Prim-planVești

Runele secuiești de la Gheorgheni au fost înlăturate

După demersuri susținute, Forumul Civic a reușit să înlăture runele secuiești care marcau intrarea în localitatea Gheorgheni, alături de același lucru în maghiară. Era singura inscripție afișată, iar în urma unor procese s-a rezolvat problema care discrimina comunitatea românilor.

Comunicat de presă

În urma riguroaselor demersuri administrative întreprinse, suntem încântați să anunțăm că semnul discriminatoriu care marca intrarea în municipiul Gheorgheni exclusiv în limba maghiară și cu așa-zisele „rune secuiești” a fost înlăturat cu succes!

Dragoș Burghelia, Președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a declarat: „Această acțiune reprezintă un pas semnificativ în favoarea respectului pentru limba oficială de stat, conform prevederilor Constituției și legilor țării. Ne angajăm ferm să apărăm limba română în toate aspectele sale și să combatem orice manifestare a discriminării lingvistice sau etnice.”

Este important de subliniat că această a fost realizată în mod ilegal, fără autorizațiile de construcție necesare și cu încălcarea legislației privind utilizarea limbii române în spațiul public. Prin urmare, în urma sesizărilor formulate la Inspectoratul de Stat în Construcții, acest edificiu neautorizat a fost demontat conform legilor în vigoare.

Președintele FCRCHM, Dragoș Burghelia a declarat: „Această acțiune nu reprezintă doar un act administrativ, ci și o demonstrație clară a angajamentului nostru față de respectarea legilor țării într-o societate democratică. Vom continua să ne asigurăm că toți locuitorii municipiului Gheorgheni se bucură de aceleași drepturi și oportunități, indiferent de apartenența lor lingvistică sau etnică dar este prioritară impunerea și apărarea legilor de stat.”

Încheiem acest comunicat reiterând faptul că lupta pentru respectarea principiilor fundamentale ale democrației și a drepturilor omului va rămâne mereu o prioritate pentru administrația noastră. Vom continua să colaborăm strâns cu autoritățile competente pentru a asigura un mediu echitabil pentru toți locuitorii municipiului Gheorgheni, inclusiv pentru comunitatea românească din zonă.

 

Cu stimă,

Forumul Civic al Românilor

Din Covasna, Harghita și Mureș

Președinte Dragoș Burghelia

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button