Pe 1 septembrie 2020, profesorul doctor Istvan Benedek s-a stins pe un pat al spitalului clinic din Târgu Mureș. În jurul orei trei dimineața, somitatea medicală nu a mai putut continua lupta pe care o avea după ce se infectase cu Covid-19. La scurt timp după deces și în continuare, familia susține că nu virusul l-a doborât, ci sistemul pentru care a muncit decenii la rând. Oamenii din sistemul medical, mai exact. Ceasul Cetății merge pe firul evenimentelor și al documentelor (n.r.vom discuta mai jos despre unele) până când autoritățile vor stabili dacă a fost sau nu malpraxis.
O vacanță pierdută
Profesorul avea 71 de ani, când ne-a lovit pandemia. Era pensionar și făcuse destul pentru medicină: un șir de premiere medicale naționale, a condus Secția de Hematologie și a înființat Compartimentul de Transplant Medular. Amintim doar câteva: primul transplant de măduvă la un bolnav adult, transplanturi pentru cei bolnavi de leucemie, primul transplant de celule stem la adult în scleroză multiplă, iar în octombrie 2007 s-a efectuat, tot în premieră naţională, primul transplant de celule stem la adult în boala autoimună. Prof. dr. Benedek era sănătos și continua să lucreze, cu toate că ar fi putut să se retragă și să scrie cărți privind realizările sale. Mai mult, avea programată o vacanță în Grecia. A spus nu, nu pleacă de lângă bolnavii care au nevoie de el. Și atunci s-a infectat împreună cu fiul său, dr. Istvan Benedek junior, care a fost într-o stare mult mai gravă. Se întâmpla pe 12 august 2020. Fiului i s-a aplicat tratamentul potrivit protocolului național, dar seniorului nu.
Acuzații: tratament greșit
Într-o emisiune tv, dr. Istvan Benedek a relatat de ce face aceste acuzații. Cuminte, ca orice cetățean obișnuit, cu toate că era o somitate și mulți dintre doctori i-au fost elevi, profesorul a așteptat patru ore să ajungă la ATI Covid. Nu a dat un telefon să fie luat peste rând, ci a așteptat în condiții în care n-ar fi trebuit să fie niciun pacient.
„În primele ore deja s-a făcut o greșeală că domnul profesor nu a ajuns în spitalul care trebuia. Când a ajuns în spitalul de boli infecțioase ATI COVID tratamentul la început, din păcate, greșit. Nu a primit la timp medicația antivirală. Nu a primit la timp medicația immunomodulară tocilizumab. A fost anticoagulant profilactic, nu în scop terapeutic. Din păcate, antibioticul a fost ales greșit”, a explicat Benedek Istvan Jr la Antena3.
Trimis la neurologie fără nicio justificare
Legat de pat de foștii săi elevi și trimis la un alt spital, profesorul și-a sunat fiul. „În zilele următoare, dânsul a beneficiat, zicem noi, târziu de medicație antivirală și imunomodulară. Chiar și așa starea dânsului a început să se îmbunătățească. Dar în dimineața de 18 august, am primit un telefon de la tatăl meu care este legat la pat, speriat, e agitat, nu știe ce se întâmplă. Am dat repede telefon la secția ATI unde, mi-au spus că au sunat la 112, se suspicionează un AVC la dânsul și trebuie transferat la Spitalul Clinic Județean Târgu-Mureș”, a povestit fiul profesorului.
„A doua greșeală, consider eu, la spitalul respectiv era un CT performant funcționabil. Nu înțeleg, în starea în care era, care mergea spre bine, de ce a trebuit mutat de la un spital la altul. Pentru mine, asta rămâne o enigmă până la sfârșitul vieții. Când am ajuns la Spitalul Clinic Târgu-Mureș am văzut că este stabil hemodinamic, cooperant conștient. Nici vorbă de un AVC. După care au urmat consultul neurologic și cardiologic care a confirmat că nu a avut nimic neurologic. Îmi pare nespus de rău că în momentul respectiv nu am luat decizia să fie transferat la un alt spital”, a mai spus Benedek Istvan junior.
Imre Benedek: Acești oameni n-au ce căuta în medicină!
Fratele regretatului profesor, renumitul cardiolog prof. dr. Imre Benedek a afirmat că acești oameni n-au ce căuta în medicină. „A fost legat, avem filmul înregistrat de bolnavii care au stat în aceeași încăpere, în care el coerent refuză să fie legat și totuși l-au legat. Este regretabil și de condamnat pentru că elevii lui pe care i-a educat l-au legat. Așa ceva înseamnă că acești oameni nu au ce căuta în medicină. A fost internat, când o directoare, care tot eleva lui a fost, în loc să îi dea medicamentul i-a spus că nu se aprobă. Sunt adeptul că mai bine să dai medicamentul degeaba și să pierzi banii, decât să participi la sistemul politic ca să economisești banii”, ca politicul să te laude a declarat profesorul. ”Pe noi, dacă ne informa corect, noi aveam suficienți bani, familia, ca să-l trimitem la București, la Viena, la Budapesta cu elicopterul. Deci noi am fost privați de informație. Pe lângă faptul că a fost legat și avem filmul, este regretabil cum a reacţionat administrația. Adică noi, familia, care face parte din sistem, suntem mulți medici, am fi vrut ca să nu fim circari și să aplanăm discuția, în limita posibilităților, și voiam să știm ce s-a întâmplat. Am cerut foaia de observație, domnul director, care demult trebuia să își dea demisia, dar politicul îl ține, când am cerut foaia de observație ne-a refuzat”, a mai afirmat Imre Benedek.
„Somniferul” pentru anestezii generale
În dosarul medical, obținut cu mare greutate de familie la șase luni de la deces, pot fi observate mai multe informații suspecte. În una dintre seri, personalul medical a observat că profesorul nu doarme și l-a întrebat de ce. El a spus că nu are somn și că l-ar ajuta un medicament. Nu aveau însă banalele somnifere, atunci i s-a administrat Propofol Fresenius la recomandarea neurologului și medicului de gardă, substanță folosită pentru anestezii generale. Medicament cu o mulțime de contraindicații. De atunci starea de sănătate a pacientului s-a înrăutățit, potrivit familiei.
Șeful șecției ATI a semnat un tratament din vacanța spaniolă
Familia de doctori nu a renunțat la speranță și a făcut demersuri la București pentru ca profesorul să primească plasmă cu anticorpi. Și a primit-o. Pe 18 august s-a procedat la administrarea plasmei convalescent hiperimună. Consimțământul este semnat de dr. Mircea Stoian, șeful șecției ATI, care în perioada 1-24 august se afla în concediu în Spania. Ceasul Cetății l-a întrebat cum a putut semna dacă nu se afla în țară. Inițial, seful secției ne-a răspuns că este o aberație. Apoi a revenit cu ideea că și semnătura aparținătorului a fost aplicată retroactiv pe consimțământ informat dar abia pe 24 august, în prezența sa. Aparținătorul Istvan Bendek junior susține că nu e semnătura lui pe document. Legea pacientului prevede că toate intervențiile trebuie să fie aprobate de pacient sau aparținător, dacă nu e o situație de urgență, care ar pune în pericol viața bolnavului dacă nu este tratat imediat. Am insistat să ne răspundă cum putea semna dacă nu era prezent, iar doctorul Stoian a evitat un răspuns direct, susținând că nu dorește să agite spiritele acum în plină anchetă.
Procedură medicală cu eludarea legii
Ceasul Cetății a mers mai departe și l-a întrebat pe directorul Spitalului Clinic Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, dacă este în regulă ca medic să semnezi un tratament dacă nu ești prezent la muncă, ci în vacanță. Teoretic, orice este posibil, dar practic mai greu. Până acum n-am auzit de o astfel de situație, dar asta trebuie să discutați cu doctorul Stoian. Legat de cazul domnului profesor Benedek, pot să vă zic că spitalul a făcut tot ce se putea pentru salvarea dânsului. N-am reușit, dar nu avem o culpă, cred eu. Oricum sunt anchete în derulare, așa că ele vor stabili clar despre ce a fost vorba, ne-a declarat directorul Gârbovan.
Pentru că discuția nu a fost lămuritoare, Ceasul Cetății l-a întrebat și pe președintele Colegiului Medicilor Mureș, dr. Horațiu Suciu, dacă este firesc să semnezi un tratament în momentul în care nu ești pe secție, ci în concediu. Nici dânsul n-a auzit de o astfel de practică, dar a rămas cu întrebarea dacă a fost sau nu bine că i s-a făcut procedura cu plasmă. Oricum, comisia de anchetă din cadrul colegiului nu are un răspuns momentan pentru familia Benedek, care a depus plângerea pentru malpraxis de cinci luni.
Astfel de solicitări nu au un răspuns foarte rapid, dar după decizia comisiei actuale e posibil ca plângerea să ajungă la comisia de disciplină. Nu pot să vă dau un termen, pentru că avem un caz cercetat de circa trei ani în care n-am ajuns la nicio concluzie. Știu că în paralel există și un dosar penal la poliție. Noi vom da comunicatul în momentul în care comisia noastră va avea decizia. Este totuși complex acest caz, în care nu avem opinia legistului, ne-a mai declarat șeful colegiului.
Între timp, toți cei implicați în acest caz vor fi audiați de polițiști, iar dr. Stoian chiar mâine dimineață.
Și mai este o problemă: fiind medici mai mulți în familia Benedek, ca aprținători, au avut prea multă încredere în colegii lor, că le tratează echitabil ruda. Iar bolnavul decedat nu a cerut favoruri, s-a comportat ca orice bolnav. Oare nu era normal măcar pentru simplu fapt că a fost medic, bolnavul Benedek să primească o atenție sporită? Cei din CFR merg gratis cu trenul și sunt multe categorii de oameni care au facilități, dar meseria de medic nu beneficiază după câte se pare nici de omenia ce i s-ar fi cuvenit: să anunțe aparținătorii să se ia o decizie cu ei când evoluția o ia razna. Un minim de solidaritate cu un confrate de breaslă. Sau erau acei elevi indiferenți sau chiar mai rău poate i-au purtat pică în studenție? Se poate specula orice. Păcat că s-a ajuns la această decădere morală a unor medici (știm că la Tg Mureș sunt și medici de excepție, dedicați).
Clar că a fost mal praxis și nu vrea să se recunoască. Păi dacă sunt în stare să mintă o familie de medici, aparținătorii, ce să mai zicem de cei de rând? Asta este când politicul dictează tratamentul sau când postul de medic e luat pe pile.
https://spitaljudeteanmures.ro/scjm2/wp-content/uploads/2021/03/REZULTATUL-SELECTIEI-DOSARULUI.pdf
daca il cunoasteti e m1 candidatu