Astăzi, de la 16.00, va avea loc un protest la Școala gimnazială Nicolae Bălcescu împotriva directoarei Nogy Ibolya, care este acuzată că pune piedici înființării nivelului liceal în sistem Waldorf. Într-o primă parte a interviului cu șefa asociației organizatoare a acestui protest, Ceasul Cetății a arătat că discuțiile despre liceul Waldorf au început în 2015. Și au bătut pasul pe loc pentru că directoarea Nagy a găsit mereu scuze să nu demareze în direcția dorită de părinții celor 300 de copii din Târgu Mureș ce sunt acum în pragul de a trece la nivelul următor. La final veți găsi comunicatul de presă, dar înainte partea a doua a interviului. Unul scurt. Pe de altă parte, directorul școlii vrea să răstoarne povestea pe spuza dânsei. Și ne-a declarat că nu se opune, dar că nu sunt îndeplinite toate condițiile și se teme de un refuz al federației.
Înțeleg că onor conducerea face tot ce poate pentru a împiedica materializarea dorinței părinților celor 300 de copii din sistemul Waldorf?
Minodora Băltățanu: Doamna director a fost informata de prevederile legale și știe că ar fi trebuit să trimită cererea de evaluare externă către ARACIP. Motiv pentru care, probabil în încercarea de a schimba votul în CA al școlii, a convocat o nouă ședință, pe același subiect “Tema înființării liceului în alternativa educaționala Waldorf”, pentru luni, 9 octombrie.
Doamna director argumentează că nu se poate pentru că lipsesc anumite documente șamd. Este reală informația dânsei?
Doamna director așteaptă ca Federația să-i dea în scris faptul că profesorii noi nu vor obține avizele în urma unor cursuri de formare de scurtă durată. Acordarea avizelor provizorii în urma unui curs introductiv făcea parte din Procedura Operațională nr. 144, a Școlii Gimnaziale “N. Bălcescu”, o procedură pe care doamna director o aplică doar când îi convine dânsei. Asociația noastră, membră a Federației a solicitat, strict pentru întocmirea dosarului, acordarea de avize provizorii pentru profesorii noi, însă verbal ni s-a spus că nu se mai eliberează avizele provizorii.
Între timp, am purtat mai multe discuții la ARACIP, le-am explicat inspectorilor de acolo că, din cauză că doamna director a tot amânat demararea procedurilor de înființare, aproape jumătate dintre profesori nu vor avea avizele de alternativă la dosar. Totuși, inspectorii ARACIP ne-au sfătuit să depunem actele în termenul legal, chiar dacă nu avem avizele, deoarece ulterior depunerii putem obține o derogare.
Doamna Nagy susținea că se așteaptă ca inspectoratul să-i ceară înființarea liceului.
Nu este deloc așa. Ea așteaptă un raspuns în scris de la Federația Waldorf că nu vor elibera avize pe cursuri de scurtă-durată.
Și legea ce prevede?
Legea spune că doamna director, în urma hotărârii CA din 13.09, trebuia să se ocupe de întocmit cererea de evaluare externă către ARACIP, cerere care trebuie să aiba și viza ISJ.
Inspectoratul i-a solicitat doamnei director această cerere spre a o aviza. Din informațiile noastre, dumneaei nu a trimis inspectoratului cererea și nici nu a intocmit dosarul catre ARACIP.
Mai aveți timp să înființați liceul?
Deoarece de la data depunerii documentației la ARACIP și până la data când profesorii vor intra la clasa și vor începe să predea efectiv mai este aproximativ un an, Asociatia părinților și-a exprimat intenția de a organiza cursuri de formare, de lungă durată, chiar și cu formatori din afara țării, motiv pentru care am avut mai multe discuții cu inspectorii ARACIP, din Ministerul Educației, în vederea obtinerii unei derogari de la avize la data depunerii documentației.
Răspunsul celor de la ARACIP a fost să se depună cererea și documentația așa cum este în acest moment, urmând ca ulterior să se ceara clarificări. Totuși este foarte important să se respecte termenul legal, adica data de 13.10.2023. Menționez că profesorii care momentan predau în scoală au avizele Waldorf.
Ce se întâmplă cu hotărârea Consiliului de Administrație?
În ceea ce privește ISJ-ul, doamna director nu le-a trimis, deși ei au solicitat, Hotărârea Consiliului de Administrație din 13.09.2023, însoțită de procesul verbal al ședinței și nici cererea de evaluare adresată ARACIP, cerere care trebuie să aibă viza ISJ.
Din păcate, ISJ nu poate să ceară înființarea liceului, deoarece dacă ar fi putut, cererea era deja transmisă. În afara doamnei director, toată lumea ne susține și încearcă să ne ajute.
Istoric
Sistemul a fost inventat în 1918, dar abia în 1918 s-a deschis prima școală Waldorf. Autorul este Rudolf Steiner, care a vrut astfel să-i ajute pe copiii muncitorilor și funcționarilor de la fabrica de țigări Waldorf-Astoria din Stuttgart. În România, sistemul a fost adus de Mihai Șora la începutul anilor 90. De atunci, abia s-au înființat patru licee, iar în unele locuri se bate pasul pe loc. Revenind la Târgu Mureș, ”pedagogia Waldorf este o alternativă educațională și poate fi organizată în școli de stat, în mod gratuit sau în școli private
În Târgu Mureș este alternativa Waldorf funcționează într-o școală de stat, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, având peste 300 de elevi înscriși în clasele primare și gimnaziale (clasele pregătitoare – clasele a VIII-a) la secțiile română și maghiară.
În școlile Waldorf predarea este una holistică și integrativă, asta însemnând că ceea ce se învață la materiile de bază, se reia și în materiile cu pondere artistică: muzică, pictură, abilități practice sau dramă, precum și în studiul limbilor străine.
Organizarea materiilor de bază (limba maternă, matematică, geografie, istorie, biologie etc) se face în epoci de câte două-trei săptămâni în cadrul cărora, timp de două ore, la începutul fiecărei zile, se studiază doar o materie din cele de bază. Această organizare a orarului asigură elevilor o mai bună înțelegere și aprofundare a conținuturilor, precum și o dezvoltare a culturii generale”, ne-a explicat șefa asociației, Minodora Băltățanu.
Comunicatul privind protestul
”Luni, 9 octombrie 2023, începând cu orele 16:00, membrii Asociației File de Poveste Waldorf se vor aduna în fața Școlii Gimnaziale “Nicolae Bălcescu” din Târgu-Mureș, str. Ialomiței, Nr. 2, ca măsură de protest împotriva deciziei directorului școlii, doamna Nagy Ibolya de a tergiversa depunerea documentelor necesare înființării Liceului Waldorf în Târgu Mureș cu începere din anul școlar 2024-2025.
Această acțiune o vom întreprinde ca urmare a încercării doamnei director de a schimba
votul liber exprimat deja de Consiliul de Administrație al Școlii în data de 13 septembrie 2023 dar și din cauză că, până în prezent, nu a redactat Hotărârea Consiliului de Administrație din data de 13.09.2023 cu privire la înființarea Liceului Waldorf în anul școlar 2024-2025 şi refuză să o pună în aplicare.
Asociaţia File de Poveste Waldorf Târgu Mureş”.