Vești

Managerul Puiac: mor 90% din cei intubați mecanic la Unitatea Covid UMF

Înaintea de a publica dezvăluirile unor angajați SMURD despre nenorocirile care se întâmplă la Unitatea Covid din cadrul UMF Târgu Mureș, Ceasul Cetății l-a întrebat pe managerul Spitalului Județean Târgu Mureș, Claudiu Puiac, detalii despre activitatea de acolo.

Citeste si

E adevărat că rata mortalității în unitatea Covid de la UMF e de 90%?

E parțial adevărat. Sunt lucruri pe care lumea tot nu le înțelege. Rata e de 90% pentru cei intubați și ventilați mecanic, pentru că sunt în ultima fază, în pragul critic. În cazul în care ventilația nu este invazivă, rata de supraviețuire e între 65-70%.

Ați primit recent mai multe ventilatoare? Sunt cumva de la Unifarm, din cele neconforme?

Nu, acum n-am primit, ci la început de la Crucea Roșie și de la Ministerul Sănătății. Săptămâna trecută însă am cumpărat din fonduri proprii 16 sau 17 ventilatoare. Nu de la Unifarm.

Potrivit unor surse, tubulatura nu se potrivește cu ventilatorele?

Sigur că nu orice tubulatură se potrivește cu orice ventilator. E vorba de marca aparatului. Noi am cumpărat ventilatoare cu tubulatură inclusă, dedicată, evident, apoi vom face o procedură de achiziție publică pentru consumabile.

Doriți să creșteți numărul de paturi la unitatea Covid?

Da, de la 35 pentru terapie intensivă la 40.

Notă. Mai târziu, după ce a fost publicată dezvăluirea din culise, domnul director Puiac ne-a sunat să ne spună că sunt lucruri false în articol și că ne invită să facem un reportaj live de la UPU și Unitatea Covid de la UMF, pentru a vedea exact cum stau lucrurile. Invitație pe care Ceasul Cetății o va onora, cu precizarea că ziariștii nu sunt medici și nici tehniceni pentru a identifica erorile de proiectare a unității și nici gafele medicale. Avem însă în spate specialiști care au lista greșelilor, iar ea va fi publicată curând. Mai precizăm din nou că UPU Târgu Mureș este renumită în țară și din acest motiv mulți pacienți sunt aduși aici și salvați în proporție de 90%.  UPU însă nu e Unitatea Covid, unde mortalitatea este extrem de mare.

Foto: Zi de zi

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button