DezvăluiriPrim-plan

Schema prin care directorul LPS s-a distrat pe banii părinților

Alcool, mici, aparate de ras, pampers, cazări dubioase și ireale. Așa au fost cheltuiți o parte din banii pe care directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS), Csiki Zsolt, i-a primit de la părinții elevilor unității de învățământ. Nu i-a încasat pentru școală, ci pentru clubul său, o entitate așadar privată. Povestea n-a rămas în vestiar, ci a ajuns la Inspectoratul Școlar Județean Mureș și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș. Autorități care n-au văzut nimic în neregulă. Ceasul Cetății vă prezintă faptele cu documente.

Primul pas ilegal spre atragerea de fonduri

Pentru a strânge bani de la părinții liceului de stat pe care încă-l conduce, Csiki Zsolt a organizat prin 2014  o ședință prin care le-a cerut pentru fondul școlii câte 20 lei/elev/semestru. Regulamentul școlar îi interzice să inițieze astfel de discuții cu părinții. Dar Csiki și regulamentele școlare sunt pe drumuri paralele deseori. Așadar, managerul responsabil de atragerea de fonduri extrabugetare le-a cerut părinților bani pentru LPS, spunându-le că ar fi legal să-i verse în clubul lui privat ca donație.

Pe scurt, vorbim de o întreagă schemă elaborată pentru a obține bani pentru clubul privat înființat de Csiki Zsolt și de alți trei profesori ai LPS. Sumele erau colectate de la părinții și elevii LPS-ului ca și când ar reprezenta fondul școlii. Numai că în loc ca banii să ajungă la LPS, în asociația părinților (care nu există), erau vărsați cu titlu de donație în Asociația „Clubul Sportiv LPS Mureș”. Este tocmai clubul la care ne refeream, club care nu are niciun scop formulat în statut pentru a ajuta în vreun fel LPS-ul. Este doar o asociație sportivă care vrea să aibă proprii sportivi, proprii antrenori șamd, ca orice club privat.

Despre ce sumă vorbim?

De la vreo 600 de elevi se pot strânge bani frumoși, cam 24 000 lei/an. Clubul grupării celor patru profesori a strâns cam trei ani și jumătate astfel de sume. Rezultatul nu e de neglijat, iar la calculul final putem adăuga și cei 2% din impozitele pe veniturile părinților generoși.

Cum să transformi fondul clasei în alcool

Mai grav decât păcăleala cu „legalitatea” colectării fondului școlii ca donație în asociația care nu e a liceului este ce a făcut gruparea lui Csiki cu banii. De la un manager competent și iubitor de LPS, ne-am așteptat să fi cumpărat materiale didactice, table electronice, să fi investit deci în educația copiilor. Surpriză! Gruparea lui Csiki Zsolt a investit în ardei iuți, tequila, mici, bere, pampers, ulei, margarină și alte cheltuieli casnice. A mai cumpărat și pantaloni de la H&M, lame de bărbierit și altele asemenea. Facturile au fost transmise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, depuse de Csiki&co pentru a dovedi cu ele că fondul școlii a fost folosit în interesul liceului.

Cazare fictivă la internatul altui liceu

Csiki și asociații lui spun că au folosit banii strânși de la părinți în interesul liceului, plătind diverse activități școlare, cum ar fi deplasări la turnee. Și pentru a dovedi, au și venit în fața curioșilor cu acte. Unele dintre ele atestă deplasări din Târgu-Mureș în Târgu Mureș. Nu, nu e o greșeală. Priviți chitanța. Nu e singura, dar acum vrem doar să exemplificăm. Aflăm din actele acestea că atunci când se deplasează sportivii LPS de pe strada Pavel Chinezu pe strada Cornești din oraș au nevoie de cazare de 1000 de lei.

Situația devine interesantă și când privim alte argumente ale folosirii banilor pentru acoperirea cheltuielilor. De exemplu, când vedem facturile conform cărora clubul privat al grupării lui Csiki ar fi plătit cazările elevilor LPS în internatul Grupului Școlar „Ion Vlasiu” din Târgu Mureș. Pentru că IȘJ Mureș și Parchetul n-au avut dispoziție să verifice cum stau lucrurile în realitate, Ceasul Cetății a fost curios. În mod oficial, directorul Adela Cristina Ciulea ne-a comunicat că niciodată vreo instituție de învățământ de stat nu a avut de achitat către internatul respectiv vreo sumă pentru cazarea elevilor. Mai mult, plata cazării și hrănirii elevilor din internat a fost tot timpul exclusiv în sarcina elevilor/familiilor lor, nu a unităților de învățământ. Concluzia: niciodată LPS nu a avut de plătit ceva către Grupul Școlar „Ion Vlasiu”.

Procurii au trântit dosarul de trei ori

Întreaga schemă a fost dezvăluită Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș de către profesorul Călin Crăciun de la LPS, care n-a putut închide ochii în fața evidenței. Prima oară s-a întâmplat în 2016, iar de atunci și până în ianuarie procurorii au clasat dosarul de trei ori. N-au văzut nimic în neregulă în facturi, în felul de colectare și cheltuire a banilor. O plângere a profesorului a ajuns la Ministerul Educației, care a fost extrem de sever și a ordonat IȘJ Mureș să facă o anchetă extraordinară. Abil și eficient în spălarea rufelor în familie, inspectoratul i-a dat dispoziție directorului Csiki să se autoancheteze și să prezinte rezultatul investigației. Este de înțeles astfel că directorul l-a apărat pe acuzat. Desigur, profesorul care a reclamat a fost scos din toate comisiile, a participat la ședințe de linșaj, s-a trezit că nu-i mai vorbesc colegii, ba chiar a găsit un șarpe mort agățat de portieră. Vom reveni.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button