Păreri

De ce criminalii sunt liberi în Târgu Mureș

Complicitatea dintre instituții, lumea interlopă și presă


Fapte. În seara de 27 martie, un tânăr de 30 de ani a fost agresat, iar pe 2 aprilie a murit. Un clip postat de Punctul.ro pe 8 aprilie a arătat momentul altercației, apoi autorul postării a sărit revoltat la gâtul conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Mureș.

Citeste si

Reacție firească de cetățean, nu de ziarist care publică o știre, nu o opinie, ca a mea acum. Zi de zi a comis însă primul serial din ultimul an și jumătate legat de un subiect sensibil. ”Filmarea există la Poliție și știu că există oportunitatea de a îmbunătăți imaginile.

Poliția nu prea a mișcat nimic și ulterior am și aflat de ce. Unul dintre agresori e chiar polițist și ginerele unui consilier local mureșean. Despre alt agresor se știe despre el e că are o firmă de transporturi. Cel de-al treilea agresor, de fapt primul care a ajuns să îl lovească pe bărbatul care ulterior a decedat, e asistent medical”, a povestit sursa cotidianului Zi de Zi, în unul dintre cele cinci episoade.

Ziarul a susținut de la început că are surse bine informate, de fapt un prim-procuror care nu avea voie să dea detalii din dosar, așa cum n-a făcut-o în situația DJ-ului ucis de-un interlop, când am cerut informații. Cazul lui Cosmin Voidezan are nouă luni. Ce nu spun ziarele e cine este victima de la Weekend, pentru că de aici interesul surprinzător pentru dreptate și revoltă. Vom afla.

Moartea lui Cosmin

 

La 26 de ani, DJ Cosmin Voidezan a murit pe 18 februarie, fiind victima unui accident provocat de un interlop dintr-un clan din Reghin. Știrea a fost dată și de Punctul fără nervii de acum, când autorul adresează revoltat o serie de întrebări către conducerea IJP Mureș.

Una dintre ele este legată de prezența unui membru DIAS, care acum se cheamă SIAS, dar e un amănunt. Informația despre tânărul DJ a fost publicată și de Zi de Zi, ca într-o gazetă pentru babete ce lecturează rubrica decese. Veți vedea legătura la final.

Realitatea crudă

De câteva luni, am încercat să obțin date din dosarul în care este cercetat șoferul ucigaș din cazul tânărului DJ. Tăcere totală și amânări cu răspunsuri, iar motivarea e că nu pot furniza date dintr-un dosar aflat în lucru. Pe surse însă am aflat ce se întâmplă.

Frăția interlopilor cu șefi din poliție a dus la această tăcere. Șeful IJP a fost schimbat, dar nu s-a schimbat nimic. Tot tăcere. Am aflat că dosarul e tot în lucru și ancheta este coordonată de un procuror. Atât de bine e în lucru de aproape nouă luni, că interlopul n-a primit interdicția de a părăsi țara, nici la două luni de când a murit Cosmin.

N-ai nevoie de școală prea multă să ceri un mandat de arestare și să-l dai în urmărire, iar judecătorii vor accepta instant. Pe banii noștri, autoritățile lasă criminalii în libertate sub sloganul ”lucrăm”.

Legătura dintre interlopi, poliție și presă

Dacă privești presa locală, mai puțin Ceasul Cetății, în Târgu Mureș e liniște și lucrurile merg bine. Nu trebuie să mă credeți, ci luați la răsfoit gazetele. Multă publicitate, comunicate oficiale și din când în când o știre banală, dar știre. Nu e presă, pe scurt, ci un fel de avizier, unde companiile private și instituțiile publice își publică anunțurile.

Nimeni nu-i atacă pe primar, pe consilieri, pe șeful Consiliului Județean, pe afaceriști și evident pe polițiști, procurori și judecători. Zici că aici nu se întâmplă nimic. Complicitatea dintre presă și instituții duce la liniște și pentru zona interlopă. Ziariștilor le este teamă sau primesc șpagă, că altfel nu-mi explic de ce nu scriu ce se întâmplă.

Moare un tânăr de 26 de ani, criminalul e liber și redacțiile istorice din zonă dau anunțuri la decese, chiar dacă au posibilitatea (logistică, fizică și financiară) să investigheze și să facă presiuni pe instituții. E revoltător, dar eu singur nu pot răzbate în această încrengătură mafiotă la orice nivel.

De aceea la emisiunea lui One to One a lui Ovidiu Mita am anunțat că intenționez să părăsesc Târgu Mureș, de care m-am îndrăgostit, dar unde nu se schimbă nimic.

Concluzia. Neseriozitatea, incompetența și corupția ucid acest oraș în fiecare zi. Un taximetrist mi-a spus două povești scurte. Un preot a fost chemat de doi foști șefi de poliție să facă slujba de înmormântare a unui prieten de familie. La fața locului a văzut că era vorba de un temut interlop, care ar fi trebuit să fie anchetat de prietenii de familie.

A doua: în Târgu Mureș nu s-a schimbat nimic de 12 ani, inclusiv până ieri. În această istorie halucinantă, mă trezesc eu (gazetarul surprinzător de naiv cu 30 de ani presă în spate) să vin din București și să împart dreptatea aici. E trist și amuzant în același timp, dar abia recent am conștientizat inutilitatea acțiunilor mele.

Crimele vor continua, lumea interlopă și infractorii din instituții sau companii private vor avea asigurată tăcerea presei, prin contracte de publicitate, șpagă sau pur și simplu teamă. Târgu Mureș e probabil cel mai corupt oraș în care am trăit, iar celelalte nu erau uși de biserică, dar aici nu găsești un palier în care să spui e curat sau măcar pe jumătate.

Dacă știți unul, vă rog să mă trageți de urechi. Lumea va continua să voteze etnic, păcăliți de diverși politicieni, până vor conștientiza că sunt ca un hamster care aleargă pe rotița lui…pe loc.

PS Cu regret repet: Târgu Mureș e un oraș din care să pleci, nu unde să vii (desigur, o poți face dacă ești din categoriile enunțate mai sus). Nu regret că am trăit această experiență, ci că n-am putut schimba mare lucru într-un oraș superb, dar fără speranță. Fără susținere, singur e imposibil.


Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button