back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
VeștiSunt maghiarii mai presus de lege?

Sunt maghiarii mai presus de lege?

Data:

O hotărâre judecătorească este atacată la unison prin declarații politice uneori agresive de reprezentanți UDMR și chiar de peste graniță, mai exact din Ungaria. Pe scurt, Curtea de Apel Mureș a decis să anuleze autorizația de funcționare a Liceului Rákóczi, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut ieri hotărârea. Povestea pe larg este aici.

Toți demnitarii UDMR importanți din Mureș au sărit la gâtul justiției, iar atacurile furibunde se duc pe fondul etnic, de parcă judecătorii iau în considerare altceva în afară de legislația pe care își motivează verdictul. Din punctul meu de vedere, este limpede că hotărârea are la bază anumite criterii care n-au fost îndeplinite, iar motivarea ne va lumina pe toți, chiar și pe cei care s-au grăbit să afirme că este inacceptabil, revoltător și jignitor. Iar povestea va fi rezolvată tot în baza legii, atunci când se va observa ce anume a fost în neregulă atunci când a fost înființat liceul în 2018.

Problema este că declarațiile belicoase ale politicienilor și susținătorilor comunității maghiar riscă să transforme povestea într-un scandal etnic, fără niciun sens. Niciun minoritar sau majoritar din România nu este mai presus de lege. Asta trebuie să ne fie clar, pentru că o țară funcționează după legi, nu doar după principiile din Constituție. Naționaliștii români și cei maghiari ar trebui să se abțină în a atrage populația în miza lor politică, iar supunerea în fața justiției este obligatorie și nu este negociabilă. (Traducerea din imagine: Să nu lăsăm școala.)

Știu că au fost cazuri în care s-a dovedit că legea a fost terfelită de magistrați, de parlamentari și guvernanți. Se poate merge până la capăt pe firul legal, iar escaladarea unei teme pe fond etnic este clar un pericol de evitat. Lucru care nu se întâmplă, din păcate, iar în online deja au luat foc ambele tabere. N-am vrea să repetăm istoria din martie 90 doar pentru că unii se opun justiției, considerând cumva că sunt mai presus de lege. Nu sunt și nimeni nu e. Soluția poate fi doar una pașnică și pe cale legală. Am încredere că liceul va continua să funcționeze și fără gazul aruncat peste o hotărâre judecătorească de politicieni și adepții lor. Cu răbdare și înțelegere, nu cu scandal și ură.

PS Din păcate, elevii sunt cei care vor suferi, nu politicienii. Sunt aproape 500 de copii care studiază din 2018 la liceul menționat. Grija noastră trebuie să se îndrepte către ei, în primul rând, apoi spre rezolvarea rapidă a situației.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Logic ar fi ca proprietarul sa-si repare proprietatea , sa justifici ca proprietatea ti-a fost retrocedata intr-o stare avansata de degradare si sa pui astfel in pericol vietile copiilor si profesorilor e un non sens….Noi toti am primit proprietatile intr-o stare avansata de degradare , unii nu le-au primit de loc ..Iar in acel liceu din Romania , indiferent cine este proprietarul , limba romana trebuie sa fie predata tuturor copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

O româncă a câștigat Top Model of the World

Concursul Top Model of the World a fost câștigat...

(P) Rodica Baciu: În fruntea consiliului local avem nevoie de un bun negociator!

Rodica Baciu: În fruntea consiliului local nu avem nevoie...

(P) Vântu (AUR): Prioritatea noastră este infrastructura

Pe primul loc în programul de guvernare al candidatului...

VIDEO. Delta secretă din Târgu Mureș

Aproape de centrul orașului-bijuterie Târgu Mureș, la circa cinci-șapte...