PăreriPrim-plan

Cum ajungi extremist dacă pui o întrebare


În weekend a avut loc Vibe Festival, care i-a turbat puțin pe cei din Sângeorgiu de Mureș, pentru că evenimentele s-au desfășurat până târziu, iar unii oameni nu petrec nonstop, ci mai și muncesc, sunt pensionari sau au bebeluși. Fiind la doi pași de eveniment, în Târgu Mureș, am încercat să văd ce program are festivalul, dar n-am fost destul de tehnic să nimeresc limba română sau engleză. Așa a pornit scandalul care m-a transformat în vinitură ce are loc la colțul albastru. 🙂

Am întrebat pe pagina evenimentului unde găsesc indicații în românește, dar n-am văzut răspunsul, apoi ieri ziarul Punctul a publicat o laudă a primarului din Sângeorgiu că ar fi fost peste 50.000 de spectatori din toată Europa la cele ”peste” 87 de concerte. Cifra m-a distrat că este exactă în mod normal, nu e ca gramajul la alimentară. Sunt 87 sau mai multe, nu 87,5. În fine, lumea a început cu miștourile, pentru că era aproape imposibil să fie zeci de mii de persoane din afară, când la Zilele Târgmureșene (n.r. Nu eram în oraș, dar am înțeles că a fost pe același model, în mare) ar fi venit 25.000. Mi-am arătat regretul că n-am putut citi un program în limba română, pentru că e normal să te adresezi tuturor clienților, dacă nu este exclusiv pentru comunitatea maghiară.

Ești șovin, ești extremist și faci scandal, așa mi s-a reproșat de la o banală nedumerire și o simplă întrebare. Apoi mi s-a spus că există variante în română și engleză. Le aveți în capturi. Tot la maghiară ajungi. Mi s-a explicat de către prietenii din comunitate maghiară că este un eveniment dedicat de oamenii UDMR votanților lor, deci pot veni și românii care știu limba minorității. Așadar, eu m-am dumirit și nu e cu supărare, pentru că e firesc să faci ce vrei, dacă respecți legea. Una care a fost încălcată prin tulburarea liniștii publice, dar se trece peste dacă se ia în calcul beneficiul adus localității unde au avut loc evenimentele diurne și nocturne. Nu le cunosc, dar m-aș bucura să aflu că bugetul comunei s-a umflat nițel după festival.

Maghiarilor care m-au atacat fără sens le sugerez să fie mai calmi, pentru că n-am spus că visez să mărim zona metropolitană Târgu Mureș prin alipirea Budapestei. În rest, m-am uitat ca mâța-n calendar la câteva clipuri exclusiv în maghiară, unde a participat și primarul Zoltan Soos. Probabil a fost interesant, dar voi afla dacă va există cândva o traducere. Mă îndoiesc, dar nici nu mă roade curiozitatea atât de tare încât să aflu ce zic politicienii din UDMR. Sunt la fel ca românii: bla-bla și rezultate pauză.


Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

omentarii

  1. Da, sunt foarte sensibili si uita ca nici unul nu era nascut la 1918, asa ca nu au pierdut nimic, decat ca sunt nascuti in statul romania. Mai terminati cu pierderi si cu trianoane, ce a pierdut atunci era o vaca numita austro ungaria si in care doar ungaria a zis la trianon ca e urmasa, de parca austriecii au murit cu totii sau si au luat cetatenia lui bela kuhn.

  2. Sti de ce? Pentru ca esti prea selectiv unde pui intrebarea. Uitati la Electric castle. E 100% engleza. Te deranjeaza limba. Deaia esti …. bine nu extremist, dar un prost.

    1. Nu mă deranjează și nu mă deranja dacă era doar în maghiară și engleză. 🙂 Desigur, acuzația ta că sunt prost este interesantă, dar nefundamentată, iar faptul că habar n-ai românește (știi, nu cu un singur i) este un argument în susținerea opiniei mele: maghiarii sunt cam sensibili și n-au niciun motiv.

Back to top button