Autorizată de trei ori de DSP Mureș, Unitatea Covid de la UMFST nu îndeplinește regulile stabilite de Ordinul 1500/2009, ceea ce poate pune în pericol viața pacienților și a personalului medical. În primele episoade, Ceasul Cetății a arătat că au fost cheltuite peste 3,3 milioane de euro pentru a compartimentă sala de sport aproape ca un salon expozițional. Azi, vom arăta toate neregulile din aceasta unitate, care s-a născut la ideea rectorului UMFST, Leonard Azamfirei, a fost aprobată de Prefectura Mureș, apoi a fost susținută financiar de Consiliul Județean Mureș și Ministerul Sănătății, iar responsabilitatea a fost preluată de Spitalul Județean de Urgență. Concluziile noastre sunt trase după studierea documentelor Ministerului Sănătății, a fotografiilor și filmelor publice, dar și a detaliilor menționate de angajații din interior, iar experții chestionați ne-au răspuns care este situația exactă.
Nereguli pe bandă
La pagina 27-28 din ordinul 1500 sunt prevăzute anumite detalii. Ce nu se respectă? Lipsesc sursa de aspirație cu vid, sursa de aer comprimat, tablou specific pentru gazele medicale, prizele nu sunt colorate conform codului de culori reglementat (oxigen, aer comprimat). Se mai observă doar un singur traseu de tubulatura de cupru pentru gaze medicale (n.r. oxigen) pe deasupra panourilor despartitoare dintre separeurile cu bolnavi.
Prizele de curent 230V trebuie să fie alimentate pe două circuite, unul independent provenit din generatoare în caz de avarie a celui principal. Atât prizele de gaze cât și cele de curent trebuie să aibă circuite alternative pentru a nu periclita activitatea și tratamentul pacienților. Alte norme nerespectate.
Tot la pagina 28 descoperim că sistemele antipoluare de control, sterilizare și evacuare a gazelor-vaporilor în încăperi au aceleași restricții ca pentru Blocul Operator (conform normei de la pagina 24), fiind prohibite orice improvizații. Ceea ce nu se întâmplă în realitatea de pe teren.
La pagina 29 este subliniat baremul minimal de dispozitive. Unele există, dar alarmele pentru scăpări de gaze nu au cum să fie montate în spații care nu sunt delimitate etanș cu pereți/uși și cu tavane (chiar și false).
Tot aici e precizat că posturile de anestezie ar trebui să fie prevăzute cu aparate de aspirație individuale și prize de vid individuale, ca și cele de oxigen și aer comprimat. Nu există!
Ce dotări minime sunt necesare într-un salon de terapie intensivă
În anexa trei vedem ce dotări minimale obligatorii cu echipamente și aparatură sunt vitale în secțiile de terapie intensivă, chiar și externe spitalului, cum este cazul de față.
La pagina 41 sunt menționate, dar nerespectate la Unitatea Covid. Mai exact, prizele de curent sunt doar șase, nu 12, așa cum este cerința expresă și nici nu sunt cu protecție antistatică. În plus, sunt din material plastic de încarcare scazută, maxim 16A, fără corp/nucleu ceramic sau capace antiex și sunt montate la distanță mai mică de 60 cm, față de cum sunt cerințele în reglementările referitor la apropierea unor surse potențiale de gaze explozive-oxigen.
Tot aici observăm că este imposibil de montat lampa de putere 200W, care să asigure iluminarea corespunzatoare în ansamblu a patului bolnavului în caz de nevoie. Nu se poate pentru că nu există plafon.
La următoarea pagină descoperim că prizele de gaze medicinale (e vorba doar de traseu de oxigen existent în acest moment) nu au trasee/tubulatură de distribuție. Deci aerul comprimat și vid nu sunt asigurate la patul bolnavului.
Până săptămâna trecută nu existau aparate de ventilație mecanică de înaltă performanță, așa cum e punctat la pagina 42. Managerul Spitalului de Urgență. Dr. Claudiu Puiac, ne-a spus că au fost achiziționate 17 ventilatoare, dar momentan nu avem detaliile tehnice, pentru că nu se știe de unde au fost cumpărate și nici care sunt modelele.
Răsfoind ordinul, am ajuns la pagina 43, care prevede un sistem de încălzire externă a pacientului, dar nu este instalat așa ceva.
Ce alte norme și ordine nu sunt respectate
Povestea tehnică este extrem de stufoasă, dar vitală. Atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical. Putem afla de la pagina 81 că e necesară o zonă tehnică, dar nu există. Proiectul nu a prevăzut un astfel de spațiu. Spre finalului Ordinului 1500 aflăm detalii care iar nu au legătură cu realitatea din teren. Spre exemplu, regulile de amplasament și acces sunt în mare parte nerespectate, de asemenea zona de spitalizare cu locația patului în mare parte sunt neconforme. S-au ignorat mai departe normele care prevăd ca plafonul fals să fie neted și etanș, pereții trebuie obligatoriu să asigure izolare acustică, să existe podea lavabilă rotunjita la perete (plintă 10 cm) și să fie netedă, izolantă acustic și ușor de dezinfectat.
Potrivit reglementării de la pagina 84, fiecare încăpere trebuia să aibă fereastră, chiuveta cu apa rece și caldă, dar și priza de 380V pentru alimentarea cu energie a unui aparat mobil de radiologie, in caz de nevoie.
Ținând cont de caracteristicile extrem de agresive ale contagiozității virusului SARS-CoV2 (clasificarea viruslui in zona de risc biologic III – conform cu decizia actualizată din 1 oct. 2020 a Comitetului privind Agenții Biologici ABAS), fiecare pacient internat cu specificația în Zona Roșie ar trebui să fie în rezerva pentru izolare cu un singur pat și grup sanitar propriu, deoarece necesită izolare epidemiologica severă. E punctat la pagina 86.
În plus, din proiectul de execuție și construcție al Sălii Polivalente, asa cum a fost data in folosinta in anii anteriori, nu au prevăzut următoarele elemente absolut necesare:
- Putere instalată mare pentru consumatori energofagi, cum sunt cei utilizați în secțiile ATI (aparatură de control și monitorizare, ventilatoare, aparatură de termostatare, instalație aer condiționat de putere mare);
- Rețeaua de apă curentă și de evacuare nu a fost dimensionată decât pentru cele câteva toalete (WC-uri) prevăzute pentru un număr mic de persoane, iar apa reziduală nu este colectată într-un bazin de tratare, neutralizare si dezinfecție;
- Filtrarea și curătarea aerului evacuat din incinta Salii Polivalente, prin sisteme etanșe pentru a evita răspandirea în jurul clădirii (în campusul universității) a aerului viciat și contaminat;
- Circulația aerului în incinta Salii Polivalente în vederea asigurării condițiilor ambientale impuse pentru secțiile ATI este total deficitară, pacientii nu sunt izolați unul de celalalt, panourile despărțitoare neasigurănd o dezinfecție corespunzatoare a aerului din spațiile separeurilor fiecărui bolnav.
Reacția decidenților: așa e în război
Ceasul Cetății i-a întrebat pe rând pe toți cei care au contribuit la realizarea Unității Covid din curtea UMFST cum este posibil ca regulile vitale să fie încălcate. La unison, rectorul Leonard Azamfirei, managerul Claudiu Puiac și directorul Iuliu Moldovan de la DSP (toți fiind medici) au avut același discurs: suntem ca în război, ne adaptăm, încercăm să salvăm viețile pacienților, aveam nevoie de acest obiectiv șamd. În timp ce ascultăm declarațiile oficialilor, în jur de o sută de pacienți și-au găsit sfârșitul în Unitatea Suport Covid.
În concluzie, Unitatea Covid este autorizată provizoriu până pe 31 decembrie, dar normele pentru secții de terapie intensivă nu sunt respectate. Atât cele prevăzute în Ordinul 1500/2009, cât și din Legea 95/2006, plus Ordinul 914/2006. Acest lucru a fost demonstrat pas cu pas de Ceasul Cetății, care a dezvăluit in mare parte aspectele pe baza consultării legislației în domeniu și a experților.
Notă: Chiar dacă poate fi obositor pentru cititori, am precizat pagină cu pagină din ordinul 1500 în ideea de a ajuta autoritățile, pentru că directorul Moldovan ne-a informat că există un control la unitate împreună cu ISU.
Felicitari