Prim-planVești

Parțial, Târgu Mureș va fi blocat de vineri cel puțin un an

Urmează încă un proiect care va bloca centrul, de data asta

”Ne asumăm acest proiect care va aduce un disconfort legat de trafic”, ne-a spus primarul Zoltan Soon la conferința de presă, când l-am întrebat cât timp va fi blocat parțial orașul Târgu Mureș pentru modernizarea străzii Gheorghe Doja. Pe hârtie, proiectul ar trebui să fie gata în septembrie 2024. În realitate, povestea poate dura și doi ani. Cu un an în plus față de actualul mandat al primarului. Lăsăm la final detalii despre cum poate fi evitată aglomerația și care sunt rutele noi, așa cum ne-a promis administrația, dar vom arăta în continuare un alt plan de îngreunare a traficului. Unul care are legătură cu centrul.

Citeste si

Unde este podul promis în 2023?

Ceasul Cetății i-a remintit edilului că în noiembrie 2020 promitea de mână cu șeful Consiliului Județean Mureș că-n 2023 vom avea un nou pod peste Mureș. Ba se discuta serios și de o centură. La întrebarea când totuși vor demara lucrările promise, Soos ne-a răspuns că nu se aștepta ca birocrația să-i încurce atât de mult planurile, cu 4-5 ani. Așadar, acum se află în faza de SF (studiu de fezabilitate, dar în general merge și ficțiune), deci nu se poate pronunța legat de un an. Scuza: sunt lucruri care trebuiau făcute de 50 de ani, a subliniat edilul, probabil uitând că acum jumătate de secol numărul mașinilor era ridicol de mic, deci inutil să construiești poduri și centuri pentru 5% din câte autoturisme sunt acum.

Se închide și jumătate de centru

Aflat în ultima fază înainte de demarare, un proiect oarecum secret privește unirea Pieții Trandafirilor cu Piața Teatrului, ceea ce înseamnă că pe banda din dreapta cum mergi spre Palatul Culturii nu se va circula. Vor fi realizate benzi pentru dus și venit peste drumul și așa îngust, dar oameni apropiați de proiect susțin că fluidizarea traficului va fi făcută de semafoarele inteligente. Unele încă nefuncționale. Momentan nu se știe când va demara, dar planul ar fi ca în anul electoral să fie gata. La fel ca strada Doja, unde sunt promise piste de biciclete și bandă specială pentru transportul în comun (în ideea că oamenii vor renunța la mașinile personale, pentru a nu rămâne blocate în trafic).

Pe unde se va putea circula?

Lăsăm aici comunicatul de presă cu detalii despre soluțiile găsite pentru ca lumea să nu închirieze elicoptere pentru a ajunge de la Azomureș în oraș.

Joi, 12 octombrie, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă începerea lucrărilor de modernizare a străzii Gh. Doja, de îndată ce se va obține avizul Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional și propune reamenajarea străzii Gheorghe Doja, pe o lungime de aprox. 3,87 km, prin crearea unui traseu dedicat transportului în comun, pentru reducerea timpilor de deplasare a autobuzelor și astfel, pentru a încuraja cetățenii să utilizeze transportul public. Prin crearea unei rețele coerente de benzi dedicate atât transportului în comun, pistelor pentru biciclete, dar și prin modernizarea traseelor pietonale se vor asigura condițiile pentru a realizarea transferului de la transportul cu autoturismul propriu, către transportul în comun și a bicicletelor ca mijloc principal de deplasare. În acest mod, pe viitor,  se va diminua semnificativ traficul rutier dar și emisiile CO2 din Municipiul Târgu Mureș.

”Important de subliniat este faptul că această lucrare de modernizare este una deosebit de importantă și este necesară pentru a schimba fața orașului. Valoarea totală a proiectului este de 52,5 milioane de lei cu TVA inclus. Cele două șantiere de lucrări sunt: Tronsonul 1: Piața Gării până la P-ța Victoriei, pe partea dreapta sens de mers spre centru; și Tronsonul 2: de la intersecția Str. Gh. Doja cu str. Recoltei și str. 8 Martie până la intersecția cu str. Bega  – pe partea dreaptă, sensul de mers spre centru. Rugăm participanții la trafic să țină cont de marcajele provizorii, care vor fi montate de către constructor. Prin grija colegilor mei, de la ADP și Direcția Poliția Locală vom concentra efectivele din teren și vom sprijini buna desfășurare a traficului. Pe această cale, mulțumesc și Poliției rutiere pentru tot sprijinul arătat în identificarea celor mai bune soluții de trafic”, a precizat Soós Zoltán.

Prezent la conferința de presă, managerul de proiect al firmei care execută proiectul a precizat că lucrările vor fi efectuate atât în cursul zilei, cât și noaptea.

”Potrivit contractului, lucrările au termen de execuție de 12 luni, dar depunem eforturi ca acest termen să fie devansat. Desigur, dacă și vremea va fi una propice realizării lucrărilor. Prima etapa va începe, cel mai probabil, de vineri, 13 octombrie – după ora 19.00 – cu organizarea de șantier și vor demara pe 2 tronsoane. În acest moment sunt depuse documente, planșele la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Mureș și așteptăm avizul. Au fost discuții încă de săptămâna trecută, la care au participat toți factorii decizionali, implicit s-a ieșit pe teren pentru identificarea celor mai optime soluții de trafic. Prima etapa a lucrărilor va va dura 2 luni”, a precizat ing. Adrian Cornea, manager de proiect Astor Com.

Șoferii sunt rugați să nu parcheze pe strada Gh. Doja, pe str. Libertății, str. L. Rebreanu sau Rodnei. Să fie atenți la toate indicatoarele și la toate marcajele, pentru a nu îngreuna traficul.

SOLUȚII DE TRAFIC

Pentru Tronsonul 1 de lucrări, dat fiind faptul că se închide circulația pe partea dreaptă, sensul de mers către centru dinspre Combinat s-au propus Serviciului rutier soluții. Soluții propuse pentru Tronsonul 1, pot fi modificate în urma analizei Serviciului Rutier, informațiile le vom face publice, după obținerea avizului.

 MODIFICĂRI TEMPORARE DE TRAFIC: Tronsonul 1 (Piață Gării pană la P-ța Victoriei, pe partea dreapta sens de mers spre centru); 

 • traficul rutier se va desfășura dinspre Gara Mare spre intersecția cu Mureș Mall, pe benzile paralele lucrărilor;
 • circulația dinspre centrul orașului spre Combinat se va desfășura pe rutele alternative str. Gh.Doja, după cum urmează:
 • str. Liviu Rebreanu (de la intersecția cu str. Dorobanților spre Gara mare se instituie 2 sensuri de mers spre Combinat și 1 sens spre str. Dorobanților, respectiv str. Lavandei);
 • Str. Libertății se instituie sens unic de la intersecția cu str. Cuza Vodă și până la intersecția cu str. Nicolae Bălcescu, sensul de mers spre Aeroclub;
 • Str. Rodnei se interzice virajul la stânga, fiind permis virajul la dreapta și înainte, dar se instituie și dublu sens, dinspre str. Gh. Doja înspre str. Liviu Rebreanu;
 • Se instituție intersecție cu sens giratoriu pe str. Cuza Vodă cu Iuliu Maniu (Panov);
 • Se instituție intersecție cu sens giratoriu pe str. Libertății intersecție cu str. Nicolae Bălcescu;

 Soluții propuse pentru Tronsonul 2, pot fi modificate în urma analizei Serviciului Rutier, informațiile le vom face publice, după obținerea avizului.

MODIFICĂRI TEMPORARE DE TRAFICTronsonul 2: de la intersecția Str. Gh. Doja cu str. Recoltei și str. 8 Martie până la intersecția cu str. Bega  – pe partea dreaptă, sensul de mers spre centru.

 • traficul rutier se va desfășura în dublu sens, pe benzile paralele lucrărilor;
 • pe str. Gh. Doja, intersecția cu str. 8 martie și str. Recoltei va fi montat un sens giratoriu, provizoriu;
 • pe str. Recoltei se instituie sens unic pe sensul de mers de la str. Dezrobirii spre str. Gh.Doja;
 • traficul de mare tonaj va fi direcționat:
 •  înspre Acățari, de pe drumul european E60, din localitatea Ungheni;
 • Pe raza municipiului sensul de mers spre Reghin: de pe str. Gh.Doja, obligatoriu stânga pe strada Rampei;
 • Pe raza municipiului, sensul de mers spre Combinat: de pe str. Libertății, Dezrobirii, str. Recoltei cu ieșire spre str. Gh.Doja.

Pe tronsoanele afectate de lucrări, constructorul va ține cont și de stațiile de autobuz, astfel vor fi menținute, în măsura posibilităților aceleași locații, cu mențiunea că stația de la Mocca – sensul spre Combinat (Gh.Doja), provizoriu va mutată pe str. Liviu Rebreanu (zona Gara mare).

Serviciul Relații Interne și Internaționale”.

 

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button