Prim-planVești

Șansa ratată. Când nu poți face bine cu forța

De doi ani, Asociația Mereu Împreună din Bistrița-Năsăud a ajutat familia formată din cuplul Anamaria și Alexandru, cu trei copii acum, despre care Ceasul Cetății a tot scris. Site-ul nostru a promovat povestea lor tristă de am ajuns să fim căutați de diverse ONG din țară. Niciuna din Târgu Mureș. Aici, autoritățile se mișcă greu și fără folos pe moment, iar comunitatea romilor (din care fac parte) n-a făcut niciun pas. Doar promisiuni. Singurul lucru concret a fost făcut de noi și de asociația din Bistrița. Detaliile le găsiți aici și aici.

Citeste si

O șansă unică în viață: casă și loc de muncă pentru amândoi

Observând lipsa de empatie a comunității romilor și a autorităților, eforturile noastre s-au intensificat pentru a găsi soluții. Și a apărut un patron din Reghin, care s-a dovedit extrem de generos. Azi, el s-a întâlnit cu familia din poveste pentru a le prezenta oferta: o garsonieră într-un container, cu apă curentă, baie, căldură și bucătărie. Plus două posibilități: una de a dubla garsoniera și alta de a le construi o casă, dacă se țin de treabă. Treaba însemnând joburi pentru amândoi, cu carte de muncă, taxe și impozite plătite la zi, deci și asigurări de sănătate. Mai mult, locul de muncă al lui Alexandru să fie lângă cazare, în timp ce Anamaria să lucreze part-time, când poate. Mai mult, un autobuz ar fi venit să-l ia pe băiatul mai mare (6 ani) pentru grădiniță și apoi școală chiar din fața casei. L-ar fi adus și înapoi, desigur. De față la discuții a fost și președintele ONG din Bistrița-Năsăud.

Reacția familiei: Ne este frică să facem acest pas!

După ce s-au plâns că sunt bătuți de soartă, reacția cuplului a fost surprinzătoare când a fost lovit de noroc. Anamaria ne-a explicat de ce refuză oferta. Ne este frică pentru că nu avem pe nimeni acolo, pentru că sunt doar bărbați în zonă și eu am două fetițe, că nu există magazin aproape, că…, a continuat ea să ne înșire lista nemulțumirilor. A uitat de contabila care lucrează acolo și de o altă familie (care a ajuns tot ca ei, tot cu trei copii), care s-a trezit că patronul generos le-a construit o casă. Acum, Anamariei și lui Alexandru le rămâne să aștepte ca Primăria Târgu Mureș să le ofere acel ajutor social de care a uitat, chiar dacă noi am insistat, în aceeași casă ce stă se pice pe ei. Fără căldură, fără baie, fără și iar fără.

Pentru că eforturile noastre de a face un bine s-a lovit de refuz, Ceasul Cetății se va retrage din povestea care va continua ca multe altele. La fel și Asociația Mereu Împreună. Cu forța nu putem face bine nimănui.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button