back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
21.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
21.4 C
Târgu Mureș
spot_img
AnalizăCe schimbă alegerile din Ungaria, indiferent de rezultat

Ce schimbă alegerile din Ungaria, indiferent de rezultat

Data:

O bătălie aparent egală în sondaje se dă astăzi între premierul veșnic Viktor Orban și Peter Marki-Zay, liderul opoziției unite. Având în spate presa de stat, majoritară în peisajul media, Orban are toate șansele să capete un nou mandat. Marki-Zay pare mai tânărul Orban, iar el califică lupta drept bătălia dintre David și Goliat.

Totuși, ce se schimbă dacă ar câștiga Orban? Nimic. Dar dacă liderul opoziției convinge electoratul că el va duce țara pe calea cea dreapta, chiar se va schimba ceva? Puțin probabil sau nimic. Românii au experiența zecilor de ani în care PSD a fost la guvernare. Schimbarea puterii nu înseamnă automat că lucrurile vor merge strună, dintr-un motiv simplu: majoritatea instituțiilor sunt căpușate de oamenii din trecut, a celor care au condus mulți ani. Înlocuirea lor este dificilă, așa cum observăm și la Primăria din Târgu Mureș, iar ei vor duce luptă de gherilă, în așteptarea revenirii stăpânului.

Cu deciziile sale greșite legate de războiul din Ucraina, din punctul meu de vedere, Orban a scăzut în sondaje și riscă să devină oaia neagră a UE, dacă rămâne pe funcție. Guvernul său a luat și decizii bune, iar aici aș da ca model programul pentru familie și sistemul fiscal. Pe de altă parte, Zay pare marioneta lui Soros, un familist convins și surprinzător pentru maghiarii tradiționaliști un susținător al LGBT. Orban este mai aproape de Rusia, iar Zay de UE. Primul e rigid și deloc maleabil la negocieri, iar al doilea prea deschis. E o analiză simplistă a celor doi candidați, dar este limpede că puterea și opoziția au direcții diferite în drumul Ungariei în cadrul UE. Așadar, indiferent de rezultatul de astăzi, schimbarea pare imposibilă. Nimicul e cert. Pe moment.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...