back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
20.9 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
20.9 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planOficialitățile maghiare reacționează dur la anularea funcționării Liceului Rákóczi

Oficialitățile maghiare reacționează dur la anularea funcționării Liceului Rákóczi

Data:

Doi dintre cei mai înalți demnitari publici din zonă au reacționat după decizia instanței de anulare a înființării Liceului Rákóczi Ferenc, care își desfășoară activitatea din 2018. Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, și primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, nu sunt însă singurii care au fost surprinși de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pe de altă parte, UMDR promite să insiste pentru rezolvarea situației tensionate. Un demnitar din Ungaria a criticat și el decizia instanței.

Reacția primarului Soós

”În această după-amiază am primit cu stupoare vestea că Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi anulat autorizația de funcționare a Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș. Nu vreau să comentez o decizie a instanței înainte de a o citi, însă vreau să precizez, că în calitate de primar am inclusiv datoria de a sprijini instituțiile de învățământ din comunitatea noastră, indiferent de confesiunea sau naționalitatea copiilor sau a cadrelor didactice.

Când ne gândim la școala catolică, atât de mult atacată, nu putem vorbi doar de o instituție de învățământ, ci și despre viitorul sutelor de elevi care, în fiecare dimineață, merg la această școală să învețe și să-și croiască un drum în viață. Este datoria noastră cetățenească să sprijinim dreptul constituțional la educație al fiecăruia. Pentru elevi, pentru părinți, pentru întreaga noastră comunitate. De aceea, inclusiv eu voi face toate eforturile posibile pentru revenirea la normalitate”.

Președintele CJ consideră că este jignitor și inacceptabil

”Ce se întâmplă în jurul școlii catolice de ani de zile este inacceptabil, jignitor și scandalos. Este greu de crezut că cineva ar vrea să folosească acest caz pentru a crea tensiuni etnice. UDMR continuă să lucreze pentru a găsi soluția administrativă potrivită pentru soluționarea cazului școlii catolice într-o manieră calmă. Această decizie nu afectează activitățile zilnice ale școlii. De aceea, subliniem că elevii, profesorii și părinții pot continua să stie ca UDMR este alături de ei. Nu vom da înapoi, vom reporni școala catolică din Târgu Mureș”.

Președintele UMDR Târgu Mureș: sunt meschini și de rea credință

Kovács Mihály Levente, președintele UDMR Targu Mures, a oscilat între acuzații și îndemn la calm.

”Liniștesc pe oricine s-ar îngrijora că va înceta din nou Liceul Teologic Romano-Catolic Ferenc Rákóczi . Există, a fost şi va fi o școală catolică confesională maghiară la Târgu Mureș. Cei care au atacat înființarea școlii sunt de rea-credință, meschini, nu cunosc acest oraș, oamenii comunicatii. Acționează conform unor idealuri blocate în trecut. Existența școlii depinde de decizia unor justițiabili nenaționaliști, răuvoitori și mici.
Deși motivele deciziei nu sunt încă publice, un lucru este clar: suntem unanimi în a spune că oricine este deranjat de existența unei școli confesionale maghiare ar trebui să se obișnuiască cu ideea că dacă aceasta va înceta să mai existe, trebuie restabilita.
UDMR este încă alături de studenți, profesori și părinți trup si suflet. Licența de funcţionare a şcolii din Târgu Mureş a fost reglementată printr-un decret ministerial, prin care s-a aprobat totodată funcţionarea unei şcoli ortodoxe din Timişoara.
Suntem convinşi că tot ceea ce aparţine elevilor Şcolii Ortodoxe Timişoara înfiinţată printr-un decret al ministrului Educaţiei nu poate fi refuzat elevilor maghiari catolici din Târgu Mureş.
Faptul că elevii școlii ocupă un loc aparte la concursurile pe discipline, că în timpul înscrierilor sunt de trei ori mai multe înscrieri este în sine dovada că este nevoie de această școală în comunitatea din Târgu Mureș. Forța și rezistența comunității noastre mută munții. ️Liceul Teologic Romano-Catolic a fost, este și va fi!”.

Secretar de stat ungur: Este revoltător și frustrant

„Mi se pare frustrant, revoltător, incalificabil faptul că școala din Târgu Mureș in mod constant este atacata iar si iar. Nu știm încă motivul, dar știm deja care este următorul pas! De îndată ce va apărea motivarea Curții Supreme, școala va fi înființată din nou prin hotărâre de guvern sau alt ordin de ministru. Nu contează cine este deranjat de existența ei, această școală este o nevoie a comunității locale, această școală există și va exista. Nu vom pleca!”, a scris Tamási Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei.

Istoricul scandalului

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia Curții de Apel Mureș în dosarul 95/43/2019, care a anulat ordinele ministeriale prin care s-a dispus, în 2018, reînfiinţarea Liceulului Teologic Romano Catolic “II Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș.
În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului, dar, o lună mai târziu, Curtea Constituţională a României a declarat-o neconstituțională. Într-un final, liceul a luat fiinţă din nou în baza a patru ordine ale Ministrului Educaţiei Naționale, adoptate în perioada iunie-august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”.
Cei care au atacat în instanță, în 2019, înființarea Liceului Teologic Romano Catolic sunt Colegiul Național ”Unirea” din Târgu Mureș, Consiliul Reprezentativ al Părinţilor din cadrul Colegiului Naţional „Unirea”, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa și Partidul Mișcarea Populară”. În acest moment, 60 de profesori predau pentru 450 de elevi.

 

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...