DezvăluiriPrim-plan

Director de la primărie prins de strictețea Codului Penal

Campania de împrospătarea memoriei funcționarilor publici

Tipicar, Ceasul Cetății a început să verifice declarațiile de avere ale funcționarilor publici din Primăria Târgu Mureș. Azi prezentăm un prim caz de fals în declarații. Cu repetiție.

Citeste si

Directorul neprins e patron de imobiliare cinstit

În cadrul municipalității există Direcția Activități Social-Culturale, care acum nu mai are director plin, dar are un director executiv adjunct: Cosmin Simion Blaga-Zătreanu. De mai mulți ani, domnul a avut mai multe funcții publice, printre care și coordonarea biroului de presă în fosta administrație, iar din ianuarie 2019 are o firmă Next Trade Investment TGM SRL, sub umbrela căreia se desfășoară activitatea Agenției Imobiliare Prestimob.

Au fost vremuri când un funcționar public nu putea să fie administrator și acționar unic, cum este acest caz, dar între timp legea a ridicat incompatibilitatea în situația în care compania funcționarului nu se intersectează cu activitatea instituției.

Există însă două documente ale funcționarilor publici care sunt obligatorii de completat, sub presiunea Codului Penal, care la articolul 292 prevede pedeapsa cu amenda sau închisoarea pentru fals în declarații. Ceasul Cetății a lecturat ambele declarații: de avere și de interese a directorului Blaga, cele depuse în anul 2020.

Cu toate că firma a avut profit, nu este menționat niciun leu în declarația de avere. Mai mult, nici în declarația de interese nu este pomenită agenția imobiliară. Așadar, șeful de la activități socio-culturale s-a împiedicat de articolul 292, cel de fals în declarații.

Blaga: „Voi fi mai atent data viitoare”

Am încercat să-i împrospătăm memoria directorului din primărie printr-o discuție telefonică. Relaxat, Cosmin Blaga (așa cum este cunoscut în târg) ne-a spus că a avut grijă să nu fie în incompatibilitate când și-a făcut firma (n.r. în sensul că nu face afaceri cu primăria) și că nu are nimic de ascuns.

Întrebat de ce nu a menționat profitul încasat prin firmă în declarația de avere și de ce n-a scris în declarația de interese că este administrator și acționar unic, funcționarul public ne-a replicat că firma e nouă și nici n-are profit. I-am citit din bilanțul contabil unde este trecută suma la profit și părea că-și amintește ceva, cu scuza că nimeni nu-i perfect.

Nu-și amintește însă cum de a ratat să consemneze compania în cele două declarații, dar a promis că va încerca să completeze retroactiv datele lipsă sau măcar să fie mai atent la semnarea noile documente. O mențiune: domnul Blaga ar fi trebuit și-n 2019 să menționeze în declarația de interese că și-a făcut firmă. A uitat și atunci.

În concluzie, potrivit datelor prezentate, domnul director executiv adjunct a comis fals în trei declarații: două de interese și una de avere. Probabil ANI va stabilit cu exactitate, după ce va lectura articolul.

Notă: De curiozitate, l-am mai întrebat pe Cosmin Blaga de ce are trecută funcția de manager pe linkedin. Ne-a replicat ceva în stilul ardelenesc: seeriooos?! Mai exact, oricine poate scrie ce poziție dorește, chiar dacă firma sa nu are niciun angajat, deci nici funcția menționată. Singurul său angajament cu carte de muncă este cu primăria, dar în timpul serviciului ne-a răspuns la telefonul de broker imobiliare.

Surse: Fotografiile sunt publice pe contul de Facebook al agenției imobiliare, unde acționarul și administratorul firmei a făcut poze cu colaboratorii.

Foto principală: Punctul.ro

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button