Mama unui elev cu autism ne-a povestit prin ce trece băiatul ei la școală, unde de câteva luni este agresat de unii colegi și umilit de învățătoare Elena Toma de la Școala Dacia din Târgu Mureș. Nu doar nouă ne-a spus, ci a scris și câteva postări pe Facebook. Reacțiile șefilor peste educația mureșeană au fost bune, aparent, dar n-a fost luată nicio măsură, iar calvarul continuă pentru copilul cu autism, iar la finalul acestei săptămâni a atins un nou nivel dramatic.
Update1: La final și o scurtă discuție cu șeful ISJ Mureș.
Update2: Elevul riscă excluderea din școală (partea a doua a articolului)
Plângerile și promisiunile șefului Inspectoratului Școlar Mureș
Părinții lui Andrei au aflat de la el că este bătut la câteva zile cel mult de câțiva copii, care profită de afecțiunea lui. Ei s-au adresat conducerii Școlii Dacia și învățătoarei, care nu făcea nimic pentru protecția elevului cu autism. Nu a avut loc nicio schimbare, iar părinții s-au dus în audiență la Sabin Pașcan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș, care a vrut să vadă copilul. Și-a dat seamă că are un comportament normal, așa că a stabilit o ședința cu părinții cu învățătoarea Elena Toma, care nu a venit. Învățătoarea a avut însă o ședință cu părinții, de la care a plecat după 20 de minute de la începerea întâlniri informale, scuzaându-se că are treabă și nu mai poate sta.
Promisiunile din partea conducerii celor două instituții (ISJ Mureș și școala) au fost că învățătoarea se va pensiona din toamnă, iar până atunci nu este așa mult. Fără ca ea să fie sancționată, la fel cum s-a întâmplat în cazul învățătoarei Mariana Alexa, de la Școala Romulus Guga, care-i jignea regulat pe copii.
Învățătoarea i-a ațâțat pe elevi împotriva copilului
Începută acum trei-patru luni, povestea dramatică a continuat și a escaladat vineri, 3 iunie, când învățătoarea Toma le-a spus copiilor că din cauza lui Andrei nu vor mai merge într-o excursie la Turda. Micuțul și-a luat bătaie de la colegii nervoși că le-a stricat distracția. Mama băiatului a descris cum s-a ajuns aici și discuția cu învățătoarea.
”Am fost anunțați de învățătoarea lui Andrei, acum două săptămâni, că va avea loc o excursie de o zi la Turda. Am scris că dorim să meargă și el. Joi, copilul a venit plângând acasă din cauză ca doamna învățătoare i-a spus că pe el nu îl ia. L-a anunțat asta de față cu toți copiii, fără a ne informa și pe noi asupra acestei decizii.
Întrebată de ce face asta, doamna învățătoare a spus că nu dorește să își asume răspunderea. Am spus inclusiv că unul din părinții lui Andrei poate să însoțească grupul. Nici așa nu a fost de acord. Am fost chemată la școală de învățătoare, să discutăm acest subiect. Am ajuns joi, la 15.30. Doamna stătea afară, pe banca, supraveghea copiii rămași la after school. Nu a avut decența necesară să se ridice de pe banca în timpul discuției, nu și-a dat jos ochelarii de soare pentru a avea contact vizual cu mine, spunând că „nu merit să se uite la mine”, apoi, culmea, m-a dat afara din școală spunând că are treabă, este în timpul unei activități.
A făcut toate acestea înconjurată de copii de 7 ani, pe care nu i-a menajat emoțional, insistând chiar ca aceștia să participe la o discuție adult-adult.
A doua zi, vineri, le-a spus copiilor din clasă că excursia se anulează din cauza lui Andrei!
Aceasta este cruzime față de un copil cu autism, este discriminare. Este a doua oară când i se refuza participarea la o activitate școlară și a „n” -a oară în care nu se iau măsuri asupra celor care îl bat frecvent, profitând de boala lui.
Copiii cu autism contează! Nu sunt doar statistică, doar programe pilot și elemente de observație, doar poze la „Ziua internațională a autismului”, doar propagandă politică .
Copiii cu autism nu pot fi ignorați continuu. Pentru că boala nu alege!”, a povestit ea coșmarul prin care trece copilul.
Noi promisiuni
În urma acestui eveniment, care a fost reclamat din nou de părinți, conducerea Școlii Dacia a promis o rezolvare la începutul săptămânii, ultima înainte de vacanță.
Ceasul Cetății va încerca să obțină un punct de vedere oficial de la conducerile școlii și ISJ Mureș, care au de explicat de ce elevii cu autism sunt puși la colțul rușinii, iar programele dedicate lor nu există. Vom reveni!
Update: Inspectorul școlar general spune că e o anchetă în desfășurare
Cu toate că suntem în weekend,
Sabin Pașcan, inspectorul școlar general, și-a făcut timp pentru a lămuri unele aspecte, după ce a lecturat articolul nostru. ”Cunosc situația respectivă destul de bine. M-am întâlnit cu Andrei, care, din punct de vedere al inteligenței, este un copil net peste școala pregătitoare.
În urma ultimei sesizări depuse de tatăl lui Andrei, ISJ Mureș a luat următoarele măsuri: 1. Verificarea aspectelor sesizate de către o comisie de inspectori din unitatea de învățământ. 2. Convocarea unei ședințe cu părinții, la care am participat împreună cu doi colegi de cel mai înalt rang. Ședință la care doamna Toma nu a participat, motivând că nu se simte bine, cu toate că în ziua respectivă a fost la ore. Apoi stabilirea întâlnirii a fost anunțată din timp, cu cel puțin o săptămână înainte. ISJ a solicitat conducerii unității de învățământ demararea unei anchete interne de cercetare disciplinară, care urmează să se finalizeze. Nu știu exact data finalizării, dar știu că după terminarea acestui an școlar doamna învățătoare se va pensiona”, ne-a declarat Sabin Pașcan.
Șeful ISJ Mureș a mai precizat că-n cazul doamnei Alexa a fost o sancțiune, una care o va împiedica preț de cinci ani să acceseze anumite beneficii. ”Eu ca inspectorat nu pot sancționa direct un angajat care nu este al meu, ci conducerea școlii o face. În situația prezentată, comisia a avut de ales între aplicare Legii Educației și a Codului Muncii. Au fost aplicate prevederile legii. Și lucrurile s-au liniștit acolo. Să presupunem însă că doamna învățătoare va greși din nou. În noua situație va fi aplicat Codul Muncii, cu reținerea a 15% din salariu, apoi vor fi aplicați pașii următori până la concediere, dacă se repetă ceea ce a făcut”, a mai punctat inspectorul școlar general.
Foto: Școala gimnazială Dacia
Din pacate, astfel de situatii sunt prea des intalnite in judetul Mures. Cadrele didactice stiu ca nu au ce suferi pentru comportamentul lor abuziv, iar inspectoratul nu reuseste sau nu vrea sa rezolve problema. Iar totul devine mult mai dificil din cauza celorlalti parinti, care cum reiese si din comentariile de mai sus, justifica astfel de comportamente, fie pentru ca copiii lor ar fi vizati direct, fie ca sa nu aiba de suferit. Eu ma confrunt cu o situatie similara, desi copilul meu este la sfarsit de ciclu si nu are afectiuni de vre-un fel. Insa abuzurile sunt repetate, si vizeaza cativa copii, in special cei ai caror parinti de-a lungul timpului au indraznit sa ceara explicatii cu privire la anumite aspecte pe care le considera nepotrivite (de exemplu pedepsirea sistematica a intregii clase pentru faptele unora). Tupeul invatatoarei este fara de margini, cativa parinti – ai caror copii au fost definiti de invatatoarea insasi „copii problema”, fara insa sa fie luate masuri – o apara, restul tac si trei-patru suntem stigmatizati negativ in public, atat parinti cat si copii. Iar acesta pentru ca stie, doamna profarsoara, ca nu are ce suferi, avand in vedere ca in situatii mult mai grave nimic nu s-a intsmplat, iar d-l General acopera totul. Aceasta este realitatea invatamantului muresean, fara nume, doar fapte.
Faceti rost de discutiile din cadrului grupului magic si vedeti la procurori si combaterea discriminarii daca se incadreaza la incitare la ura, discriminare si incitare la violenta. Si gata discutia.
Abuz in serviciu se numește si din partea educatoarei si din partea lui Sabin Pașcan.
Va propun sa depuneti plangere împotriva acestora, respectiv in prealabil sa solicitați ca parinte participarea la orele minorului la scoala pentru a aduna dovezile necesare.
Mult succes!
Articolul dumneavoastra e defaimator si are doar un punct de vedere, pe cel al parintilor. Eu sunt invatatoare la Dacia, stiu toate demersurile care s-au facut pentru integrarea copilului. Vorbiti despre copii de 6 ani, nici nu poate fi vorba de o filmare a bataii, doamne fereste, mai ales ca aceasta bataie nici nu a avut loc. Doar nu credeti ca elevii de 6 ani l-au batut pe copilas. Cred ca dumneavoastra, ca jurnalist, trebuia sa cantariti de ambele parti. Si cred ca nici corect nu e ca ati dat numele doamnei invatatoare, dar nu pe al parintilor. Si nu stiti nici parerea parintilor din clasa respectiva. Si nici pe a conducerii scolii. E trist ca scrieti asa, fara temei. Oamenii care va citesc cred tot, cu punct si virgula. Ema Patrichi (ma gasiti la scoala).
Da, stim opiniile părinților, soțul( tatăl minorului) este pe grupul de comunicare al clasei. Mai au putin si ne linseaza că existam.
Eu sunt părintele copilului și nu inteleg implicarea dumneavoastră în speta. Nu imi amintesc sa fi vorbit vreodata cu dumneavoastră !
Stiu ca manualele după care învată copilul și pe care le-am cumpărat vă au ca autor, stiu ca ati primit premii și distincții pentru activitatea dumneavoastră, dar personal nu ințeleg de ce apăreți parte in situație. Nu v-am văzut in acest an la nicio manifestare organizata de scoala, de conștientizare a autismului și a implicațiilor sale în actul educațional și în societate.
Abuzul emotional a fost catre copil, nu vad relevanta numelor parintilor. Va rog sa explicati aceasta relevanta.
Stiu ca sunteti blogger de educatie, nu de sustinere a discriminarilor.
Sunteti sigura ca e blogger de educatie si invatatoare? Pana si femeia de serviciu stie sa se exprime mai corect. Asta este exprimare de cadru didactic? ” Si cred ca nici corect nu e ca ati dat numele doamnei invatatoare, dar nu pe al parintilor.”
Doamna invatatoare, parerea celorlalti parinti este absolut inutila. Deocamdata nu imi pierd vremea sa incerc sa va explic saltul logic pe care il faceti. Daca s-a ajuns la acest punct, este pentru ca nu exista un sistem functional. Un singur parinte care sesizeaza astfel de comportamente nu este suficient, ci este prea mult, pentru ca la mijloc este un copil. Discutia despre care vorbiti, audierea ambelor parti, medierea si stingerea conflictului, trebuiau urmarite de conducerea scolii. Realitatea, insa, este ca atunci cand un parinte sesizeaza ceva ce ii se pare a fi in neregula, se loveste de un zid de indiferenta, de batjocoriri, de ostracizare proprie si a copilului. Si toate astea, de cele mai multe ori, din cauza frustrarilor unor cadre didactice care au gresit in alegerea meseriei, sau din alte motive mult mai materiale.
Ca parinte al unul elev din aceasta clasa, astept din partea dumneavoastra un articol prin care sa va cereti scuze pentru stirea aceasta falsa. Tot ceea ce parintele acestui copil crede ca se intampla in sala de clasa este doar parerea lui persoanala fara dovezi clare. Acest articol aduce acuzatii grave restul elevilor, a caror parinti nu i-ati solicitat pentru o parere. Sa va fie rusine !!!
Domnule X, numărul meu este public. Mă puteți sună și să-mi povestiți cum credeți dvs că a fost. La fel, bănuiesc, fără dovezi clare, că nimeni n-a filmat discuția și bătaia de vineri. Nici cu alte ocazii. Dar sunt deschis la dialog. Eu îmi asum cu nume și prenume ce scriu. Sper și dvs să o faceți.
Dumneavoastra ce dovezi aveti, ca ceea ce va spune domnul este adevarul?? Are el filmari cu elevii??? Va asumati o „poveste” a unui domn, fara sa cercetari toate partile implicate. Jurnalism inseamna cu mult mai mult decat a prezenta o parere.
De aceea, in fata unor astfel de sesizari, are loc o ancheta. Daca as fi eu, cu probele in mana m-as adresa direct tribunalului, atat civil cst si penal. Fara probe, trebuie o ancheta care sa stabileasca faptele.