Pe 12 noiembrie, Azomureș a repornit Instalația 4 de amoniac după o oprire de mai bine de o lună, pentru că furnizorul nu putea trimite gaz metan la parametri optimi. Pe 13 noiembrie un miros greu s-a simțit în aproape tot orașul Târgu Mureș. Unul de amoniac. De atunci până acum, un parametru a fost dat peste cap și IqAir consideră nesănătoasă calitatea aerului. Este vorba de indicatorul PM 2.5, care se traduce astfel: ”Particulele în suspensie fine sunt particule inhalabile de poluanţi cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri care pot intra în plămâni şi în sânge provocând probleme de sănătate grave. Cel mai grav impact este asupra plămânilor şi a inimii. Expunerea poate duce la tuse sau dificultate respiratorie, astm agravat şi dezvoltarea bolilor respiratorii cronice”.
Într-un comunicat de presă, Azomureș a precizat că ”n-au fost depășite concentrațiile la sursa de emisie, astfel că nu există niciun pericol pentru populație”. Astăzi, 17 noiembrie, Ovidiu Maier, purtătorul de cuvânt al Azomureș, ne-a precizat din nou că PM 2.5 nu are legătură cu combinatul, iar depășiri la amoniac nu au fost înregistrate.
Ce zic instituțiile de mediu: s-a dublat depășirea concentrației de amoniac
Potrivit rapoartelor publice pe pagina de Facebook a Agenției de Mediu Mureș, concentrația maximă de amoniac este 300 mg/m3. Pe data de 12 noiembrie, exact în ziua în care a fost repornită Instalația 4, concentrația măsurată în intervalul 15-16.30 a fost depășită, așa cum se observă în imagine. Maximul a fost atins între 15.30 și 16.00, când a arătat 686 mg/m3. Mai mult decât dublu. Datele monitorizate nu includ PM 2,5, iar un răspuns privind o posibilă sancțiune se lasă așteptat.
Directorul Dănuț Ștefănescu ne-a declarat că într-adevăr așa este, dar că sursă poluării este instalația de uree de la Azomureș. Noi am predat raportul mai departe, iar de aici se vor ocupa cei de la Primăria Târgu Mureș, Garda de Mediu și DSP, ne-a mai spus șeful instituției, recunoscând că ar fi buni și senzori pentru PM 2.5, dar agenția doar monitorizează aparatura pusă de la dispoziție de Ministerul Mediului.
Încercarea de a lua legătura cu Garda de Mediu Mureș n-a avut succes până în acest moment, pentru că Szekely Annamaria, șefa instituției, se află pe teren. Pe portalul online nu se spune nimic despre poluarea care duce Târgu Mureș și Sântana de Mureș pe primele locuri din 13 noiembrie până în prezent.
Vom reveni.