AnalizăPrim-plan

Joaca de-a primarul: cum să faci consultare publică pe un desen

În campania electorală și după, Soós Zoltán a anunțat că va tranforma Primăria Târgu Mureș într-o instituție suplă, eficientă și fără strop de corupție. În toamna anului trecut, primarul a declarat că va reduce personalul cu 20%, apoi la sfârșitul lui ianuarie a postat pe site-ul instituției și pe pagina sa de Facebook cum arată planul său. O idee despre care a spus inițial că e în dezbatere publică, apoi în consultare timp de 45 de zile. Așa a apărut un desen. Unul care nu are valoare artistică și nici legală. Mai mult, nu este nici coerent. Există patru direcții care nu se subordonează nimănui. Plutesc pur și simplu în desen, iar localnicii ar trebui să ghicească cine va controla aceste departamente, dar nu doar atât, pentru că erorile sunt și la alte capitole.

Cum trebuia făcută o dezbatere reală pe o organigramă legală

Puteți scuza sau nu rima din intertitlu. În momentul în care nu te pricepi la ceva, întrebi specialiștii, dar verifici înainte modelele. Nu inventăm apa caldă. Ceasul Cetății s-a uitat la alte primării și apoi a întrebat, pentru că un jurnalist nu se joacă de-a primarul. Vă prezentăm așadar pașii care se fac atunci când vrei să consulți locuitorii despre o idee. Una care e necesară și trebuie făcută repede, pentru că deja au trecut peste patru luni de la instalarea lui Soós Zoltán, iar până acum au fost angajate câteva personaje și atât. Ceea ce înseamnă că nu s-a făcut nicio economie și instituția n-a devenit mai suplă, ci a căpătat proporții. Pe scurt, pașii obligatorii pentru noua organigramă.

  1. Proiectul de hotărâre al Consiliului Local
  2. Referat de aprobare unde sunt explicate mutările. Realizat de Resurse Umane
  3. Raport de legalitate verificat de Departamentul Juridic
  4. Anexa cu organigrama
  5. Anexa cu statul de funcții.

Abia după parcurgerea acestor pași poți anunța dezbaterea publică. Sigur, o economie mare s-ar face prin desființarea funcțiilor de directori adjuncți, care sunt în general clienți politici și n-au nicio răspundere. Doar încasează sume grase din bugetul local. Ar fi fost indicată și consultarea cu sindicatele înainte de a pleca la drumul prin care peste 300 de persoane vor fi trimise acasă. Nu s-a întâmplat încă.

Previziuni

După ce va observa ideile cetățenilor și va conștientiza gafele, primarul va urma pașii pe care tocmai i-am enumerat. Apoi, pe la sfârșitul lui martie, va avea acest proiect aprobat de Consiliul Local. Liniștit și cu temele făcute, va propune dezbaterea publică, iar undeva prin luna mai ar putea începe procesul real de restructurare. Doar dacă nu cumva vor fi probleme la discuțiile cu sindicatele. Atunci vom asista undeva prin toamnă la o mișcare în această direcție.

Concluzia

În final, constatarea noastră este că până acum n-a avut loc o consultare/dezbatere serioasă pe un plan bine pus la punct, ci o tragere de timp. Una care înseamnă trei milioane de euro anual. Economie promisă ca în campanie electorală. Problema este că s-a terminat perioada lozincilor de vreo cinci luni, iar acum e necesară mobilizarea specialiștilor și materializarea promisiunilor.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button