CulturăVești

Rectorul Crișan: când opiniile iau locul rațiunii

La invitația Teatrului Național „Marin Sorescu”, profesorul Sorin Crișan, rector al Universității de Arte din Târgu Mureș, a susținut o scurtă declarație în cadrul proiectului „Întâlnirile SpectActor 2021“. Tema: „De la libertatea opiniilor la cancel culture”.

Doctor în domeniul „Teatru“ la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București (2001), doctor în istorie la Academia Română – Institutul de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca (2011), autor al unor cărți de specialitate recunoscute în lumea academică şi invitat al mai multor universități de prestigiu din Europa, Sorin Crișan i-a acordat declarația lui Davian Vlad, din care extragem esența dialogului, iar afirmațiile pot fi ascultate aici.

  • Libertatea de expresie este sub asediu în tarile cu democrație consolidată.
  • Opiniile par să ia locul rațiunii după o istorie încarcată cu drepturi revendicative post sclavagism, colonialism, discriminări.
  • “Cancel culture” de la libertatea opiniilor – cultura anularii vs anularea culturii – periculos pentru orice civilizație.
  • Înlocuirea nefirească a instanțelor de tribunal cu instanțele rețelelor sociale, lipsită de echilibru, judecata nu este oarbă, există doar vinovați “amprentați” supuși presiunilor umilitoare pentru a evada de sub tirul acuzator al celor multi.
  • Miza mișcărilor/acțiunilor autodeclaraților, “instante morale, sociale si culturale” de tipul “cancel culture” ori “WOK” – așa ziși directori de conștiinta ai lumii – mișcare revendicativă/revanșardă, fără o prezență a dialogului.
  • Soluția este dialogul, acesta fiind fundamental în evoluție.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button