back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,55
GBP
5,95
7.7 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,55
GBP
5,95
7.7 C
Târgu Mureș
spot_img
VeștiSesiune periculoasă din statul UMFST cu acordul stăpânului Azamfirei

Sesiune periculoasă din statul UMFST cu acordul stăpânului Azamfirei

Data:

Dacă e un om de neatins în Târgu Mureș, atunci rectorul și totodată senatorul Leonard Azamfirei este personajul. În momentul în care m-am mutat în oraș, am periat presa despre cele mai importante personaje din urbe. Despre Azamfirei n-am descoperit nimic de rău local, chiar dacă în ograda sa vorbim de o comunitate de peste 10.000 de persoane care i se subordonează la UMFST. Doar vreo două opinii scrise timid, cu supoziții și nimic cert. În rest, doar periaj media de zici că e salvatorul planetei.

În câteva emisiuni tv la care am fost invitat pe plan local, am promis că nu voi ierta pe nimeni, atât timp cât eu controlez site-ul Ceasul Cetății. Și-am descoperit o mulțime de lucruri despre rector și activitatea sa, așa că le-am publicat, cu opinia domniei sale alături, când a binevoit să răspundă. Evident că nu le pasă celor din instituțiile care ar trebui să cerceteze faptele. În continuare, DNA Târgu Mureș nu are curaj să-i dea un telefon, chiar dacă-n dosarul de acolo e vorba de fonduri europene cu multe zerouri. Vă inchipuiți așadar ce influență poate avea eroul acestei opinii.

Să revin însă la subiectul zilei: sesiunea. Potrivit informațiilor mele din surse universitare (studenți și cadre didactice), în jur de 70 de studenți sunt pozitivi sau carantinați, fiind contacți direcți sau suspectați că ar fi infectați cu virusul care a blocat lumea în pandemie. Nu te joci cu astfel de cifre. Am verificat și la DSP, unde directorul Moldovan a avut curaj să-mi spună că sunt 48 de studenți carantinați și trei pozitiv, după teste înregistrate oficial. Cifra trei este importantă, pentru că de aici încolo vorbim despre focar. Și în plin focar nu poți susține fizic sesiunea, ci online. Doar că toți trei trebuie să fie în legătură directă. Și sunt doar doi. Insuficient.

Câțiva studenți mi-au povestit că peste 10 colegi și-au făcut testul, au ieșit pozitivi, dar nu au sunat la DSP să anunțe, pentru a trimite specialiști să recolteze probe. De ce? Pentru că deja am publicat primul articol, iar stăpânul de la universitate a transmis prin subalterni informația că studenții ce se sustrag examenului onsite (motivând boala) vor susține examenele oral. Și tinerii s-au speriat, pentru că e limpede că aveau ținte pe spate. N-ar fi înseamnat că doar cei carantinați și depistați pozitiv vor fi obligați să susțină materiile oral, ci toți studenții. Din spirit de gașcă, pentru a nu le face probleme colegilor, n-au mai apelat la DSP, ci s-au autocarantinat. Mai mult, un decan a transmis informația că până și contacții direcți trebuie să se prezinte la un examen (de medicină dentară). Nu există nicio derogare de la lege, dar nu contează într-un stat în stat cum e la UMFST.

Riscul asumat de rector e mare. El nu vede de ce ar trebui să susține sesiunea online, când e limpede că 70 de studenți reprezintă o cifră imensă. După aceste examene, pericolul apariției mai multor cazuri e prea mare. Cu toate acestea, Azamfirei a susținut că totul se va desfășura conform planului său, fără abateri. Studenții au fost înghesuiți în săli și sesiunea a pornit. Sursele mele studențești mi-au spus că speră să aibă noroc și să nu se îmbolnăvească, chiar dacă se tem de virus. Mai tare însă se tem de rector și cei din subordinea sa. Așa că, fără ca autoritățile locale și județene să intervină, ne rămâne un singur lucru de făcut: să așteptăm. Ca jurnalist, mi-am făcut meseria să avertizez asupra riscului. Mai mult nu pot face. Mai sper ca incidența să nu crească brusc după sesiune. Atunci, dacă se va întâmpla nenorocirea, cineva va trebui să răspundă pentru că nu a gestionat situația. Și multe capete vor cădea. Sunt curios dacă și-al rectorului, omul de neatins.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri.Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv.Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

1 COMENTARIU

  1. La UMFST se întâmplă destul de multe lucruri ciudate, am înțeles de la studenți cum că la examenele online aceștia sunt obligați să dețină suportul tehnic necesar susținerii acesteia, presupunând tehnică IT, achiziționată din resurse proprii, pentru a putea participa. Totodata situatile in care pierd conexiunea la internet, la curent, aplicabil în cazul celor din mediul rural, duc direct la restanță.

    Partea legală nu o discut, nu sunt jurist, etic vorbind condiționarea unui drept protejat e o gaură neagră, nu cred că este în regulă ca unui student să i se ceară ceva ce nu i se oferă mai ales în momentul în care discutăm de tehnică IT care s-a scumpit semnificativ în ultima perioadă din cauza pandemiei care a crescut cererea iar realitatea este că un student dintr-o familie care se întreține din 2 salarii minime nu are bugetul necesar pentru a achiziționa un laptop suficient de performant încât să nu îi încurce procesul educational.

    Mai mult, am înțeles de la niște studenți străini din cămine că într-un regulament este prevăzut un pasaj care spune că cei care părăsesc căminele pentru mai mult de 48 de ore trebuie să prezinte un test pcr negativ, efectuat pe cheltuială proprie, la întoarcere altfel își pot pierde locul, încă odată lezând două drepturi, la libera circulație în mod direct și la educație în mod indirect.

    Faptul că acest focar există nu mă miră, nu de puține ori am văzut tinerii studenți în grupuri mari bând bere în parcul din Cornisa, toți dintr-un pet, fără măști, în fine, lesne de înțeles dar e oarecum jignitoare abordarea universității, nu știu cum e pentru studenți, mai ales pentru cei de la Petru Maior, cred ca le-ar fi fost mai bine dacă nu s-ar fi unit cele două instituții, mai urmăresc situația și rar văd altceva decât fosta UMF pe internet, dreptul, literele nu sunt promovate, mă gândesc că ei sunt ignorați.

Comentariile sunt închise.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Punctul G, primul lung metraj românesc dublat în maghiară

Aseară a avut loc avanpremiera filmului Spre Punctul G,...

Ionuț Ceaușescu s-a retras de tot din lumina reflectoarelor

Update: Soția sa a anunțat când are loc priveghiul...

Medicul și teologul Butuc a preluat ștafeta de prefect

Liberalii sunt la al treilea prefect în circa un...

Dr. Ovidiu Butuc este noul prefect de Mureș

Informația brută.''În ședința de astăzi a Guvernului României au...