding – Urban Grup Environment a pierdut și a contestat degeaba.

Brantner a câștigat tot cu prețul cel mai mic, cel pus doar pentru obținerea contractului, pentru că altfel nu avea cum să-și desfășoare activitatea cu eficiență la acei bani. Ar fi mers pe pierdere, iar urmarea s-a văzut când orașul a fost sufocat de gunoaie.

În iunie 2023, ADI Ecolect (asociația municipiilor condusă de Peter Ferenc, șeful Consiliului Județean Mureș și totodată președintele organizației) a făcut o nouă licitație. Au participat asocierea Polaris-Urban (firme din București și Constanța) și Sylevy Cleaning din județul Mureș.. Iar a câștigat prețul cel mai mic. Cum s-a ajuns însă la o renunțare la 6% din profit?

Negociere dubioasă cu schimbări din mers

Pe 14 iunie 2023, cei doi operatori au fost invitați să-și prezinte ofertele. Sylevy a cerut 35, 293 milioane de lei, cu un profit calculat la 4%, iar asocierea Polaris-Urban a vrut 35, 051 de milioane de lei, cu un profit de 11,5%. Comisia de evaluare ADI Ecolect a cerut negocieri, pentru că nu a vrut să dea acești bani. Așa că a stabilit ca Polaris-Urban să depună plicul cu noul preț la ora 10.00, iar Sylevy la ora 12.00.

La ora 12.00, reprezentanții Sylevy Cleaning s-au prezentat la negocieri, dar comisia i-a informat că a stabilit împreună cu Polaris-Urban să depună ofertele în același timp la ora 13.00, încălcând astfel procedura. Cei de la Sylevy au reclamat că nu așa s-a stabilit, moment în care au intrat reprezentanții Polaris-Urban, care au deschis plicul cu noul preț: 32. 983.264 de lei. Asocierea a renunțat la două milioane de lei și a scăzut profitul de la 11,5% la 6,33%. În această situație, Sylevy s-a ridicat de la masă și a plecat, pentru că scăderea prețului înseamna că oricine o face va merge pe pierdere. Nici nu a contestat licitația fiind conștientă de ce va urma.

Gunoiul ridicat ca-n numărătoarea lui Caragiale

Noul operator de salubritate privind deșeurile menajere a fost pus la treabă de Adi Ecolect și i s-a dat cinci zile să ridice mii de tone de gunoi. Pe 4 iulie, cu o mobilizare masivă, Polaris-Urban s-a lăudat într-o publicație națională că a ridicat 160 de tone până la ora 12.00 și urmează încă pe atât până seara. Aveți o imagine publicitară de dinainte și după curățenie, pentru că articolul este plătit, evident.

De atunci, operatorul a început să numere ca-n piesa lui Caragiale: două la prefectură, două la primărie, două la prefectură și tot așa. Dovezile sunt adunate în mii de fotografii cu dată și oră privind gunoiul neridicat cu zilele din aproape toate zonele municipiului Târgu Mureș. Mergând pe aceeași schemă ca Brantner, Polaris-Urban a declarat că este sabotată de fostul operator de salubritate, unul care nu mai există. Primarul Zoltan Soos a ieșit și el la rampă să acuze același lucru și să spună că va face și va drege.

Realitatea de pe teren este alta: Polaris-Urban nu avea la momentul semnării contractului nici mașinile, nici angajații care să ajute asocierea în salubrizarea orașului. Astfel, în loc să înceapă cu minimum 50 de mașini, a venit la treabă cu 22 de mașini, iar numărul a ajuns recent la 33. Angajații sunt peste 50% din Nepal.

Ce zice Polaris-Urban?

Ceasul Cetății a încercat să obțină un interviu și o vizită la parcul auto al Asocierii Polaris M Holding – Urban Grup Environment, pentru a vedea dacă aceste informații se confirmă. Chiar din iulie. Inițial ni s-a spus da, apoi că nu, cu toate diligențele făcute pentru a prezenta adevărul. Exista posibilitatea ca informațiile noastre să nu fie reale, dar câștigătorul licitației dubioase nici nu s-a sinchisit să demonteze acuzațiile. Are contractul semnat și este tot ce contează. În plus, asocierea este susținută de majoritatea UDMR din UAT-uri și Consiliul Județean, care contralează ADI Ecolect ca pe o marionetă.

Între timp, observăm multă publicitate din partea operatorului și a municipalității, fără ca nimeni să dea socoteală că gunoiul persistă la capitolul deșeuri menajere, că nu se colectează selectiv la nivelul cerut și nici că nu este respectat graficul de ridicare. Doar cetățenii din Târgu Mureș postează zilnic fotografii și texte despre ce se întâmplă, în timp ce în presă este tăcere. O tăcere probabil cumpărată cu banii municipalității, prin publicitatea aberantă către mass-media (n.r. 200.000 de lei pentru patru luni să ne povestească edilul și viceprimarii cât de frumos este orașul și mai ales curat, dar și ce vor face mai departe. Publicitate eletorală din bugetul public, altfel spus). În schimb, târgmureșenii au primit la plic invitația să mai pună 19 lei pentru salubrizare, că este foame mare, chiar dacă oamenii și-au achitat taxa în avans. O mărire peste noapte.

ADI Ecolect a amendat operatorul

Ce nu veți citi în presa cumpărată din bani publici este că operatorul Polaris-Urban a fost amendat de ADI Ecolect și chiar s-a ajuns la penalități din contract. ”Monitorizăm permanent activitatea operatorului de salubritate, iar până acum a fost amendat cu 27.000 de lei, iar în plus se vor aplica penalități potrivit contractului pe care-l avem”, ne-a declarat astăzi doamna Agnes Szabo, iar povestea este legată de ceea ce reclamă cetățenii. Mai exact nerespectarea graficului de ridicarea a gunoiului menajer.

În episodul următor: miracolului dispariției gunoiului (video) într-un minut. Observăm astfel că este cineva care minte și care lucrează cu utilaje neconforme. Un alt video va demonstra acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...