back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,99
USD
4,58
GBP
5,80
22.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,99
USD
4,58
GBP
5,80
22.8 C
Târgu Mureș
Comunicate de presăRodica Baciu: Cheltuim 110.000 de euro zilnic pentru salarii în Primăria Târgu...

Rodica Baciu: Cheltuim 110.000 de euro zilnic pentru salarii în Primăria Târgu Mureș

Data:

”La un calcul simplu, vedem că în Primăria Târgu Mureș se cheltuiesc peste 110.000 de euro în fiecare zi doar pentru salarizarea celor 873 de angajați. Am comparat această cifră cu nivelul perceput al situației administrării acestui oraș.

Am realizat o cercetare sociologică la nivelul orașului Târgu Mureș pentru a afla care sunt problemele percepute la nivelul orașului. Dintre problemele cel mai des menționate sunt salubritatea, infrastructura și traficul din oraș. Alte probleme des menționate sunt administrația publică ineficientă, dezvoltarea economică și indiferența conducătorilor.
Gradul de nemulțumire diferă de la cartier la cartier, dar cel mai scăzut este al celor din cartierul Unirii, lucru ușor explicabil datorită traficului peste podul Mureșului. Totuși, se circulă bară la bară în aproape tot orașul, iar nemulțumirea și nervii se adună.

Unde se duce bugetul primăriei? Aproape un pod pe an pe salarii

Am descărcat bugetul primăriei și am văzut că pentru anul 2024 este de 604.574.000 RON (mult mai puțin decât cifra de afaceri a grupului de firme MATEROM) și se formează în cea mai mare proporție din impozite pe venit și câștiguri din capital, dar și dintr-o cotă provenită din TVA.
La partea de cheltuieli, am remarcat că 23% din buget este cheltuit pentru plata salariaților Primăriei, adică 138.630.000 RON sunt cheltuiți pentru plata a 873 de angajați (dintre care 58 de directori). Asta înseamnă aproximativ 28 de milioane de euro pe an (rețineți că podul peste Mureș o să coste între 30 și 50 de milioane de euro), 2,3 milioane de euro pe lună, 110.000 de euro pe zi și 13.750 de euro pe oră.

Comparativ: cheltuim mai mult ca Oradea și Cluj

Dacă e mult sau puțin, asta rămâne la aprecierea cititorului, aducând câteva repere de comparație. Am dorit să aflu cum se situează alte administrații similare din România.

Dacă privim la salariul mediu net pe țară la nivelul anului 2024, vedem că, în medie, un angajat al Primăriei Târgu Mureș este plătit lunar cu 7.742 RON, salariu net, ceea ce înseamnă cu peste 45% mai mult decât salariul mediu în județul Mureș și cu peste 50% mai mult decât salariul mediu pe țară.
Făcând o comparație între Primăria Târgu Mureș și Primăria Oradea, observăm că în orașul nostru avem cu 36% mai mulți angajați în primărie. De asemenea, noi cheltuim 23% din buget pe salarii, în timp ce Oradea alocă doar 5%.
Mergem mai departe și calculăm câți angajați deservesc fiecare 1.000 de locuitori din oraș. Raportul este îngrijorător, dat fiind că noi avem 7,5 angajați la primărie pentru fiecare 1.000 de locuitori din oraș, în timp ce la Oradea sunt doar 3,4. În termeni mai simpli, noi avem un număr dublu față de Oradea.
Privim și către Cluj-Napoca, care are 1.099 de angajați, dar vorbim despre un oraș mult mai mare decât Târgu Mureș, și vedem că și aici cifrele sunt în defavoarea noastră. Administrația Boc cheltuie 7,5% din buget pentru salarii și sunt doar 3,8 angajați în primărie pentru fiecare 1.000 de locuitori.
Dacă Primăria Târgu Mureș ar fi avut un sistem intern performant și am fi redus raportul de angajați per mia de locuitori, am fi avut o economie de 13,5 milioane de euro în fiecare an. Vă întreb: câte grădinițe, creșe, parcuri, străzi s-ar fi realizat doar din această economie? Chiar și podul peste Mureș s-ar putea plăti din economia pe doi ani.

Situația de mai sus arată că omul sfințește locul, adică atunci când avem suficiente fonduri pentru a plăti salarii de lux, dar nu obținem implicit și rezultatele dorite, nu obținem performanță și atunci avem o problemă. Oamenii lucrează bine atunci când sunt conduși și organizați eficient, nu doar plătiți bine.
O echipă produce rezultate atunci când este condusă, când fiecare știe clar ce responsabilități are, când fișa postului, obiectivele, termenele de realizare și criteriile de evaluare sunt cunoscute atât de șef, cât și de angajat, iar acestea sunt asumate.
Doar atunci când fiecare angajat va fi evaluat obiectiv, după munca sa, vom avea străzi curate și reparate, semafoare care funcționează normal, iarba din parcuri tăiată, iar serviciile sociale și administrative ale Primăriei își vor face treaba.
Cu o bună organizare, oamenii vor munci cu drag, dar vor fi și eficienți, asigurând mulțumirea celor ce plătesc impozite și taxe, adică cetățenii!
Acum este momentul ca acești oameni valoroși, cetățenii târgumureșeni, să deschidă ochii și să voteze în cunoștință de cauză și în acord cu conștiința lor, cu scopul ca în următorii patru ani orașul să fie bine condus și bugetul format din munca noastră, a tuturor, să fie folosit eficient”, a mai punctat Rodica Baciu, candidatul independent la Primăria Târgu Mureș.

Publicitate electorală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

VIDEO. Vântu: Târgu Mureș seamănă cu rasa Puli

Într-o emisiune de la M9 tv, Cristian Vântu, candidatul...

Emisiune M9 tv despre prestația candidaților

Prima săptămână s-a dus, iar acum este momentul să...

VIDEO. Peste 300.000 de credincioși la Șumuleu Ciuc

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attlia, a afirmat că...

Cine e pe primul loc pe buletinul de vot

Vineri dimineață au fost extrase numele candidaților la Primăria...