back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planTârgu Mureș. Bătut de colegi și umilit de învățătoare, elevul cu autism...

Târgu Mureș. Bătut de colegi și umilit de învățătoare, elevul cu autism riscă excluderea

Data:

Sâmbătă, 4 iunie, Ceasul Cetății a prezentat cazul unui elev cu autism de la Școala Gimnazială Dacia din Târgu Mureș, unde este agresat frecvent și a fost umilit de învățătoare, potrivit plângerii depuse de părinți la Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Ultima oară a fost bătut vineri, 3 iunie, după ce colegii au fost informați că din cauza lui nu mai merg în excursia care lui i-a fost refuzată. După publicarea articolului, mai multe cadre didactice s-au coalizat cu învățătoarea Elena Toma și au dat vina pe părinți, pentru necazurile băiatului, iar pe grupul de comunicare al clasei s-a cerut excluderea lui Andrei G.

Istoric: un conflict de patru luni

Coșmarul prin care trece elevul cu autism nu este nou, ci de patru luni, când părinții au reclamat că le este agresat copilul de colegi. Nu era singurul bătut. Mai mult, erau vandalizate obiectele elevilor de către alții. Se întâmpla la începutul lunii februarie, iar doi părinți au reclamat pe grupul clasei, solicitând învățătoarei să ia măsuri. Reacția Elenei Toma a fost scurtă și dură: i-a exclus din grup pe părinții care au reclamat. Mai mult, învățătoarea le-a blocat numerele de telefon părinților lui Andrei, care astfel nu au cum să discute despre ce se întâmplă la școală. Ei trebuie să spioneze pentru a afla când are loc o ședință cu părinții sau să sune la secretariat pentru a anunța că băiatul lor este bolnav și nu poate ajunge la școală. Cu toate că elevul este integrat și dă dovadă de inteligență peste medie, el este pus la zid pentru o boală care a apărut pe când avea cinci ani.

Părinții copilului sunt atacați în online de cadre didactice

Publicarea articolului și pe Facebook a dus la coalizarea mai multor cadre didactice și chiar a fostei directoare de la Școala Dacia, care a și propus soluția: să fie transferat copilul cu autism. În rest, în viziunea comentatorilor pomeniți, părinții sunt considerați vinovați că s-a ajuns aici. Mai exact la bătăile pe care le încasează regulat Andrei din partea colegilor, excluderea de la excursii și alte activități din clasă. Mai mult, în online, s-a vehiculat că elevul ar fi inventat, apoi că de fapt se cunoaște cazul, după care Ceasul Cetății a fost acuzat că n-a publicat numele de familie al băiatului, fapt interzis pentru a nu pune în pericol minorii. Furia cadrelor didactice a fost transferată către grupul părinților, iar bunicul unui elev a cerut excluderea lui Andrei din clasă. Lucru vehiculat nu de acum și nu doar de unii părinți. Vom reveni însă cu detalii surprinzătoare.

Reacții paralele: șeful ISJ și directoarea școlii

Întrebat ce se poate face în această situație, Sabin Pașcan, inspectorul școlar general, ne-a declarat sâmbătă că întâi trebuie să fie finalizată ancheta, dar că știe bine cazul. Deschis dialogului, șeful ISJ ne-a mărturisit că a făcut toate eforturile pentru ca situația să se calmeze și lucrurile să intre în normal. Fapt confirmat de părinții elevului cu autism, care au fost în audiență la conducătorul educației mureșene. Pașcan a dorit să discute și cu învățătoarea, dar aceasta a refuzat pe motiv că nu se simte bine, chiar dacă dimineața fusese la ore și întâlnirea a fost programată cu o săptămână înainte.

Ieri, Ceasul Cetății a încercat să discute cu învățătoarea Toma, dar aceasta n-a răspuns la telefon. La fel a procedat și directoarea școlii, Mihaela Șanta, pe care am reușit să o prindem astăzi la o discuție despre cazul Andrei. ”Consider că ați greșit că nu ați vorbit cu noi înainte să publicați articolul și cu celelalte părți implicate”, ne-a replicat doamna director. Am insistat să aflăm ce ne-ar fi spus înaintea apariției articolului: ”că este o anchetă și vom comunica oficial rezultatul ei, dacă voi considera că este necesar”. Mai limpede, managerul de la Dacia n-ar fi vrut să apară articolul, pentru că declarația invocată înseamnă nimic. Și nici nu ar fi fost sigură că ar fi comunicat rezultatul investigației interne. Despre ancheta știam deja de la șeful ISJ, dar când va fi finalizată nu știe nimeni, cu toate că povestea e veche de patru luni, iar rezolvarea unei situații tensionate ar fi trebuit să aibă loc.

După ce comisia de ancheta va decide dacă va fi sau nu sancționată învățătoarea Elena Toma, care se va pensiona după finalizarea anului școlar (motivând în fața părinților și elevilor că Andrei este vinovat de retragerea dânsei de la catedră), Ceasul Cetății va arăta cine dorește și prin ce metodă ca elevul cu autism să fie exclus din școală.

Sursa foto: Cleveland Clinic (imagine generică)

 

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

1 COMENTARIU

  1. Combaterea discriminarii si gata, plangere penala pentru lovituri si amenintari si sesizari la ministerul prostiei nationale. Viermii trebuie sa plateasca pentru incitare si violenta.

Comentariile sunt închise.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...