back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
Prim-planIsprăvile șefului Poliției Locale (5). Ultimul dosar penal

Isprăvile șefului Poliției Locale (5). Ultimul dosar penal

Data:

Dezvăluirile Ceasul Cetății despre cum este condusă Poliția Locală Târgu Mureș continuă și se vor opri probabil când actualul șef va fi schimbat din funcție pentru incompetență. Recapitulăm primele patru episoade cu fapte pentru cei care citesc articolul în premieră:

Primul episod. Poliția Locală a devenit entitate juridică separată de municipalitate din 1 ianuarie. Decizia a fost luată de Consiliul Local în septembrie 2021. În cele peste șase luni de atunci, conducerea nu a făcut un ROI (regulament de ordine interiorară).

Episodul doi. Poliția Locală este îmbătrânită și coordonată extrem de slab. O dovadă este că pentru prinderea unui cerșetor într-o intersecție este nevoie de cinci polițiști locali. Cum de s-a ajuns ca în banc?

Episodul trei. Toți polițiștii locali sunt obligați să poarte uniformă în timpul serviciului. Cu excepția lui Matiș, care ignoră dintotdeauna să îmbrace uniforma. Nu avem date că a respectat această regulă, ceea ce ar trebui să intre automat în comisia de disciplină. Doar că nu se întâmplă.

Episodul patru. Persoanele sancționate nu pot plăti amenda online sau de la o bancă pentru că li se întorc banii în cont . Am găsit o altă soluție pentru cititori și-am descifrat misterul acestei anomalii. Pe formular este trecut contul bancar al Primăriei Municipiului, iar CUI-ul este al Poliției Locale. O eroare minoră, din incompetență, care are un risc: în loc de jumătate de amendă, după plata rapidă, oamenii vor achita întreaga sumă.

Ultima plângere penală pentru Matiș

Povestea nu a început acum, ci în luna august a anului 2018, dar acum s-a ajuns la poliție, parchet și la primărie. Atunci patru polițiști locali au fost sancționați cu mustrare scrisă la nivel de primar, printre care și agentul P.P. Dispozițiile au fost contestate, iar pe timpul derulării procesului, primarul Dorin Florea a emis o dispoziție în baza căreia sancțiunea pentru P.P. îi era radiată de drept, fără să țină cont de faptul că procesul se afla încă pe rolul instanței. Judecătorii au anulat definitiv aceste dispoziții deoarece au fost aplicate ilegal, iar primăria a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată.

Cercetat disciplinar pentru un comentariu pe Facebook

Toate acestea au stârnit furia conducerii care a decis să-l ,,recompenseze” cu un alt sector de patrulare, respectiv în cartierul Valea Rece, un cartier cu probleme, populat în general de romi care locuiesc în case construite pe proprietatea altor persoane.
La solicitarea directorului poliței locale, Raul Dacian Matiș, au urmat însă și alte cercetări disciplinare, mai exact in luna aprilie 2019, pentru un comentariu pe rețeaua de socializare Facebook. În urma dezbaterii cazului, Comisia de disciplină a decis clasarea sesizării, din lipsă de probe.

Trimis din nou în Valea Rece

P.P. este ca un ghimpe în coastele directorului, pentru că este martor într-un dosar penal la DNA care-l privește. Tot pentru abuz în serviciu. Toate acestea nu l-au determinat pe Matiș să înceteze, astfel încât, în cursul lunii aprilie a anului curent, șeful a decis să-l retrimită pe agentul P.P. in Valea Rece. În lipsa temeiului legal, subalternul a refuzat să execute dispoziția, fiind atenționat că, după consultările cu biroul juridic și conducerea primăriei, se va lua o decizie dură.

Având în vedere faptul că nici până în prezent nu au fost stabilite procedurile operaționale și nu a fost aprobat regulamentul intern, agentul în cauză a formulat o plângere penală împotriva lui Raul Dacian Matiș pentru hărțuire și abuz în serviciu, sesizând în același timp și comisia de disciplină din cadrul primăriei, cu privire la aceste aspecte. Imediat după depunerea plângerii penale, directorul l-a chemat pe P.P. să anuleze ordinul, mizând astfel că dosarul va primi NUP, pe motiv că nu s-au produs prejudicii reclamantului.

Foto de deschidere: Info Mureș

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

O româncă a câștigat Top Model of the World

Concursul Top Model of the World a fost câștigat...

(P) Rodica Baciu: În fruntea consiliului local avem nevoie de un bun negociator!

Rodica Baciu: În fruntea consiliului local nu avem nevoie...

(P) Vântu (AUR): Prioritatea noastră este infrastructura

Pe primul loc în programul de guvernare al candidatului...

VIDEO. Delta secretă din Târgu Mureș

Aproape de centrul orașului-bijuterie Târgu Mureș, la circa cinci-șapte...