PăreriPrim-plan

S-au împărțit ciolanele la primărie

Azi a fost ospăț la Primăria Târgu Mureș, care a adus la masa bugetului public câteva personaje. Consiliul Local a votat viceprimarii și a numit un nou administrator la una dintre companiile falimentare ale primăriei. Sigur, asta e o regulă democratică, iar negocierile au durat ceva până s-a stabilit cine, cum și ce roade. Câștigătorii și-au împărțit funcțiile, iar la final de mandat vom observa câte promisiuni electorale și-au încălcat. Intuiția îmi zice că la următoarele alegeri se vor justifica: am avut prea puțin timp la dispoziție. E drept că mandatul este de aproximativ trei ani și jumătate, pentru că pandemia a decalat evenimentul ce trebuia sa aibă loc în primăvară. Încă le acord credit că politicienii au venit la muncă, nu la ciugulit din bugetul local, cum se întâmplă de 30 de ani și nu doar aici.

Așa cum Ceasul Cetății a scris de pe 3 noiembrie, UDMR și PNL au bătut palma pentru cele două funcții de viceprimar, chiar dacă PSD a încercat să intre în cărți, forțând negocierile. Liberalul Alexandru György și udemeristul Vilmos Portik vor fi ajutoarele primarului Soós Zoltán. Șeful administrației locale va decide ce sarcini le va da celor doi viceprimari. Din informațiile noastre, Portik se va ocupa de comunicare, unde-l va numi director pe Marius Libeg, iar György va avea de treabă cu finanțele. Primarul a spus că speră ca va face o echipă bună cu cei doi, nu cum a fost pe vremea lui Dorin Florea. Declarație făcută de fantezie, pentru ca numele celor trei duc spre UDMR, de unde și edilul s-a lansat în politică în 2016. Așadar ar fi o glumă să nu se pună de acord. Dacă vor face treabă sau vor fura împreună, Ceasul Cetății vă va ține la curent.

În final, deja am primit întrebări de la cititori și jurnaliști despre Mark Hermann, consilierul personal al primarului, care va ocupa din 1 ianuarie poziția de administrator al societății Turism și Administrație SRL. El va avea ambele funcții, nefiind în incompatibilitate, pentru că sunt relații contractuale, nu de funcționar public. În această situație, Hermann are de făcut două lucruri: ori bagă în insolvență firma căpușă a primăriei, ori o aduce pe profit. Dacă povestea va dura mai mult de trei luni, atunci voi trage concluzia că n-a fost nicio schimbare reală în fruntea administrației, ci toată lumea a venit la ciolan. Momentan, n-am observat nicio modificare remarcabilă. Justificări însă din plin, la fel și planuri mărețe, de parcă am fi încă în campanie electorală.

Știu că nu e ușor să intri într-o viermuială țesută-n 20 de ani de fosta administrație, care are în continuare oameni cheie în poziții importante. De aceea, acord credit celor noi, care au promis că va fi o schimbare reală în administrația publică locală. Au trecut aproape două luni însă și-am văzut multă gargară politică. Poate de acum e momentul să se apuce serios de treabă. Greaua moștenire nu interesează pe nimeni. Nici vorbele. Doar faptele contează atunci când ești la putere. Personal, le aștept până maxim în luna martie. Ar fi ridicol ca atunci să remarc același discurs. Dacă va fi așa, putem concluziona că votul n-a ajutat cu nimic acest oraș superb, ci a fost doar o cursă pentru obținerea ciolanului.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button