Vești

Primaria are conturile blocate pentru o amendă de mediu de 3,9 milioane de lei

Pentru că un deceniu nu s-a luat nicio măsură pentru colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Târgu Mureș, primăria s-a trezit cu conturile blocate și cu o amendă de 3.981.300 de lei. O amendă de mediu pentru perioada 2017-2019, care trebuie achitată, dacă primarul în funcție dorește ridicarea propririi. 

Citeste si

Reacția municipalității

„Uniunea Europeană impune ca, până în 2025, fiecare localitate din țările membre UE să se asigure ca 55% din deșeurile produse să fie colectate selectiv și reciclate, iar până în 2035, această cotă să crească la  70%.

Vechea administrație nu a făcut niciun pas pentru îndeplinirea obligațiilor impuse în ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, motiv pentru care orașul este amendat anual. În ultimii 4 ani nu s-a plătit niciuna din amenzile primite de la Garda de Mediu Mureș.

Prin urmare, în luna iunie 2021, cuantumul amenzilor este în valoare de 3.981.300 de lei, aferente anilor 2017-2019 (amenda aferentă anului 2020 este de aproximativ 2,5 milioane lei).

La acest moment, Municipiul are poprire pe conturi, pentru suma datorată fondului de mediu. În acest moment nu putem afirma cu certitudine că această situație se datorează neglijenței sau relei intenții. Ceea ce este însă grav este faptul că, atât timp cât aceste amenzi nu vor fi plătite, Primăria nu va putea accesa nicio finanțare nerambursabilă din fonduri europene. 

Situația actuală se datorează și unei proaste gestionări a problemei salubrizării, care trenează de câțiva ani, pe care noi dorim să o rezolvăm. Noul contract de salubrizare pe care municipiul îl va semna va clarifica toate aspectele legate de managementul deșeurilor, va fi un contract transparent, fără costuri ascunse,  eficient și în folosul târgumureșenilor. Astfel, salubrizarea și curățenia orașului nu vor mai fi o problemă.

Vom plăti toate amenzile neachitate de vechea administrație, pentru a pune în funcțiune instituția Primăriei și a readuce posibilitatea de a atrage noi fonduri europene!

În același timp, vom acționa în judecată toate persoanele responsabile care au ignorat obligațiile europene și care au decis să nu plătească la timp amenzile datorate, ceea a dus acum la blocarea conturilor instituției.

Ne obligăm, de asemenea, ca până la finalul acestui an, să facem toți pașii necesari ca în Târgu Mureș colectarea selectivă, conform normelor europene, să fie în sfârșit implementată”.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button