Comisia de disciplină a funcționarilor publici din cadrul Municipiului Târgu Mureș a dat-o de gard surprinzător în cazul directorului de la primărie care nu și-a completat declarația de avere și nici pe cea de interese privind firma pe care o are. Pe scurt, Ceasul Cetății a scris despre cum Cosmin Blaga, director executiv adjunct într-o direcție a municipalității, nu a menționat în declarațiile de avere și de interese că are o agenție imobiliară și a obținut profit. Fapta se numește fals în declarații, potrivit Codului Penal. Blaga ne-a făcut o declarație privind acest subiect.
Ancheta comisiei fără audierea celui cercetat
La final de aprilie, Comisia de disciplină a fost solicitată de primarul Zoltan Soos să analizeze cazul, iar pe 7 iunie s-a întrunit și a decis să sesizeze ANI și organele de cercetare penală. Cosmin Blaga nu a fost audiat și nici informat despre rezultatul investigațiilor, ci a citit în Ceasul Cetății despre soluția găsită.
Soluție prin care el este protejat de vreo sancțiune pe motiv că se așteaptă întâi decizia instituțiilor sesizate. Lucru care va dura, pentru că în Ardeal pot trece ani până la soluționarea unui dosar mai grav, iar în unele cazuri cel acuzat nici nu este chemat la audieri, indiferent că este vorba de DNA sau alte autorități.
Blaga: Sunt nevinovat!
Într-o discuție cu directorul Blaga, acesta ne-a declarat că este nevinovat, că nu a comis niciun fals în declarațiile de avere și de interese din 2019 până acum, iar că subiectul este închis pentru el de la publicarea articolului.
Ce trebuia să facă onor comisia
Mergând pe logică, comisia ar fi trebuit sa-l audieze pe cel incriminat, apoi să fie sancționat disciplinar, după care să fie sesizate autoritățile. În schimb, aceeași gașcă veche din primărie a decis să sesizeze instituțiile înainte, pentru că așa este suspendată orice răspundere disciplinară, potrivit unui articol din Codul Administrativ. Până când infracțiunea va fi sau nu confirmată definitiv de o instanță. Pe scurt, comisia s-a spălat pe mâini și povestea poate dura ani.
Mergând pe Codul Administrativ, descoperim articole care acoperă răspunderea comisiei de disciplină, care se poate ascunde la umbra legilor făcute în general în favoarea infractorilor. Articolul 47 (Legea 153/2021) prevede sesizarea instituțiilor dacă există dovezi că a comis o faptă penală, administrativă sau civilă. Adică, orice faptă.
Prietene, chiar mai poți? Nu ți-e greață de broaștele ce le mănânci de la soos și consilierul lui personal? Ai o barna in ochi de nu vezi furturile actualului primar? S-a dus dracului și demersul tău privind presa obiectiva. Dar deh, așa-i când ești adus din alte locuri de consilierii primarului.