DezvăluiriPrim-plan

Unitatea Covid, autorizată prin încălcarea legii (I)

La începutul pandemiei, la propunerea rectorului Leonard Azamfirei, Consiliul de Administrație al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie a decis să realizeze Unitatea Covid în sala de sport a instituției. Conducerea universității a discutat cu toți decidenții, de la Prectura Mureș la șeful Consiliului Județean Mureș, apoi până la cel al Spitalului de Urgență. Toată lumea a fost de acord că e necesar un astfel de obiectiv, apoi primul pas spre amenajare a fost făcut de UMFST. 33.000 de euro a investit universitatea în a amenaja parțial spațiul, iar prefectul Mara Togănel a anunțat aprobarea proiectului. Apoi a venit Consiliul Județean cu o sumă, Ministerul Sănătății cu alta și dotarea. La final, Direcția de Sănătate Publică Mureș a cercetat dacă totul e în regulă și a avizat funcționarea unității pentru pacienți asimptomatici și cu forme ușoare ale virusului. Noul obiectiv a trecut în subordinea Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș, apoi au mai venit două autorizații de la DSP pentru câteva paturi de terapie intensivă și doar ATI, la final. Momentan sunt 35 de paturi ATI și urmează să fie 40. Cu toate că nu respectă un ordin foarte clar al Ministerului Sănătății și unitatea poate periclita viața pacienților, a medicilor și a asistenților, povestea este îmbrăcată electoral și vândută bine. Vedeți la final.

Citeste si

Managerul Puiac: să-i întrebați pe cei de la DSP de ce ne-au autorizat

  • Pe 9 mai, Unitatea Covid a fost vizitată de președintele Klaus Iohannis, care a fost încântat de ideea dr. Leonard Azamfirei. Șeful statului a făcut poze și a ținut un discurs, apoi a plecat, iar miercuri, 1 decembrie, urmează să-l decoreze pe rector ca reprezentant la UMFST cu ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler. Tocmai de aceea l-am întrebat pe domnul Azamfirei cine a făcut proiectul pentru o astfel de unitate. Inițial noi, dar doar parțial, apoi a fost preluat de spitalul județean. Noi doar am dat startul și am investit 155.000 de lei pentru prima parte. E posibil să fie ceva în neregulă, dar nu e vina noastră, în niciun caz, apoi trebuie să ne gândim că totuși suntem cam ca pe front, ne-a informat domnia sa.

Ceasul Cetății a verificat ordinul 1500/2009, privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a secțiilor și compartimentelor de anestezie și terapie intensivă din unitățile sanitare. Cu ajutorul unor experți, am ajuns la concluzia că sunt nenumărate reguli încălcate în realizarea Unității Covid de la universitate. Așadar, l-am chestionat privind aceste aspecte pe managerul spitalului, Claudiu Puiac, dacă nu cumva sănătatea pacienților și a personalului medical e afectată de încălcarea regulilor. Sigur, sunt câteva elemente care poate nu sunt conform ordinului 1500, dar ne aflăm într-o situație specială. Suntem ca în război și de adaptăm. Oricum, nu pe mine trebuie să mă întrebați, ci pe cei care au autorizat funcționarea. Noi am pornit de la cei cu forme ușoare și am ajuns la forme grave de covid. Încercăm să facem totul pentru salvarea pacienților. Dacă doriți un răspuns privind încălcarea normelor din acel ordin, atunci întrebați la DSP cum de ne-au autorizat, ne-a mai declarat managerul Puiac. Până în acest moment, directorul DSP Mureș, dr. Iuliu Moldovan, n-a putut fi contactat, dar a fost informat despre investigația noastră și urmează probabil să ne răspundă întrebărilor. Până atunci, mâine, Ceasul Cetății va publica detaliat fiecare amănunt ignorat de autorități prin încălcarea dispozițiilor legale, dar care poate fi un pericol pentru pacienți și cei care lucrează acolo.

Astăzi, pentru că recent am avut tragedia de la Piatra Neamț, prezentăm cititorilor și autoriăților competente doar un element neconform. Mai exact, prizele de curent sunt doar 6, nu 12, așa cum este cerința expresă și nici nu sunt cu protecție antistatică. În plus, sunt din material plastic de încărcare scăzută, maxim 16A, fără corp ceramic sau capace antiex. Mai mult, sunt montate la distanță mai mică de 60 cm, față de cum sunt cerințele în reglementarile referitor la apropierea unor surse potențiale de gaze explozive-oxigen.

Publicitate electorală pentru PSD

Unitatea Covid n-ar fi trebuit să fie subiect electoral, dar a ajuns pentru că rectorul Leonard Azamfirei candidează la Senat din partea PSD. Pentru a profita de ideea șefului universității târgmureșene, care se dovedește că a devenit o bombă cu ceas, PSD publică un articol publicitar în cotidianul Zi de zi. Articol care prezintă vizita președintelui CJ Bacău, Valentin Ivancea, care declară că unitatea de la UMFST e un model pentru autoritățile locale și promite o replică în orașul de pe malul Bistriței.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button