La începutul anilor 2000, un tânăr fotbalist și-a făcut o firmă pe strada Morii, la adresa părinților, care și locuiesc acolo, apoi o pizzerie. Fapt lăudabil că s-a gândit că nu va lovi mingea toată viața, iar ca plan de rezervă a încercat să-și rezerve un viitor. În planul său a omis însă prezentul și viitorul vecinilor, iar de aici a plecat un scandal de aproape șapte ani. Unul care s-a mutat de atunci în instanță.
Fum, gălăgie, jigniri și o construcție ilegală
În 2005, gândindu-se la o pensie liniștită și relativ aproape de centrul orașului, Liliana Moldovan s-a mutat în casa de pe strada Morii, clădire lipită de Pizzeria Elguna, firma fostului fotbalist Văidian Ovidiu Lucian. Încercând să fie o vecină bună, a ignorat multă vreme tot ce o deranja la activitatea comercială, ba chiar a comandat de mâncare de acolo, până într-o zi. O zi din septembrie 2017 când a observat că vecinul s-a apucat să construiască o clădire în curtea din spate. Întrebând, Moldovan a aflat că vrea să ridice un restaurant cu etaj, unul care ar fi avut privire fix în intimitatea curții și casei sale.
O scurtă paranteză: familia nouă în cartier a mai ridicat un nivel la casă și a avut nevoie de toate aprobările și autorizațiile firești și legale, printre care și de la culte, pentru că zona este una protejată, fiind în zonă clădiri cu regim de monumente istorice. Autorizații și lucrări care au durat doi ani (casa a fost cumpărată în 2003 și abia în 2005 s-a putut muta). Și aici nimeni nu se poate juca pe lângă lege. Nimeni în afară de cei cu pile la autorități. Încheiem paranteza.
În acel moment, la scurt timp după ce a fost amendat pentru lipsa autorizației, Ovidiu Văidian a cerut acceptul familiei Moldovan, fără de care nu are voie să construiască nimic deranjant pentru vecini. Și a fost refuzat. Așadar, Poliția Locală l-a amendat, lucru care l-a lăsat oarecum rece pe patronul pizzeriei, dar a oprit construcția și atunci și-a dat seama că fără acordul vecinilor nu poate face nimic. Mai mult, Liliana Moldovan l-a dat în judecată pentru a solicita stoparea lucrărilor și despăgubiri pentru discofort. Și deodată din buni vecini cele două familii s-au transformat în dușmani.
De aici au apărut șicanele cu meciuri de fotbal ascultate cu sonorul la maximum, de la clienții care-și puneau băuturile pe blatul ferestrei doamnei Moldovan, la jigniri de nereprodus din partea acestora și chiar a vecinului, potrivit declarației pe care ne-a dat-o.
Mai mult, în timpul procesului, Văidian s-a apucat să construiască un loc de petrecerea timpului liber pentru clienții pizzeriei chiar gard în gard cu vecina. Chiar și cu o mini-piscină, iar reclama a fost postată și pe pagina de facebook a firmei. Tot ilegală a fost și această amenajare.
Amenzile și sentința
În cei aproape șapte ani de lupte juridice, familia Moldovan a fost obligată să sune de mai multe ori la Poliția Locală, pentru a sesiza zgomotele și fumul produs de un coș aproape lipit de proprietatea ei, care i-a transformat curtea în afumătoare. De multe ori însă polițiștii locali ( ca și-n cazul Curții Bavareze) au fost extrem de îngăduitori cu proprietarul pizzeriei. Nu mereu însă, așa că au aplicat câteva amenzi.
”Ce se întâmplă de fapt: se construiește fără autorizație, dacă sesizează cineva se dă o amendă de 1000 lei, din care se achită jumătate și i se solicită intrarea în legalitate. Nu mai verifică nimeni dacă s-a intrat în legalitate, iar după 3 ani nu se mai poate nimeni lega de construcție, deci poate fi edificată. Deci, cu plata a 500 lei (asta dacă se sesizează cineva și intervin autoritățile locale) sau dacă nu este amenda cu atat mai bine, iar peste 3 ani se edifică clădirea construită fără autorizație. Și totul devine legal.
În mod normal, politia locala ar trebui să urmărească ridicarea acestor tipuri de clădiri sau construcții. Ce este descurajant și dezamăgitor este poziția autorităților, care închid ochii la faptele generatoare de disconfort la adresa celorlalți cetățeni. Am impresia că la Primărie există două măsuri deoarece mie în 2020 mi s-a cerut din nou tot proiectul casei (toate documentele se găseau la primărie și corespund realității) și o multime de aprobări pentru că am zugravit casa și am pus niste ancadramente la geamuri. Pe de altă parte, altii pot să demoleze, construiască și să facă tot ce poftesc. Aceasta nu este discriminare?”, ne-a întrebat Liliana Moldovan, într-un lung mesaj privind problemele cu care se confruntă.
Ce a făcut Poliția Locală, ce nu a făcut, ce zice Ovidiu Văidian, ce replică a dat primarul Zoltan Soos și ce a stabilit justiția sunt informații de citit în continuarea de mâine a articolului. Update: aici poate fi citită a doua partea.
Notă: Îi rugăm pe cititori să ne sesizeze toate aceste aspecte legate de indiferența autorităților care de multe ori se transformă în procese sau scandaluri aproape interminabile. În cazul Curtea Bavareză, Ceasul Cetății a fost singura publicație care a dezvăluit neregulile de acolo, iar terasa a fost închisă în două săptămâni de la publicarea primului articol. Dovada că se poate dacă autoriățile sunt presate să-și facă treaba pentru care sunt plătite.