O bătălie aparent egală în sondaje se dă astăzi între premierul veșnic Viktor Orban și Peter Marki-Zay, liderul opoziției unite. Având în spate presa de stat, majoritară în peisajul media, Orban are toate șansele să capete un nou mandat. Marki-Zay pare mai tânărul Orban, iar el califică lupta drept bătălia dintre David și Goliat.
Totuși, ce se schimbă dacă ar câștiga Orban? Nimic. Dar dacă liderul opoziției convinge electoratul că el va duce țara pe calea cea dreapta, chiar se va schimba ceva? Puțin probabil sau nimic. Românii au experiența zecilor de ani în care PSD a fost la guvernare. Schimbarea puterii nu înseamnă automat că lucrurile vor merge strună, dintr-un motiv simplu: majoritatea instituțiilor sunt căpușate de oamenii din trecut, a celor care au condus mulți ani. Înlocuirea lor este dificilă, așa cum observăm și la Primăria din Târgu Mureș, iar ei vor duce luptă de gherilă, în așteptarea revenirii stăpânului.
Cu deciziile sale greșite legate de războiul din Ucraina, din punctul meu de vedere, Orban a scăzut în sondaje și riscă să devină oaia neagră a UE, dacă rămâne pe funcție. Guvernul său a luat și decizii bune, iar aici aș da ca model programul pentru familie și sistemul fiscal. Pe de altă parte, Zay pare marioneta lui Soros, un familist convins și surprinzător pentru maghiarii tradiționaliști un susținător al LGBT. Orban este mai aproape de Rusia, iar Zay de UE. Primul e rigid și deloc maleabil la negocieri, iar al doilea prea deschis. E o analiză simplistă a celor doi candidați, dar este limpede că puterea și opoziția au direcții diferite în drumul Ungariei în cadrul UE. Așadar, indiferent de rezultatul de astăzi, schimbarea pare imposibilă. Nimicul e cert. Pe moment.