Prin anii 2007, conducerea UMFST Târgu Mureș a decis să realizeze o sală de sport și o piscină acoperită, pentru care trebuia să scoată din cont și să ia de la bugetul de stat 11, 251 de milioane de lei. O inițiativă care a ajuns la final să coste circa 18 milioane de lei, după o serie de plăți duble și de interese care au ajuns pe masa procurorilor DNA. Înainte, proiectantul investitiei publice a sesizat instituțiile locale pentru a opri o posibilă fraudă și a stopa ilegalitățile comise prin modificarea proiectului pentru maximalizarea profitului executantului. În a doua fază, proiectantul a sesizat DNA. Și dosarul în care rectorul Leonard Azamfirei și Alexandru Șerban Pop erau acuzați de abuz în serviciu a fost clasat, după ce fila cea mai importantă nu fost pusă la dosar la închiderea lui. Ceasul Cetății o publică pentru cei care au rătăcit-o.
Începutul unei lovituri financiare
În 2007, societatea Proexcon Impex SRL, administrată de inginerul Petre Pintea, a obținut contractul de proiectare ,participând la licitatie alături de SC Dafora SA. Firma câștigătoare și-a făcut treaba, dar Pintea a refuzat în 2011 și 2012 să modifice, fără suport real, parametrii proiectului. Un refuz care a costat Proexcon peste 40.000 de lei, dar și mult timp de comunicat cu instituțiile statului, care au închis ochii. Instituțiile pomenite încep cu: Inspectoratul Judetean în Constructii Mureș, Primăria Târgu Mureș, I.S.U. –HOREA, Camera de Conturi Mureș și continuă cu Prefectura Mureș și ajung până la DNA, ba chiar la instanțe. Mai mult, petentul a fost intimidat pentru a se potoli, dar organele sesizate legal nu au finalizat încă cercetările privind amenințările primite acum patru ani.
Dublarea scriptică a costurilor
Faptul că Petre Pintea a refuzat a da curs celor venite din partea directorului administrav al UMF (pe atunci), respectiv Alexandru Șerban Pop, nu a picat bine pentru afacerea care avea să coste cu circa șapte milioane de lei mai mult. Așa că Pop a convins societatea Dafora SA să rezilieze contractul cu Proexcon Impex și a dat contractul spre finalizare firmei SC Proiect SRL, prin arh. Pintya Andrei Pavel, cu care SC Dafora SA a subcontractat activitatea de proiectare. Mai departe, firma Alfa Plast SRL a executat lucrări la Sala de sport si Piscina acoperită, centrul spa,, fără a se ține cont de trecut, respectiv că Alexandru Șerban Pop a fost acționar și administratorul ei. Pe scurt, procurorii DNA au concluzionat atunci că această mișcare s-a făcut pentru dublarea scriptică a costurilor de execuție. De fapt, procurorii au vrut să sublinieze că astfel s-a maximalizat profitul executantului.
Citiți mâine cum a evoluat afacerea, dar și dosarele de la DNA. Până atunci publicăm pagina care a fost înlăturată din dosar chiar de către cei care au făcut ancheta.