Păreri

Ce ne facem cu colțul albastru, domnule primar?

Scrisoare deschisă domnului primar Soós Zoltán

Citeste si

Avem un șir de evenimente la care ați participat cu multă emoție și câteva poze+clipuri publicitare. Nu le înșir pe toate, dar cele mai multe au legătură cu Ungaria. Startul a fost dat pe 23 octombrie, când a fost marcată ziua revoluției maghiare din 23 octombrie 1956, iar dvs ați depus flori la un monument, la fel cum ați făcut la statuia primarului Bernády György pe 30 octombrie. Ați continuat cu dezvelirea statuii principelui maghiar Bethlen Gábor, cu vizita la Budapesta, cu gafa când i-ați trimis pe români la colțul albastru și cu mulțumiri guvernului Ungariei, care a finanțat patinoarul din apropierea Târgu Mureș. Sunt doar câteva exemple pe care mi le amintesc. Și știți ce am împotriva acestor întâmplări? Nimic, cu excepția gafei impardonabile privind colțul albastru la care le-ar sta bine românilor de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Da, domnule Soós, aceste fapte nu vă trimit la colțul șovinilor, cu excepția pomenintă, pe care nu ați avut vreme de oftaturi să o explicați altfel decât că e o exprimare nefericită. Aș putea să vă dau exemple de exprimare nefericită privind comunitatea maghiară, dar nu-mi permit nici în glumă să-i jignesc pe cei care fac parte din ea, chiar dacă le-am auzit și pe unele citit chiar pe pagina dumneavoastră. Și eu nu-s primar, ci pot scrie pamflet și-am scăpat de acuzații. Nu mă lasă bunul simț nici așa.

Revenind, nu-i așa că v-ați simțit revoltat când nu știu cine a desenat cu spray steagul românesc pe monumentul secuilor martiri (executați în 10 martie 1854, când România nu exista ca stat)? Ba chiar v-ați preocupat ca pângărirea memoriei secuilor să fie ștearsă repede. Felicitări! Ei bine, e rândul meu să fiu revoltat că Ziua Națională Constantin Brâncuși n-a fost marcată în niciun fel în oraș. Vă reamintesc că aici trăiesc și români. Sunteți om de cultură, domnule Soós. Brâncuși nu poate fi trimis la colțul albastru, dar n-ați avut vreme și nici loc măcar acolo să fie un crâmpei de eveniment în memoria celui mai apreciat și celebru sculptor român. E drept, el n-a scris niciun imn și nici nu a lucrat 40 de ani la Direcția Sere, pentru a fi menționat măcar în treacăt. Vina lui Brâncuși pare a fi faptul că era român, spre deosebire de cele două exemple. De ziua dedicată artistului (19 februarie), dvs l-ați onorat cu felicitări și o poză pe domnul Harai István, noul director al piscinei. Nici partenerul dvs politic Péter Ferenc, șeful Consiliului Județean Mureș, n-a avut timp de Brâncuși. Mă gândesc că din același considerent. Altă explicație logică nu găsesc.

Știu, ați pomenit de Ziua Națională a României și de Ziua Culturii Naționale. Omiterea lor chiar ar fi fost sfidare. Vă mulțumesc că n-ați procedat altfel, pentru că nu avem nevoie de tensiuni într-o comunitate pe care o văd frumoasă în continuare. Pe de altă parte, doresc să vă reamintesc o parte din discursul politic pe care l-ați susținut la învestire. Și sper să dați dovadă că nu a fost doar praf în ochii târgmureșenilor. Schimbarea promisă sună bine, dar depinde de direcție. Înainte, pe vremea lui Florea, a fost una profund greșită. Momentan, nu pot să vă laud pentru promisiuni onorate. Și chiar îmi doresc să văd schimbarea în bine pentru toată lumea, nu doar pentru o gașcă.

Închei cu discursul dumneavoastră ce pare un vis frumos, dar acum e zi. Nu mai visăm, ci facem. Așa ar trebui.

Da, știu: au fost mulți care au vrut schimbarea, dar nu au îndrăznit să voteze cu un maghiar. Știu, mulți oameni s-au temut de ceea ce se va întâmpla dacă orașul ajunge să fie condus de un etnic maghiar. Aș vrea să spun două lucruri despre acest subiect.

1) Orașul nu a ajuns pe mâna ungurilor, ci a târgumureșenilor. Am spus că voi fi primarul fiecărui târgumureșean. Aceasta nu a fost o promisiune de campanie, este o piatră de temelie a politicii mele.

2) Întind mâna tuturor celor care, deși n-au votat cu mine din considerente etnice, au votat pentru schimbare. Suntem pe aceeași undă – cea care vrea schimbarea„.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

omentarii

  1. Cata eleganta in exprimare. Prapaditul asta nu are cum sa il aprecieze pe Brancusi. El are cultura, dar una de ciuperci si nu in sera ci pe creier. Sovinismul lui e ascuns cu dibacie in spatele unor exprimari nefericite.:))) Cand ma gandesc la el imi vine in minte ca, aroganța rimează cu zdreanța/ In rest? Sper să se evapore cât mai curând de la primărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button