back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
Prim-planCazul crimei de la Weekend pas cu pas

Cazul crimei de la Weekend pas cu pas

Data:

Pe 27 martie, patru prieteni și partenerele lor au petrecut o zi de naștere la Clubul Zambara, apoi au plecat să se plimbe în Complexul Weekend. Aici a avut loc o altercație, urmată de vătămarea unei persoane, care a decedat la câteva zile.

Suspiciunea Ceasul Cetății a fost că prea e mare vâlvă într-un dosar aflat în lucru, fapt fără precedent în ultimul an și jumătate pentru presa locală, de când am deschis site-ul aici. Am documentat subiectul și putem prezenta filmul cât mai aproape de realitate.

Cine sunt agresorii arătați cu degetul de presa locală

Gașca prietenilor numiți agresori de presa locală e formată din: un jurist, un om de afaceri (care și-a sărbătorit ziua de naștere, iar afacerile sunt în trei firme: dealer mașini, firmă de transport și casă de schimb valutar), un polițist de la SIAS și un asistent medical, singurul acuzat de lovituri cauzatoare de moarte.

Cei patru și partenerele lor au ajuns cu două mașini la Complexul Weekend, unde doi trecători de pe aleea pe care circulau mașinile mergeau clătinându-se. Unul dintre ei a lovit oglinda unei mașini în care se aflau.

Bătaia

Cei doi trecători au mers mai departe, iar lucrurile ar fi rămas așa, dacă asistentul medical din gașcă nu s-ar fi dus să-i bată obrazul trecătorului că nu se face așa ceva. Trecătorul era Ionuț Bucur, un tânăr de 30 de ani, care venise de la un chef și plecase spre casă.

Apostrofat, acesta l-a lovit pe asistent, iar cel agresat a căzut. S-a ridicat, iar atunci au venit și prietenii lui, mai puțin juristul, pentru a aplana conflictul. S-au împărțit pumni din ambele tabere, iar din înghesuială a căzut Bucur, care nu s-a mai ridicat. Pe filmarea neclară nu se știe cine l-a lovit.

Reținerea

Victima conflictului a fost transportată la spital, iar polițistul prezent în prima gașcă s-a prezentat la 6.30 la unitate pentru a raporta incidentul. Inițial, presa a prezentat cazul în care polițistul este considerat agresor, dar el a susținut în declarație că nu a lovit pe nimeni, ci a încercat să aplaneze conflictul.

Singurul care a recunoscut că a dat vreo doi pumni a fost asistentul medical, care a și fost reținut pentru 24 de ore, apoi a fost eliberat pentru că nu are antecedente. În a șasea zi de la internare, Ionuț Bucur a decedat. Cauzele vor fi stabilite de un raport medico-legal.

Între timp, singurul cercetat pentru lovituri cauzatoare de moarte este asistentul medical, iar ceilalți sunt menționați ca martori. Șapte în total dintre cele 15 persoane audiate. Potrivit presei locale, polițistul este ginerele unui consilier local, cu mare influență politică. Una la nivel de comună, dar nu așa mare și nu în Târgu Mureș.

Filmul și prim-procurorul

Punctul.ro a publicat filmul altercației, fiind făcut după înregistrarea din ghereta paznicilor, care aparține de Primăria Târgu Mureș, iar accesul este permis doar persoanelor autorizate. Este doar un clip scurt din cele trei disponibile pe aparatura de înregistrat. Din unghiul vizionat, nu se observă cine lovește, ci doar când cade victima. Celelalte filmări ar putea fi relevante.

Tot Punctul a publicat și declarația prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, Marius Wechter. Magistratul a dat câteva date deja cunoscute, apoi a precizat că se află într-un stadiu incipient al anchetei și nu va furniza altele pentru a nu periclita investigația. Potrivit normelor de comunicare ale magistraților, invocate de procurori când Ceasul Cetății a cerut detalii despre două cazuri de omor, Wechter n-ar fi trebuit să ofere aceste informații dintr-un dosar aflat în lucru. Oricum, dosarul penal a fost trimis mai departe către Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș.

Ce s-ar afla în spatele acestui conflict

După cum am subliniat în opinie, presa locală n-a excelat niciodată în ultimul an și jumătate în a urmări un subiect, iar cel mai grav pe care l-a ratat a fost al DJ-ului Cosmin Voidezan, care a intrat în comă în luna iulie 2021 după un accident provocat de-un interlop din Reghin, tânăr care a murit acum două luni.

Ceasul Cetății s-a lovit de tăcerea autorităților și a tot așteptat să nu mai primească răspunsul clasic: nu vă putem furniza niciun fel de informație dintr-un dosar în lucru. Fix ceea ce s-a întâmplat acum, când, la nici două săptămâni de la altercația din Weekend, a sărit un prim-procuror să lumineze cazul pentru presa avidă de informații.

Potrivit surselor noastre, mediatizarea excesivă a cazului din Weekend are legătură cu încercarea fostului șef al IPJ Mureș de a reveni pe funcție. El a condus inspectoratul șapte ani și este limpede că știe ce butoane să apese pentru a murdări imaginea actualului șef.

Unul care nu a excelat nici el măcar în cazul Voidezan, dar se va folosi de scuza că procurorul anchetează cazul de nouă luni. Atunci, șoferul nu a fost reținut, cu toate că victima intrase în comă, dar la conducerea IJP era cel retrogradat în urma mai multor plângeri.

Informațiilor furnizate de sursele noastre nu le acordăm medalia de adevăr absolut, dar sunt oarecum credibile într-o situație fără precedent, în care clasica presă locală atacă la unison actuala conducere a IJP Mureș. Vom reveni pe parcurs ce vom avea detalii relevante în acest caz și sperăm ca libertatea de exprimare a procurorilor să funcționeze și-n cazul Voidezan, dosar asupra căruia s-a așternut praful de la alergatul anchetatorilor în jurul cozii.

Notă. Dacă nu ar fi fost niciun interes în acest caz, cu toată compasiunea pentru familiile îndurerate, știrea ar fi fost una banală și seacă. Ca exemplu, așa ar fi fost scrisă: În urma unei altercații, un tânar de 30 de ani a fost internat la spital, unde a decedat la șase zile de la evenimentul nefericit. Ancheta este coordonată de procurori, pentru a depista cine este vinovat. Și punct.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

O româncă a câștigat Top Model of the World

Concursul Top Model of the World a fost câștigat...

(P) Rodica Baciu: În fruntea consiliului local avem nevoie de un bun negociator!

Rodica Baciu: În fruntea consiliului local nu avem nevoie...

(P) Vântu (AUR): Prioritatea noastră este infrastructura

Pe primul loc în programul de guvernare al candidatului...

VIDEO. Delta secretă din Târgu Mureș

Aproape de centrul orașului-bijuterie Târgu Mureș, la circa cinci-șapte...