În ediția de ieri, Ceasul Cetății dezvăluia că Unitatea Covid din curtea UMFST a fost autorizată prin încălcarea ordinului 1500/2009 al Ministerului Sănătății. Acesta prevede clar care sunt condițiile pentru a realiza secții ATI, printre altele, în cele 88 de pagini. Sub umbrela Universității de Medicină este încălcată legea și astfel există riscul punerii în pericol a pacienților și a personalului medical, așa cum ne-au confirmat experții consultați. Rectorul Leonard Azamfirei a profitat de realizarea sa (admirată chiar de președintele Iohannis) și a bifat-o electoral, așa cum am arătat ieri. Întrebat despre încălcarea legii, șeful universității ne-a declarat că nu e responsabilitatea lui, ci el doar a facilitat realizarea obiectivului, cu o investiție minimă de 33.000 de euro. Pisica a fost aruncată în curtea Spitalului Clinic de Urgență Târgu Mureș, iar managerul Claudiu Puiac a expediat-o mai departe către DSP, pentru că instituția a autorizat funcționarea.
Moldovan: suntem într-o situație specială
După publicarea anchetei, directorul DSP, dr. Iuliu Moldovan, ne-a contactat pentru a lămuri opinia publică de ce a dat trei autorizații de funcționare pentru Unitatea Covid, care nu îndeplinește regulile stabilite de Ministerul Sănătății. Suntem într-o situație specială, iar autorizația este temporară până la 31 decembrie. Noi facem toate eforturile să salvam pacienții, nu să-i punem în pericol. Vă reamintesc că inițial nu era vorba de secții de terapie intensivă, ci de preluarea cazurilor ușoare. Între timp, situația s-a schimbat, iar populația are nevoie de această secție externă a spitalului. E posibil să fie încălcate anumire norme, iar săptămâna care vine avem un raport al unui control realizat împreună cu ISU, ne-a declarat directorul Moldovan.
Peste trei milioane de euro pentru un salon expozițional
În iunie, Radio Mureș a scris despre cele 16 milioane de lei investite în Unitatea Covid, care, la acea vreme, nu avea niciun pacient. De peste 3,3 milioane de euro, spitalul a realizat un proiect care seamănă foarte mult cu un salon expozițional. Saloanele pentru terapie intensivă nu au uși și nici tavan, plus alte dotări elementare. Unele au fost executate, dar fără respectarea normelor în vigoare, ceea ce mărește riscul unei catastrofe în campusul universitar. Momentan, incendii și alte dezastre n-au avut loc, dar pacienții intubați mecanic au șansa de supraviețuire de 10%. Aproape o sută de pacienți au decedat în salonele improvizate. Urma banilor alocați n-a fost luată încă, pentru ca locuitorii municipiului să știe către ce firme s-au dus și pentru ce.
Vom reveni când vom avea aceste răspunsuri, iar mai târziu vom detalia toate neregulile din realizarea Unității Covid, care a înghițit peste trei milioane de euro și prea multe vieți.