fotoReportajPrim-plan

Abandonată de autorități și comunitate, o familie de romi folosește o oală pentru încălzire

De aproape două săptămâni, cinci suflete se încălzesc la aburii ce se ridică din oala pusă pe aragazul din căsuța cu o singură odaie, ce stă cocoțată pe dealul din zona Remetea. Nu mai pot folosi soba după ce pe 8 aprilie scânteile din țeava folosită ca horn au incendiat podul, iar azi au aflat de la reprezentanții Primăriei Târgu Mureș că n-ar fi trebuit să-l stingă, ci să cheme pompierii. Ceasul Cetății documentează situația dramatică a familiei de romi din toamna anului trecut și a făcut demersuri pe lângă o direcție a primăriei să îi ia în vedere pentru ajutor social și un container, unde să se mute înainte să se nască ultimul copil (pe 6 martie). Se întâmpla pe 18 februarie. Am primit promisiuni privind o anchetă socială. Abia azi, 20 aprilie, au venit reprezentanții municipalității. Trei persoane au cercetat locuința dărăpănată, pentru a fi siguri că imaginile publicate de noi nu-s fake news.

Dialog absurd: de ce ați stins incendiul?

Două doamne și-un bărbat de la Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș s-au convins că situația nu e o glumă, ci o dramă pe care o trăiesc zilnic trei copii și doi adulți (Anamaria și Alexandru). Au observat și unde a fost afectat podul de la incendiul izbucnit chiar la jumătate de secol de când se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor. I-au reproșat mamei celor trei copii (cel mai mic de o lună și jumătate) că a stins focul, în loc să sune la pompieri. Anamaria le-a răspuns că altfel s-ar fi aprins toată casa și exista riscul să explodeze butelia de aragaz, plus cablurile de curent. O doamnă i-a replicat că nu are cum să-i ajute pentru că n-a apelat la pompieri. Și așa se termină povestea unei anchete sociale. Mai departe, decizia finală va veni într-un plic, nu în vorbe aruncate în bătătura unei familii lovite de o nenorocire după alta.

Ajutorul promis de comunitatea romilor s-a spart ca un balon de săpun

Observând încetineala autorităților, Ceasul Cetății a apelat la comunitatea romilor din Târgu Mureș, care se ridică la peste 12.000 de persoane. Liderul ei a promis că va contacta familia și va ajuta, ba chiar există șansa de a reconstrui locuința, că au mai făcut așa ceva în zona Valea Rece, tot după un incendiu. A și sunat în aceeași seară și apoi ne-a spus după două zile că lucrurile se vor aranja împreună cu Primăria Târgu Mureș. Între timp, nici vorbă să meargă cineva acolo să ajute la refacerea casei, să ducă o pâine sau o cutie de lapte praf pentru bebelușă. Vom putea ajuta, dar nu chiar imediat, ci pe la vară, ni s-a transmis din partea comunității romilor. De ce atât de târziu? Pentru că sunt sute de cazuri în situații similare și se vor supăra cei care nu beneficiază de ajutor, ni s-a explicat mai departe. O bebelușă de o lună și jumătate, o fetiță de doi ani și un băiat de șase ani sunt abandonați împreună cu părinții lor atât de comunitate, cât și de autorități. Foto: În imagine e priveliștea din fața casei ce adăpostește familia de romi.

Asociațiile umanitare par unica speranță

O asociație din Bistrița-Năsăud a ajutat familia până acum cu alimente, haine și diverse obiecte. La rând, s-au oferit încă două ONG din Constanța și Bihor, dar încă sunt prelucrate datele și vor veni reprezentanți pe teren pentru a vedea exact cu ce pot contribui. Din Târgu Mureș nu s-a sesizat nicio asociație umanitară, probabil pentru că site-ul Ceasul Cetății este mai citit în alte județe sau aici nu există niciun interes.

Ajutorul imediat și un apel umanitar

Între timp, pe 9 aprilie, a doua zi după incendiu, am mers în Remetea împreună cu un cititor empatic din oraș, pentru a ajuta cu alimente familia de romi. Am dorit să luăm o aerotermă, dar instalația electrică este precară și există riscul unui alt incendiu, așa că am apelat la autorități și comunitatea romilor. N-au făcut nimic cele două entități, dar Ceasul Cetății a obținut promisiunea pentru șase ziduri din prefabricate, ce pot ajuta la ridicarea unei case. Doar că acestea se află în Reghin, iar încărcarea, transportul și montarea lor sunt peste posibilitățile financiare ale site-ului. Dacă mai există patroni sufletiști în oraș, acesta poate fi ajutorul ce poate fi acordat pentru ridicarea unei noi case pe terenul din imagine (10 metri lungime și patru lățime). Există și varianta cumpărării unor baxuri de BCA, care se ridică la 4500 de lei, pentru o singură cameră. Alexandru și vecinii vor ridica acea construcție. Mai târziu, vom publica un alt apel umanitar pentru ce mai e nevoie. Ceasul Cetății contribuie în continuare cu alimente și alte obiecte necesare pentru un trai cât mai aproape de normalitate. Până la primirea unui ajutor social, familia se descurcă lunar cu 428 de lei (alocația primilor doi copii) și circa 350 de lei săptămânal, pe care-i câștigă Alexandru din munca pe șantier.

Notă: Putem fi contactați nonstop la numărul de telefon: 0770310350.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button