back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planIsprăvile șefului Poliției Locale (7). Matiș îl cercetează ilegal pe liderul sindical

Isprăvile șefului Poliției Locale (7). Matiș îl cercetează ilegal pe liderul sindical

Data:

Fix în urmă cu o săptămână, liderul sindical de la Prolex din cadrul Poliției Locale Târgu Mureș, Florin Florea, era cercetat în comisia de disciplină la ordinele directorului general Raul Dacian Matiș. Motivul: ca lider sindical și avertizor de integritate, Florea a filmat o ziaristă care cerceta și fotografia dosarele de personal ale unor angajați. Supranumită ziarista hărțuitoare, Liliana Delia Morariu a primit acordul directorului Matiș (prin încălcarea regulamentului) și se afla în biroul a doi șefi de la Poliția Locală: Korpady Gyorgy (director personal) și Anca Morar (șef compartiment juridic).

Filmul distribuit online

Pentru a depune plângere pentru încălcarea unor reguli, printre care și GDPR, liderul Florea a filmat ce se întâmplă într-un birou al instituției. Ca sindicalist și avertizor de integritate, el avea nevoie de dovezi. Și le-a obținut. Lucru pe care l-a împărtășit cu colegii în mesaje private. Unul dintre destinatari a livrat mai departe filmul către ziarista Morariu, iar ea l-a postat pe Facebook (n.r. imaginea principală din articol este o captură din postarea dânsei). Din acest motiv Florin Florea este cercetat, chiar dacă nu a postat public imaginile și nu există dovezi în acest sens.

Cu toate acestea, directorul Matiș l-a trimis în comisia de disciplină (n.r. virgula e ceva care se pune între subiect și predicat, dacă vrea șeful, cum se observă în captură), ignorând Legea Avertizorului de Integritate, prin care aceștia sunt protejați și nu pot fi cercetați și nici sancționați. Și legislația privind rolul de sindicalist e protectoare. În Primăria Târgu Mureș și societățile municipalității, avertizorul de integritate și sindicalistul există doar pe hârtie, pentru că onor comisiile de disciplină anchetează și demit la ordin. Acum, comisia se pregătește să sancționeze în alt caz. Tot un avertizor. Tot contra legii.

Abuzul și hărțuirea continuă

Pe vremea fostei administrații, Florin Florea (foto) a fost concediat pentru că a purtat un tricou pe care scria fără penali în funcții publice. Timp de doi ani și nouă luni, liderul sindical s-a judecat cu Primăria Târgu Mureș, care l-a pus pe liber la ordinele directorului Raul Dacian Matiș. În caz au fost implicați și cei doi șefi din povestea de mai sus: Korpadi și Morar. Acum, cei doi s-au recuzat din comisia de disciplină, fiind clar incompatibili. După câștigarea procesului, Florea a primit salariile retroactiv și suma este considerabilă, iar ea a fost achitată din bugetul public. Directorul Matiș n-a fost sancționat nici de noua administrație, primind calificativul foarte bine de la viceprimarul Vilmos Portik, cel care are sub control Poliția Locală.

Viceprimarul are și Transport Public în coordonare, firma a municipalității, unde liderul sindical Attila Kristof a fost concediat pentru că ar fi defăimat conducerea societății, cum Ceasul cetății a scris aici. Și el a câștigat procesul, a fost reangajat și a primit salariile pe perioada istoriei din instanță. Nici directorul Tatár Béla n-a fost tras la răspundere. Și iar viceprimarul n-a putut replica de ce banii publici sunt risipiți, iar incompetența nu este sancționată. De data asta, Portik se află în concediu. Tot în concediu intră la finalul acestei zile și directorul Matiș, care astfel fuge când comisia va da un verdict ce încalcă legea.

Ce spune legea. Pe foarte scurt

Legea 361 din 2022 punctează clar și la obiect despre cum sunt protejați avertizorii de integritate. Cităm.

”’Conform art. 22 – Interdicţia represaliilor:
Alin. (1), lit. a) – lit. o) – Este interzisă orice formă de represalii împotriva avertizorilor în interes public,
ameninţări cu represalii sau tentative de represalii, în special cele care privesc:
Lit. a) – orice suspendare a contractului individual de muncă ori a raportului de serviciu;
Lit. b) – concedierea sau eliberarea din funcţia publică;
Lit. c) – modificarea contractului de muncă sau a raportului de serviciu;
Lit. d) – reducerea salariului şi schimbarea programului de lucru;
Lit. e) – retrogradarea sau împiedicarea promovării în muncă sau în funcţia publică şi a dezvoltării
profesionale, inclusiv prin evaluări negative ale performanţei profesionale individuale, inclusiv a
funcţionarilor publici, sau prin recomandări negative pentru activitatea profesională desfăşurată;
Lit. f) – aplicarea oricărei alte sancţiuni disciplinare;
Lit. g) – constrângerea, intimidarea, hărţuirea;
Lit. h) – discriminarea, crearea unui alt dezavantaj sau supunerea la un tratament inechitabil;’.

Notă: Vom reveni când comisia de displină va stabili dacă Florin Florea a greșit sau nu, în viziunea unor membri care ignoră Legea Avertizorului de Integritate. Totodată vom revei cu declarațiile tuturor celor implicați, dacă vor dori să le expună.

Istoria incompetenței lui Raul Dacian Matiș poate fi lecturată în șase episoade aici.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

9 COMENTARII

  1. Păcat ca nu a întrat mai repede sa o filmeze când ieșea de sub birou sterganduse la gurita ei poftitoare de visly sau trogher colbasz… Nebuna orașului mama vampir bună porecla asta 💯👌

  2. Italian slut varianta bolnavei psihice notorii ordinare fuga la pastiluțe ca decupezi iar psihico nula ce ești mai spălate ca lași un damf de spaghetti 😉🤫

  3. Problema nu e doar la secretara dd la ekectromures, ci si la slugoii soferului siletina, care ii dau dosarele angajatilor. O plangere pentru jegosii pe abuz in serviciu, dna?

    • Exact. Oricum psihica la câte dosare si a făcut și își face asta o sa între în cartea recordurilor 😜garantat ca asta e boala maniaco depresiva… O hoasca care încă nu și-a trăit povestea de dragoste cu o marioneta de macaroanar.. În rest un zero barat o fomista care provoacă și hartuieste asta încă căt i se mai permite 💯👉👌👈.. La nebuni cu tine fufooo

  4. Bolnava asta psihica nu e de lăsat între oameni dar papusarii de psihici ca ea au nevoie la o adică ce sa i faci? E zero barat! Urla foamea în ea ptr asta face ce face ca nu are ce daune sa plătescă da doar…. Ca… Infracțiunea de hartuire este altceva… Dosar penal și dosare care fiecare cetățean hartuit de aceasta fufa ar trebui sa il facă ptr hartuire… Simplu și punct!

Comentariile sunt închise.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...