În urma unei invitații inedite pentru un interviu, Ceasul Cetății a acceptat dialogul cu directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență Târgu Mureș, conf. dr. Szederjesi Janos, și medicul-șef de la SMURD, dr. Maria Salanța. Interviul încrucișat a avut loc pe tema dezvăluirii noastre în care surse din SMURD ne-au povestit situația dramatică a pacienților, dar și a personalului. Mai precis, mortalitatea ridicată, lipsa oxigenului, intubarea fără legarea la ventilator, personal nepotrivit la Unitatea Covid de la UMF șamd. Lucruri despre care sursele noastre din sistem ne-au spus că s-au întâmplat atât la unitatea din cadrul universității, cât și la UPU.
Reporter: Înțeleg că negați afirmațiile angajaților dumnevoastră?
Szederjesi Janos: În primul rând, precizez că nu suntem perfecți. Desigur, am făcut și probabil vom mai face greșeli, dar nu cele trecute în articol. Avem până vineri 35 de ventilatoare, o parte date de domnul Arafat, iar un aparat de la Crucea Roșie. De vineri avem încă 17 ventilatoare. Așadar, nu se pune problema ca un pacient să fie intubat și să nu fie conectat la aparat. Da, avem și oxigen. Iar nu există o astfel de situație, ori noi nu știm.
Maria Salanța: Vă rog să vă chemați sursele și să ne dea declarații când și unde s-a întâmplat așa ceva. Aici nu, niciodată. Nu există așa ceva! Sper că veți rectifica articolul, pentru că altel trebuie să vă dau în judecată. Noi ne facem meseria și nu ne batem joc de pacienți. Totul e pentru ei, indiferent că e Covid sau nu.
Doamna Salanța, susțineți că informațiile obținute de noi sunt false, dar mortalitatea din unitatea Covid vorbește fără cuvinte. Mai mult, dvs nu aveți acces la ce se întâmplă acolo și nici aici, pentru că nu puteți fi în mai multe locuri în același timp. Câți morți sunt la unitate? E reală informația că vorbim de 90%?
Szederjesi Janos: E real că din 136 de persoane au decedat 96, dar priviți și în jur, la județe unde mortalitatea e mai mare. Și vă rog să discutați cu sursele și să ne dea declarații despre faptele menționate. Promit că nu vor fi niciun fel de repercursiuni asupra lor.
Domnule director, știți foarte bine că deontologia mă împiedică să vă dau sursele. Apoi să ne referim doar la ce se întâmplă aici. Știu că UPU este renumită în țară și primiți mulți pacienți din alte județe, pentru că acolo n-au aparatură și nici profesioniștii de aici. Cu toate acestea, au loc și fapte lucruri regretabile.
Szederjesi Janos: Vă rog să mă credeți că facem tot posibilul să salvam pacienții. Nu-mi imaginez cum de s-ar putea întâmpla ce spuneți dvs, adică sursele dvs. Sigur că și noi avem lipuri. De exemplu, abia am găsit un infecționist pe care l-am adus de la Luduș. În rest, am întrebat la mai multe spitale din țară și nu au de unde să ne trimită.
E curios pentru că aveți la doi pași universitatea.
Szederjesi Janos: Da, culmea ironiei. Asta e însă situația și nu o ascundem. Nu ascundem de altfel nimic și suntem deschiși să comunicăm, să informăm pacienții și opinia publică. Prin acest articol, lumea s-a panicat că se întâmplă nenorociri la noi. E păcat, pentru că facem eforturi disperate să-i salvăm pe toți. Sigur, este imposibil, dar ne străduim. De aceea evităm pe cât posibil intubarea invazivă. E ultima soluție și din nefericire de multe ori au loc decese.
Maria Salanța: Apropo de comunicare, chiar de dimineață am avut o ședință pentru a găsi o soluție de comunicare cu aparținatorii pacienților. Doctorii nu pot răspunde mereu la telefon, iar pentru asta avem nevoie de un om. Sper să-l găsim, dar e dificil, dacă nu e din sistem. Revenind la articol, noi nu suntem dumnezei. Există un singur Dumnezeu, iar noi suntem medici și încercăm din răsputeri să salvăm vieți. Dvs ar trebui să ne consultați pe noi când mai primiți astfel de informații pe surse. Aveți nevoie de ceva oficial.
Doamna Salanța, eu nu vă învăț medicina, ci fiecare are propriul domeniu de activitate. Așadar, nu ați fost la Unitatea Covid și nu știți ce se întâmplă acolo. Mai mult, nici aici (UPU și SMURD) nu puteți controla fiecare angajat, ori să fiți la căpătâiul fiecărui pacient. Important e să fie asigurată dotarea conform normelor și să fie respectate protocoalele. Cine a avizat unitatea de la UMF, unde se face terapie intensivă, dar nu sunt respectate condițiile în saloane pentru o astfel de activitate?
Szederjesi Janos: Domnule Lovin, noi avem toate avizele primite, altfel nu ar funcționa. Totuși, e drept că nu totul e perfect, dar acum suntem ca în război. Ne adaptăm și facem ce putem. Mă refer la unitatea de la universitate. Uitați, chiar acum am primit un sms să primesc un pacient din Câmpia Turzii pentru că ei nu-l pot trata acolo. Îl luam, chiar dacă situația bolnavului este extremă.
Maria Salanța: Domnule ziarist, dvs sunteți un formator de opinie și de aceea trebuie să aveți grijă în a le oferi cititorilor date exacte. De aceea am spus că e nevoie să avem o bună comunicare, iar astfel de informații să ne fie aduse la cunoștință din timp pentru a vă putea răspunde, nu să publicați orice vă spune cineva care nu are curaj să semneze cu nume și prenume. Noi ne asumăm actul medical și orice afirmație.
Bine, atunci de ce este tăcerea din jurul decesului jandarmului Dan Jurje? A fost sau nu internat alături de un pacient cu Covid înainte să fie testat? Apoi, dacă se va dovedi că a fost vorba de malpraxis ce se întâmplă? Îl sancționați cu 5% pe medic pentru câteva luni și cam atât, dar între timp o femeie a rămas văduvă și o fata orfană.
Maria Salanța: Eu nu știu cu cine a fost internat, lângă cine…
Szederjesi Janos: Da, se zice că noi l-am ucis pe jandarm și am fi agresat un preot. Noi am făcut testul care a fost pozitiv după 48 de ore. Punctez din nou: dacă există orice abatere la capitolul actului medical, vom face o comisie și îl vom cerceta pe cel acuzat. Atât în cazul jandarmului, cât și în situația prezentată de dvs în articol.
Notă: În urma interviului redus la esență, l-am sunat pe managerul Spitalului Județean de Urgență, dr. Claudiu Puiac, căruia i-am solicitat o informare simplă: din 2014 până acum, de când este domnia sa șef, câte cazuri de malpraxis au ajuns în instanță și câte s-au lăsat cu condamnări. Un singur caz, iar instanța a decis să fie achitate despăgubirile materiale. Și da, persoana respectivă lucrează în continuare în sistem, pentru că nu i s-a ridicat dreptul de practică de către Colegiul Medicilor, ne-a declarat managerul Puiac.