În prima parte a serialului, Ceasul Cetății a arătat cum a izbucnit conflictul dintre fostul operator de salubritate (Sylevy Salubriserv) și noua administrație locală, cea unde primarul Zoltán Soós pozează veșnic în salvator. Asta dinainte de a fi primar, dar obiceiul și l-a păstrat din campania electorală.
Lupta cu mizeria prin mizerie
După ce s-a plâns că i s-au umflat facturile, fapt încă nedovedit de procurorii DNA, administrația Soós a promis că va curăța orașul de mizerie. Se întâmpla în 2021. Tot printr-o mizerie, mai exact un contract făcut peste noapte cu o firmă din Deva. Cu 300.000 de euro mai mult, dar măcar primarul s-a filmat cu patronul firmei Salubritate SA în timp ce câteva mașinuțe de curățenie mișunau prin centru, păzite de bodyguarzi. Mândru, edilul a umflat baloanele electorale că face ce zice. N-a durat însă mult toată povestea, iar gunoiul a început să pută până la București și chiar Budapesta.
Nu suntem noi ne vină, că ADI Ecolect e responsabil de ridicarea deșeurilor menajere, a strigat șoptit Zoltán Soós, dar nu a uitat să arunce o promisiune, că va vota să se urgenteze treaba cu un nou operator. Repet pentru cine nu știe: ADI Ecolect e o gașcă a primarilor din județul Mureș, iar peste ei este șeful Consiliului Județean, Peter Ferenc. Și cine sunt acești primari? Majoritatea este deținută UDMR. Pe scurt, aici este vorba de marea familie a politicienilor maghiari care pot rezolva problema.
Contractul cu Brantner și eșecul lui
În loc de o soluție rapidă și eficientă, ADI Ecolect le-a ordonat primarilor să tocmească firme pentru două-trei zile. Și gunoiul a fost ridicat pe sărite de s-a ajuns la mormane incredibile. Atunci, salvatorul Soós a apărut pe Facebook să ne anunțe că s-a semnat cu Brantner Veres, o firmă serioasă austriacă. Asta după discuții la cafele prin crâșme cu reprezentanții companiei, că așa se poartă negocierile mai nou.
La licitație a participat și Sylevy Salubriserv, dar n-a avut nicio șansă, pentru că venise cu un preț considerat corect pentru volumul de muncă și gunoi, iar Brantner cu 100 de lei mai puțin pe tonă. Înaintea tuturor din presă, Ceasul Cetății a scris atunci că este vorba de 77,5 milioane de lei, valoarea contractului pentru 60 de luni. Era în aprilie 2022, iar în aprilie 2023 s-a dus vraja. Indignat, tot primarul a spus că mizeria este incredibilă, că operatorul de salubritate nu-și face treaba, că a pus Poliția Locală pe el, iar amenzile curg ca laptele și mierea în campania electorală. Aici puteți citi discursul. În fața grămezilor de gunoi, Brantner a acuzat că este victima unor sabotaje. Există și un autosabotaj când semnezi un contract fără să ai capacitatea umană de a-l duce la bun sfârșit. Mai exact, angajați. Și apoi prețul s-a dovedit a fi prea mic. Așadar, s-a reziliat și acest contract cu surle și trâmbițe politice.
Finalul nu-i aici, ci în instanță
Mai există două probleme cu Brantner: procesele verbale pentru sancționare de către Poliția Locală au fost concepute greșit, pentru că nu putem discuta de competențe exagerate la această instituție transformată în câinele de pază al edililor. Lucru pe care Ceasul Cetății l-a dezvăluit și a avertizat că așa se vor pierde procesele în instanță, ceea ce se întâmplă deja. Sunt peste 600 de cauze pe rol. iar zeci au fost pierdute de Direcția Poliției Locale. Și le vor pierde pe toate pe amănunte de formulare.
În paralel, există un proces între Primăria Târgu Mureș și firma austriacă, pentru că operatorul susține că nu i s-au plătit facturi de câteva milioane de lei. Din cadrul municipalității ni s-a explicat că au fost refuzate la plată, pentru că aveau probleme de procedură, cum ar fi de unde au ridicat gunoiul cu detalii despre firmă (CUI, nume șamd).
Între timp, târgmureșenii au rămas cu gunoiul la nas, au ajuns în starea de urgență și într-un aer irespirabil. Evident că lucrurile n-au putut rămâne așa, iar cel mai activ primar cu mouse-ul pe Facebook a anunțat că va rezolva situația.
Următoarea pe lista promisiunilor: asociația Polaris-Urban
În următorele episoade veți putea citi cum se fragmentează spațiile de curățat în contracte mici, cu firme fantomă despre care știe un consilier local UDMR cu ce se mănâncă și cât (fiind implicat prin interpuși în ele), cum de a câștigat contractul asociația Polaris-Urban, care-s rezultatele și ce urmează pe partea de salubritate. Pentru că războiul gunoiul se apropie de final, iar câștigătorul va lua tot.
Foto, capturi și colaje. Poza principală este desigur un pamflet, pentru că primarul nu a fost văzut la tomberoane și nici nu vorbește mereu în românuri, cum se zice aici la stâlcirea limbii naționale. Imaginea însă îi aparține.