Culmea, Poșta Română n-are nicio vină în povestea pe care o scriu acum. Una reală care pare banc. În ordine și pe scurt.
Amoniacul nostru cel de toate zilele și poluarea nocturnă
Pe 12 noiembrie, în sfânta zi de vineri, de la prânz s-a pornit Instalația de Amoniac 4 de la Azomureș, care a fost oprită mai bine de o lună. La scurt timp, duhoarea a umplut orașul. L-am sunat pe purtătorul de cuvânt al combinatului, iar el foarte amabil a dat fuga la fabrică să vadă ce e. Mi-a spus că nu-i de la ei, iar pe pagina de facebook a dat un comunicat. Ba de la ei era, dar de la instalația de uree. Maximul admis e 300 mg/m3, iar concentrația a ajuns la aproape 700.
Autoritățile comunică în baza unui protocol secret
Am scris și-am sunat în același timp la Garda de Mediu. Pauză. Dacă dai o nucleară vineri, atunci aștepți rezolvarea de luni încolo. Agenția de mediu are site-ul picat și oricum n-are ce face în afară să informeze. Să vă explic însă halucinantul protocol dintre instituțiile care trebuie să sară în papuci și să alerge pe teren. E valabil de mulți ani. Foarte mulți.
Agenția de Mediu a primit de la Ministerul Mediului niște scule care nici măcar n-au senzori pentru PM 2.5, cele care identifică particule ce pot ucide oameni sau să-i afecteze serios la sănătate. În momentul în care se întâmplă ca-n 12 noiembrie, agenția (când o citi datele) face repede o scrisoare pentru Garda de Mediu, primărie și DSP, pentru a avertiza populația că e în pericol. Și trimite misiva cu Poșta Română. Ca idee de rapiditate în secolul vitezei, de pe 12 până pe 18 noiembrie n-a ajuns scrisoarea. Hârtia aia care trebuia imediat să anunțe locuitorii că-s în pericol. E drept că nu se știe când a fost expediată. Probabil luni.
Între timp, Garda de Mediu s-a sesizat din comunicatul de pe Facebook că e o problemă, așa că face o anchetă care va fi gata săptămâna viitoare. Înțeleg birocrația și legislația de doi lei, dar oamenii între ei se pot înțelege. Așa că am sugerat decidenților să nu mai trimită scrisori, ci să sune, să dea un sms sau să facă un grup de lucru pe whatsapp, pentru a putea reacționa imediat. Și-au fost receptivi. Acum aștept următorul eveniment să văd dacă pun în practică sugestia. Altfel, există riscul să anunțe când deja oamenii îs îngropați. Numa’ zic.
PS Între timp, de pe 12 noiembrie până astăzi, calitatea aerului este nesănătosă. O puteți verifica zilnic pe IqAir.