DezvăluiriPrim-plan

DNA Târgu Mureș ține la sertar dosarul rectorului Azamfirei (I)

Mâine se împlinesc 11 luni de când DNA are un denunț penal pe numele lui Leonard Azamfirei, rectorul UMFST și actual candidat PSD la Senat, fără ca procurorii să-l sune o dată. Ceasul Cetății a primit o copie a plângerii depuse de Adam Valerian, absolvent al universității și acum doctorand. Acuzațiile sunt multe, dar vom selecta doar câteva momentan, la care ne-a răspuns și cel învinuit. În paralel, am încercat să aflăm care este stadiul dosarului, dar de la DNA Târgu Mureș ni s-a comunicat că de la București putem obține date, chiar dacă cercetările se fac la instituția de pe malul Mureșului. Așa că așteptăm un răspuns de la DNA București, în urma solicitării făcute săptămâna trecută. Legat de anchetă, rectorul Azamfirei ne-a spus că nu a fost solicitat nicio secundă de autorități pentru a fi audiat. Între timp, cităm din plângerea penală depusă, dar și cu răspunsul celui acuzat.

Au fost sau nu fraudate fondurile europene?

Din plângerea lui Adam Valerian aflăm că „Azamfirei Leonard a fost coordonator al echipei de cercetare în cadrul proiectului POSDRU/159/1.5/S/137390, proiect de formare profesională finanțat prin fonduri europene. Deși a încasat lunar salar de 4.000 RON timp de 18 luni, pentru a îndruma echipa de cercetare, nu s-a întâlnit niciodată cu echipa de cercetare pe care trebuia să o coordoneze și  nu a ținut nici un curs, deși a încasat banii pe ele.

De fapt, Azamfirei a raportat cursuri și evaluări fictive în scopul de a obține foloase materiale din fonduri europene. Într-un caz similar, la UMF Cluj, fostul rector Bojiță Marius și încă cinci profesori universitari sunt cercetați penal pentru corupție și instigare la fals intelectual pentru raportarea de cursuri fictive într-un proiect POSDRU.

Proiectul POSDRU/159/1.5/S/137390 are titlul ”Cercetarea doctorală și postdoctorală – prioritate a învățământului superior românesc”, a fost finanțat prin programul POSDRU 2011-2013, beneficiar fiind Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, iar UMF Târgu Mureș fiind partener contractual în acest proiect. Azamfirei Leonard avea rolul de coordonator nucleu de cercetare, calitate în care trebuia să se întâlnească periodic cu echipa de doctoranzi pentru a-i îndruma și a le aviza rapoartele de activitate. Deși a încasat lunar bani sub formă de salar pentru a îndruma echipa de doctoranzi, nu s-a întâlnit niciodată cu aceștia.

Rapoartele lunare ale doctoranzilor, avizate de Azamfirei Leonard în calitate de coordonator, împreună cu fișele de pontaj semnate de el trebuie să existe în dosarele proiectului POSDRU/159/1.5/S/137390 (în arhivele UMF Târgu Mureș, UMF Carol Davila, respectiv la Ministerul Educației și Cercetării). Totodată, doctoranzii din echipa îndrumată de dânsul au afirmat în diferite anturaje că nu s-au întâlnit niciodată cu Leonard Azamfirei pentru a-i coordona. Având în vedere poziția sa de rector, tinerii doctoranzi se tem să vorbească, dar pot fi audiați, iar lista lor completă se găsește în dosarele de la departamentul proiecte al UMFST sau în arhivele universității și ministerul educației.

De asemenea, conform unor informații apărute în presă Leonard Azamfirei a mai fost coordonator și în alte proiecte cu fonduri europene, în care a săvârșit infracțiunile relatate mai sus. Astfel, conform Cotidianul ( http://www.cotidianul.ro/rectorul-umf-targu-mures-un-dalmatian-cu-pete-plagiate/ ), Azamfirei a fost coordonator din 2011 până în prezent în nouă contracte și granturi de cercetare:

  1. Calitate și competență profesională europeană în educația medicală și în managementul activităților educaționale – Contract POSDRU/86/1.2/S/63815;
  2. Cercetare avansata prin programe post-doctorale în științe fundamentale și clinice medicale – Contract POSDRU/89/1.5/S/60782;
  3. Proiect pentru dezvoltarea de programe doctorale cu dimensiuni europene în medicină și științele vieții – Contract POSDRU/21/1.5/G/40712;
  4. Program de excelență în cercetare doctorală și postdoctorală multidisciplinară în bolile cronice. POSDRU/159/1.5/S/133377;
  5. Cercetarea doctorală și postdoctorală prioritate a învățământului superior românesc (DocPostdoc). POSDRU/159/1.5/S/137390;
  6. Tehnologii avansate pentru calitate în universitatea orientată spre viitor. POSDRU/86/1.2/S/58609;
  7. Crearea de noi oportunități de învățare pentru studenți pentru dezvoltarea abilităților practice folosind simulatoare medicale POSDRU/159/1.2/G/136334;
  8. Excelența în formarea doctorală prin implementarea unui model european consacrat POSDRU/CPP107/DMI1.5/S/80641;
  9. Proiect pentru dezvoltarea de programe doctorale cu dimensiuni europene în medicina și științele vieții. POSDRU/21/1.5/G/40712.

Deși sumele obținute de Azamfirei în urma acestor proiecte sunt considerabile, doar în declarația de avere din 2012 se pomenește de aceste contracte POSDRU, și nici măcar atunci nu este specificată explicit suma obținută, ci este trecută la grămadă, la totalul veniturilor. În declarațiile de avere din anii următori, nici măcar nu mai apare mențiunea existenței contractelor POSDRU sau a granturilor.

În aceeași situație este Anca Georgescu, colegă foarte apropiată a lui Azamfirei, șef de disciplină la Boli Infecțioase și secretar academic al pro-rectoratului didactic, care nici ea nu s-a întâlnit niciodată cu membri echipei de cercetare pe care îi coordonator în diferite proiecte POSDRU, deși a primit lunar 4.000 RON pentru îndrumarea lor prin proiect POSDRU în perioada 2015-2016.

Cu toate că UMF Târgu Mureș avea obligația de a face publică lista participanților la programe POSDRU, nici astăzi aceste liste nu au fost făcute publice, neputându-se verifica modalitatea de cheltuire a aproape 5 milioane de euro din fonduri Europene”. Momentan așteptăm lista participanților la acest program.

Acuzație: Fals în acte publice, fraudă cu fonduri europene și incompatibilitate

Cităm din nou din plângerea penală. „Prin Decizia nr. 1118/10.11.2016, Rectorul Leonard Azamfirei, deși era cordonator de credite, își acordă singur salar prin proiectul de formare ”Softis-Ped-Softskills for Children’s Health”, nr. 2016-1-RO01-KA203-024630 – programul Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices, Strategic Partnerships for Higher Education. Decizia de întocmire a contractelor de muncă este semnată de către rectorul Azamfirei, iar salariat este chiar el (anexa 1 – decizia 1118/10.11.2016). Conform acestei decizii, Azamfirei își atribuie salar pentru rolul de ”coordonator instituțional” în proiect. Ori, toate activitățile de coordonator instituțional erau deja remunerate prin însăși natura funcției sale de rector. Deci, prin această manevră, Azamfirei încasează din fonduri europene un salariu necuvenit pentru a-și îndeplini atribuțiile de Rector. Totodată, în preambulul Deciziei Rectorului nr. 1118/10.11.2016, publicat pe site universității  se face referire la o Hotărâre a Consiliului de Administrație a UMF nr. 42/31.10.2016, care însă nu face nici o referire”.

Azamfirei: sunt acuzații nefondate

Solicitat pentru a ne spune punctul de vedere, rectorul UMFST ne-a declarat că sunt acuzații nefondate. „Niciodată nu am fost anchetat de vreo autoritate. Înțeleg că domnul Adam Valerian a depus această sesizare la DNA și este dreptul său. Sigur, nu știu dacă este potrivit demersul domniei sale atât timp cât încă ne aflăm într-un proces de calomnie, pe care l-am câștigat, chiar dacă nu definitiv în acest moment. Vă pot spune doar câteva detalii, pentru că am aflat despre denunț tot prin domnul Valerian, pentru că l-a depus ca probă în instanță în procesul ce are loc. Nu, nu e vorba de 4000 de lei, ci de 1600 de lei, dar nu eu am fost coordonator de proiect, ci altcineva. Oricum, în niciun caz menționat n-am fost coordonator și să-mi dau singur salariu. Și nici n-a fost vorba despre un curs la care trebuia să merg și să nu-l fi susținut”, a afirmat Leonard Azamfirei.

Vom reveni cu alte acuzații și răspunsuri.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button