Vești

Alegeri Ungaria. FIDESZ vs Opoziția Unită sau Orban vs Zay

Prima confruntare reală în ultimii 10 ani cu o diferență de două procente

Update 00.00. Tabelul spune tot. O victorie la o diferență enormă între Fidesz și opoziție.

Citeste si

Update 22.30: 27% dintre voturi au fost numărate, iar formațiunea lui Orban este departe de opoziție, fiind câștigătoare fără emoții. Mai mult, institutul Median a dat un rezultat: cu peste 50 de parlamentari mai mulți pentru Fidesz.

Astăzi se votează viitorul Ungariei și este prima bătălie electorală din ultimul deceniu în care puterea și opoziția sunt apropiate în sondaje. Astfel, recent, partidul Fidesz, condus de premierul Viktor Orbán, are o majoritate de 50% în fața candidatului unic al Opoziției Unite (formată din șase formațiuni), Péter Márki-Zay, care este cotat cu 44% din sufragii.

Cu o săptămână înainte de alegeri, un sondaj de opinie național intrat în posesia portalului www.telex.hu și realizat de Závecz Research arăta că avansul coaliției de guvernare era de doar 2%. Procentul celor care vor o schimbare de guvern era de 42% acum șapte zile, în timp ce numărul celor care doresc rămânerea guvernului Orban la putere era de 44%.

Alegeri sub supraveghere internațională

La ultimele alegeri din 2018, OSCE a trimis o misiune restrânsă care a concluzionat că buletinul de vot a fost „caracterizat printr-o întrepătrundere masivă între resursele statului şi ale partidului de guvernământ, care a subminat capacitatea adversarilor de a concura pe picior de egalitate”. .

„Alegătorii au avut (la dispoziţie) o gamă largă de opţiuni politice, dar retorica intimidantă şi xenofobă, prejudecăţile media şi finanţarea opace a campaniei au restrâns spaţiul pentru dezbateri politice autentice, împiedicând alegătorii să facă alegeri fiind pe deplin informaţi”, a spus organizaţia. Multe recomandări din 2018 nu au dus la schimbări, se menţionează în raportul de vineri.

Candidații pe scurt

Peter Marki-Zay, 49 de ani:

  • Candidatul opoziției formată din șase partide, primar al orașului central Hodmezovasarhely din 2018
  • Susține introducerea euro și aderarea la Parchetul European
  • Căsătorit, șase copii
  • Practicant catolic care susține drepturile LGBTQ+
  • „Orban încă nu poate decide cum să păstreze o distanță egală față de ucigașii și victimele din Ucraina”, este una din pricipalele sale remarci din ultimele săptămâni.

Viktor Orban, 58 de ani:

  • Un activist aprig anti-sovietic ca student
  • Căsătorit, cinci copii
  • Prima perioadă ca prim-ministru 1998-2002. A revenit la putere în 2010 și s-a menținut acolo și la alegerile din 2014 și 2018. Orban este cel mai logevis premier din UE, iar aici găsiți o analiză despre alegerile de azi.
  • Conduce un guvern conservator, naționalist, predicând „democrația iliberală”
  • „Politica maghiară nu este nici prietenoasă cu Ucraina, nici cu Rusia. Este prietenoasă cu Ungaria”, este una din pricipalele sale declarații.

 

 

Vom reveni cu rezultatul votului.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button