fotoReportajPrim-plan

De Ziua Internațională a Romilor, unei familii de minoritari i-a luat foc casa

Cinci decenii s-au împlinit azi de când se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor, iar tot azi într-un cartier amărât din Târgu Mureș a luat foc casa unor minoritari.

Îi aveam de mult sub observație, c-am încercat cu naivitate să influențez un înalt funcționar din primărie să verifice dacă se poate face ceva pentru familia în cauză.

Annamaria are 23 de ani, iar Alexandru 33. Nu s-au căsătorit, dar au împreună trei copii: o bebelușă de o lună și două zile, o fetiță de doi ani și două luni și un puști de șase ani. Femeia ține casa curată și face tot ce poate pentru ca familia ei să supraviețuiască decent. Bărbatul mergea la lucru până de curând la salubrizare. S-a terminat contractul firmei angajatoare cu primăria și de atunci s-a dus pe șantier.

Am rezolvat, nu se poate

Persoana din primărie mi-a fost recomandată călduros că e umană și profesionistă, așa că am apelat cu încredere pe 18 februarie. I-am prezentat situația, cu rugămintea dacă poate găsi un container și să verifice situația familiei din cartierul Remetea. Nu beneficiază de ajutor social, de aceea. Mi s-a promis că va fi trimis un inspector să facă ancheta socială. N-a fost nimeni. Aș fi vrut să demarez o campanie umanitară până se năștea micuța, pentru că familia stă într-o dărăpănătură. Patru suflete se chinuiau să nu înghețe în fiecare noapte. Acum sunt cinci. Locuința nu poate fi amenajată că se prăbușește. Visam la o noua casă pentru ei sau măcar un container, dar promisiunile mă țineau pe loc. Nu se poate. Ultima promisiune din partea angajatului municipalității a venit pe 20 martie. De atunci pauză.

Un incendiu din senin

De dimineață, Annamaria și cei trei copii au fost la medic. Micutii sunt răciți. Frigul se strecoară nemilos pe sub ușă. Când s-au întors, mama a făcut focul, iar o scânteie a sărit în pod. Nu au horn, ci o țeavă improvizată. Bucăți de jar au început să cadă curând pe lângă copii. Annamaria a strigat după ajutor și un vecin în vârstă a pus capăt incendiului din pod. Nimeni n-a pățit nimic, dar acum nu mai pot face focul. Au avut o aerotermă, dar cablul s-a ars prin prelungitoarele improvizate.

O nouă promisiune. Acum din partea comunității romilor

În județul Mureș locuiesc aproape 50.000 de romi, iar în municipiu peste 12.000. M-am gândit că e singura soluție pentru familia tinerilor, dacă autoritățile n-au vreme. Un lider al romilor mi-a spus că nu știe situația, dar se va interesa și va face tot ce poate pentru cei cinci membri ai comunității. Am avut un caz când unuia de-al nostru i-a luat foc casa. A doua zi i-am făcut alta. Sper să reușim și-n acest caz, mi-a zis liderul. La câteva minute, omul a sunat familia să verifice. Abia a apus soarele când am vorbit și s-a ținut de cuvânt. În noaptea asta, cele cinci suflete vor tremura, dar mâine sau poimâine au o șansă se se culce într-o nouă casă. Acum vom vedea și cât valorează promisiunile.

PS Pentru că se află într-o situație financiară precară, familia acceptă orice ajutor, chiar dacă nu l-a cerut. Eu voi merge la acești oameni buni mâine și nu cu mâinile goale, dar mi-ar plăcea să știu că nu-s singurul care o face. Și dacă aveți cum, mă puteți suna. Numărul meu e public de vreo 17 ani. La contact, desigur.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button