back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,57
GBP
5,81
22.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,57
GBP
5,81
22.8 C
Târgu Mureș
Prim-planToate tunurile pe vizita lui Viktor Orban. Tunuri fleșcăite

Toate tunurile pe vizita lui Viktor Orban. Tunuri fleșcăite

Data:

Reacția societății românești la vizita premierului Viktor Orban a fost fragmentată, dar în general împotriva băii de mulțime din Ardeal, unde acesta a participat la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Românii s-au arătat indignați în general, iar ultima reacție vehementă este a lui Dan Tanasă, deputat AUR de Mureș. Acesta a spus că este o provocare ordinară, iar premierul ungur n-a respectat nicio normă de bun simț sau diplomatică prin venirea sa la academia ce are 31 de ediții. Găsiți clipul aici în care abia astăzi a punctat opinia sa despre evenimentul ce s-a terminat sâmbătă.

Mai echilibrat, jurnalistul Cătălin Tolontan a arătat prăpastia dintre discursul populist și bine argumentat al premierului Orban și replica insipidă a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, un plictisitor membru al guvernului. Îl puteți citi, pentru că merită. Și citează la final dintr-un mare om politic pe care poporul nostru l-a vrut după moartea sa. Tot în Libertatea descoperiți discursul bine închegat al lui Viktor Orban (în română și maghiară), dar și reportaje de la fața locului.

Probabil veți fi surprinși în continuare. Eu am o concluzie simplă din două puncte despre universitatea de la Tușnad, unde ca muștele la miere s-au îngrămădit edilii UDMR, printre care și Zoltan Soos de la Târgu Mureș. În primul rând, jos pălăria pentru Viktor Orban. I-a sfidat pe români ca la carte, le-a vorbit oamenilor pe limba lor, a fost relaxat și a pus o serie de probleme serioase în termeni accesibili. Populist, dar cu charismă, ceea ce politicienilor noștri le lipsește. Atât la nivel de discurs, cât și la cel de imagine. Politica Ungariei este de urmat legat de diaspora noastră. Maghiarii invadează România cu tact. Cumpără clădiri istorice, stațiuni întregi (cum e Lacul Roșu și urmează Borsec), terenuri cu mii de hectare, susține educația și sportul peste hotare.

În al doilea rând, unde au fost românii care acum s-au transformat în critici și acuzatori? Da, a fost unul singur care a apărut cu o bucată de carton pe care scria că Transilvania e România. Atât. Niciun politician român n-a descălecat la Tușnad să-l înfrunte pe Orban. Sunt în vacanță sau ocupați cu imaginea pe online. La fel de virulenți sunt naționaliștii fără partid tot în mediul virtual. Pe scurt, Ungaria are 1-0. Ne-a bătut la noi acasă, așa cum procedează puterea politică locală a ong-ului maghiar, care știe să scoată ochii electoratului lor prin lucruri pe care uneori ne deranjează. Ce facem noi? Dăm din mână a lehamite și spunem: și ce-au câștigat cu asta?

Păi, se apropie finalul jocului de șah, iar matul se dă prin tehnică pas cu pas. Elimini piesele care-l apără pe rege, îl prinzi la colț și-l blochezi definitiv. Strategie pe termen lung și eficientă. Ah, dar noi avem îndemnuri patriotice: Noi suntem Români și stăpâni la noi acasă! Cât timp nu ne-o cumpără Ungaria și poate ne va lăsa să stăm cu chirie. Poate nu. Doar cu vorbe nu rezolvăm nimic. E nevoie de fapte. Cine să le facă? E de treabă, iar noi ca popor suntem extrem de harnici și de iuți la fugă când e vorba de muncă. Una zi de zi, fără pauză. Dacă vrem să mai avem unde spune că suntem acasă și ca diaspora să revină, iar visul de reîntregire să fie posibil.

Foto: Libertatea

1 COMENTARIU

  1. In discursul sau Orban nu s-a referit deloc la Romania.De altfel niciodata in niciun discurs al sau nu a jignit statul Roman.Asa ca politicienii romani nu au nici un motiv sa -l infrunte pe Orban dupa fapte inexistente.Faptul ca magharii de pretutindeni se solidarizeaza si pentru aceasta au si o zi de sarbatoare in calendar este un lucru bun de urmat si pentru romani.Transilvania apartine statului Roman si atunci cand unele terenuri si imobile sunt cumparate de straini(germani,italieni,arabi,turci,francezi,maghari etc.),conform legislatiei europene.De altfel discursul sau nu a fost criticat deloc la nivelul conducerilor statelor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

VIDEO. Vântu: Târgu Mureș seamănă cu rasa Puli

Într-o emisiune de la M9 tv, Cristian Vântu, candidatul...

Emisiune M9 tv despre prestația candidaților

Prima săptămână s-a dus, iar acum este momentul să...

VIDEO. Peste 300.000 de credincioși la Șumuleu Ciuc

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attlia, a afirmat că...

Cine e pe primul loc pe buletinul de vot

Vineri dimineață au fost extrase numele candidaților la Primăria...