DezvăluiriPrim-plan

Ajunsă Unitate Covid, Sala de sport a UMFST este o afacere începută prost de 12 ani (II)

În prima parte a anchetei, Ceasul Cetății a arătat cum s-a construit sala de sport de la UMFST Târgu Mureș, devenită acum Unitate suport Covid, care a ajuns subiect de dosare penale la DNA. Într-o primă fază, procurorii au descoperit destule nereguli, apoi dosarul ajuns în instanță a fost depus incomplet. Mai exact, cu o pagină importantă lipsă. Ceasul Cetății a publicat-o, că poate va ajuta la o viitoare anchetă sau proces. În partea a doua, vă arătăm că înlocuirea proiectantului n-a fost degeaba: astfel s-a maximalizat profitul. Banii însă nu sunt principala grijă a celui care a făcut proiectul, ing. Petre Pintea, ci faptul că nerespectarea lui poate pune în pericol viața celor din interior, în cazul unui incendiu. Și aceste detalii se găsesc în pagina înlăturată de la dosar, unde se observă că directorul administrativ al UMFST de atunci, Alexandru Șerban Pop, a dat un contract prin intermediari fostei sale firme: Alfa Plast.

Citeste si

Complici la încălcarea legii

În nenumărate petiții, inginerul Pintea, administratorul Proexcon Impex SRL, a arătat că proiectul n-a fost respectat la anumite capitole, iar el n-a participat la recepția lucrării. Redăm un fragment dintr-o astfel de adresă, care a primit în aceste zile răspuns de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș.

Solicitarea se justifică deoarece:

  • din cauza CORUPTIEI de la UMF-Tg-Mures,  în anul 2013 pe acoperisul sălii de sport au fost montate 8 trape de fum cu suprafată de 1,90 mp fiecare cu toate că prin : Scenariul de sigurantă la incendiu, Avizul de securitate la incendiu nr. 1.132.529 emis de I.S.U. Horea, studiul de fezabilitate arobat de Ministerul Educatiei si Cercetării, proiectul elaborat de subscrisa, licitat si contractat în baza O.G. nr. 34/2006 si apoi autorizat prin AC nr. 473/2008 si AC nr. 513/2011 sunt prevăzute trape de 2,80 mp suprafată fiecare.
  •  în situatia unui incendiu, cele 8 trape de fum existente cu suprafata de numai 1,90 mp fiecare nu au suprafata necesară să asigure evacuarea fumului si a gazelor fierbinti în exterior ca să nu fie pusă în pericol viata pacientilor aflati la terapie intensivă pentru tratare si a personalului medical din interior.
  • din cauza CORUPTIEI, UMF-Tg-Mures a plătit executantului trapele de  fum cu suprafata de 1,90 mp la pretul celor de 2,80 mp stabilit la licitatie, faptă  constatată dar  musamalizată de auditorii Camerei de Conturi Mures.

 Așadar, vă rog, să constatati nulitatea absolută a Procesului verbal de receptie la terminarea lucrărilor nr. 4497A din 23.05.2013 deoarece a fost întocmit în baza unei receptii organizate de UMF Tg-Mures si desfăsurate cu încălcarea legii, a se vedea de la Pct. I si Pct. J de mai jos. ( adresa subscrisei nr. 90/03.08.2020.)

Solicitarea se justifică deoarece :

UMF Tg-Mures, sub conducerea d-nului rector prof. dr. Leonard Azamfirei, a încălcat Art. 17 din Legea nr. 10/199 fiindcă a organizat si s-a desfăsurat receptia fără prezenta subscrisei. Anterior, în luna martie 2013 în calitate de proiectant subsemnata a solicitat în scris beneficiarului UMF Tg-Mures să monteze pe acoperisul sălii de sport trapele de fum cu suprafata de 2,80 mp fiecare.

În situatia în care UMF Tg-Mures ar fi invitat subscrisa să participe la receptie, în referatul proiectantului si în fata comisiei de receptie, subsemnatul Pintea Petre ar fi arătat că pe acoperisul sălii de sport nu sunt montate trapele din proiect si as fi solicitat din nou să le monteze pe cele din proiect cu suprafată 2,80 de mp fiecare.

Procesul verbal de receptie la terminarea lucrărilor nr. 4497A din 23.05.2013 este un document fals deoarece contrar stării reale a retinut că la executie a fost respectat proiectul, cu toate că nu este adevărat. Nelegalitătile de la receptie au fost musamalizate de ISC prin inspectorul ing. Cadar Anca.

I.S.U. Horea a dat autorizatia de securitate la incendiu pentru sala de sport, în baza Procesului verbal de receptie la terminarea lucrărilor nr. 4497A din 23.05.2013, ca UMF Tg-Mures, condusă de d-nul rector prof. dr. Leonard Azamfirei, să o poată da în folosintă, cu toate că trapele de fum montate în planul acoperisului sunt de doar 1,90 mp fiecare iar acelasi I.S.U. Horea a emis Avizul de securitate la incendiu nr. 1.132.52 ca pe sala de sport să fie montate 8 trape de fum de 2,80 mp„.

În concluzie, cu toate că există nereguli grave, conducerea UMFST a recepționat o lucrare ce poate pune în pericol viața pacienților de la Unitatea Covid-19. Inspectoratul de Stat în Construcții a închis ochii, ISU a autorizat ceva ce există doar în proiect, iar Curtea de Conturi a observat că s-a făcut plata pentru trape de fum mai mici la prețul de trape mai mari. Inginerul Pintea a tras semnalul de alarmă de nenumărate ori, dar nimic nu s-a schimbat și nimeni n-a fost sancționat.

În episodul următor, vom reveni și cu reacția rectorului UMFST, dacă va binevoi să ne răspundă, dar ancheta Ceasul Cetății se va desfășura în continuare.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

omentarii

    1. Multumesc frumos! Nici n-au avut interes. Cei mai multi s-au multumit cu bani si/sau functii, iar altii s-au temut, ori n-au stiut cum. Sper ca astfel sa-i incurajez pe oameni sa vina catre mine cu problemele lor, pentru că frica nu e buna si nici tacerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button