Pasați ca o minge de ping-pong, între Ministerul Educației și autoritățile locale, angajații creșelor din Sibiu au primit, luna aceasta, lefurile fără sporurile stabilite prin lege, ceea ce înseamnă, pentru fiecare salariat, aproape 1000 de lei mai puțin.
Situația a devenit complicată după ce reprezentanții Ministerului Educației nu au publicat în Monitorul Oficial metodologia care să clarifice situația acestora. Problemele au început din cauza Hotărârii de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie, care permitea trecerea creșelor din subordinea primăriilor în subordinea Ministerului Educației, acolo unde administrațiile locale decideau asta. Autoritățile din Sibiu au decis să opereze această trecere pentru 11 creșe, dar au omis că nu există o metodologie care să clarifice toate aspectele acestei preluări.
Astfel, în această lună, salariile au fost plătite fără sporul de conducere pentru asistentele șefe și fără sporul de încordare psihică pentru restul angajaților, sporuri stabilite prin lege și pe care ceilalți angajați care au rămas în subordinea primăriilor le primesc în continuare.
Grupele din creșele sibiene au, în medie, 20 de copii la grupă, iar legea prevede minim trei copii într-o grupă și maximum opt. De asemenea, tot legea stabilește că la o grupă de creșă trebuie să existe un educator puericultor, adică un cadru didactic specializat pe grupa de vârstă a copiilor care frecventează creșa, cadru inexistent în creșele din Sibiu.
Sindicatul a semnalat această situație anormală Ministerului Educației și Prefecturii Sibiu dar, până acum, nu s-a primit nici un răspuns.
În județul Sibiu, din totalul de 12 creșe de stat, 11 au trecut la Ministerul Educației. În acestea sunt 108 angajați.