PăreriPrim-plan

Maghiarii mei și maghiarii lor


Înainte de toate, la mulți ani maghiarilor de pretutindeni! Desigur, în special maghiarilor mei, fiind selectiv în privința oamenilor, indiferent de etnie. Pentru cei care nu știu, pe 15 martie 1848 a început Revoluția maghiară, una înăbușită în sânge la final, dar care a fost startul pentru stabilirea unui regim politic democratic. Măcar încercarea lui prin legile din aprilie cu cele 12 puncte printre care Libertatea presei și desființarea cenzurii (chiar primul pe listă).

Ei bine, maghiarii mei sunt cei care vor ca primul punct să fie respectat, dar și altele din manifestul revoluției din 1848. Oameni serioși, de bun simț și cu principii. De ani mulți știu astfel de maghiari, iar prima afacere în Târgu Mureș a fost evident cu un secui, reședința mea din oraș este la un maghiar și primul om cu care m-am întâlnit azi a fost tot maghiar. Un stomatolog senzațional care mi-a scos o măsea și mi-a dat-o la pachet pentru a nu avea discuții legate de cine și ce fură, ca glumă, evident. Și ca om este extraordinar, nu doar ca profesionist. Ei sunt maghiarii mei de aici, dar la fel de buni sunt în toată Secuimea. Doar că ei nu-s la putere.

Ceilalți maghiari sunt înscriși ca membri UDMR în bătălia politică mizerabilă, cea în care una spun și alta fac. Unul dintre ei este Zoltan Soos, un mincinos patentat, care încă se prezintă independent, cu toate că este membru UDMR de 24 de ani și ascensiunea sa se datorează exclusiv partidului. În octombrie 2020, moment în care m-am mutat din București în Târgu Mureș, am considerat că Zoli este un om de ispravă și i-am întins o mână de ajutor. Tot staff-ul echipei sale de campanie știe asta. Am vrut să-i donez din start un site funcțional pentru primărie. Public am anunțat și într-o emisiune în direct, unde a venit pentru prima și ultima oară. A refuzat pe motiv că nu se face așa, ci cu licitație șamd (gratuit nu înseamnă că trebuia să achite vreun leu). Și a promis că va realiza ceva senzațional. Site-ul are și el 24 de ani de la lansare. Nu a fost în stare să-l schimbe. Nici n-a primit mâna întinsă. Gestul era pentru comunitatea din Târgu Mureș, nu pentru mine și nici pentru el. Proiecte bune înseamnă bani mulți pentru comunitate. Turismul dezvoltat înseamnă alți bani. Și desigur toți o duceam mai bine. N-ai cu cine dacă nu ești în stare să alegi măcar o bancă pe care o pui în centrul orașului.

În timp ce mai toți importanții din UDMR sărbătoresc începerea revoluției, tot ei impun cenzura și blochează libertatea presei, uitând de primul punct și susținând financiar doar mass-media care nu pune întrebări incomode și nu critică. Pe bani publici.

Acum, după ce n-a respectat nicio promisiune, ci doar a continuat proiectele lăsate de fostul edil Dorin Florea, Soos susține că vrea să construiască un oraș nou. Trebuie să fii de pe altă planetă să-ți închipui asta, dar va fi un vot exclusiv etnic, pentru că românii nu vor mai crede, iar cei 30% dintre maghiarii care n-au votat data trecută se vor înmulți în proiecte. Zoltan Soos încearcă dezbinarea prin discursul său de lansare, fără nicio dovadă. În schimb, a început să scrie în maghiară primul mesaj și apoi în românește, pentru a trezi electoratul etnic. Maghiarii, românii, sașii și romii comuni (neimplicați politic) trăiesc aceeași dramă a incompetentei administrației. Un oraș nou în gropi doar, în proiecte jenante și într-un haos total. Nu trebuie construit un oraș nou, ci consolidat cel care există și e frumos. Să repari drumurile, să dai cu un var sau o vopsea nu-i mare brânză, dar trebuie să ai viziune. Ca exemple sunt celebrele Scări Rákóczi (culmea, realizate inițial de un meșter pe nume Soos), care au fost considerate cândva cele mai frumoase din Europa și primarul le-a repictat cu niște copii de la liceul de artă de arătau ca-n cărțile desenate de copii de grădiniță. Nimeni nu trebuie să inventeze apa caldă. Există!

Așadar, maghiarii mei sunt cei buni. Pe ceilalți nu-i apreciez. Din păcate, nu ai mei au puterea, ci politrucii incompetenți. Și tuturor ne e rău cu ei, indiferent de etnie. Poate de data asta se va alege bine. Bine pentru Târgu Mureș.

PS Să ne lămurim și despre români. Sunt la fel ca maghiarii. Majoritatea din politică este coruptă și incompetentă, iar cei mulți și buni din popor n-au niciun cuvânt de spus, ci doar să voteze.

 


Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button