Vești

Revolta cluburilor sportive împotriva CJ Mureș și CL Târgu Mureș

Antreprenor, fost președinte POL (Partidul oamenilor Liberi) și finanțator pentru sport și educație, Dan Mașca a adus o serie de acuze grave privind sifonarea banilor publici cu dedicație pentru simpatiile UDMR, cu susținerea PNL și PSD. Mai exact este vorba de dirijarea a 500.000 de lei către o asociație înființată anul trecut (Asociația Club Sportiv Târgu Mureș 1898, condusă de Csibi Attila Zoltán, primar din 2012 al orășelului Sângeorgiu de Pădure, unde e și președintele UDMR). Consiliul Județean Mureș a făcut acest cadou, iar acum clubul cu zero angajați mai vrea un milion de lei de la Consiliul Local Târgu Mureș. Cererea vine în situația în care finanțarea pentru toate cluburile din județ (cu multe ramuri sportive) e bugetată la 300.000 de lei. Până când va există o decizie a consilierilor locali, câteva cluburi private au întocmit o scrisoare pe care vor să o înainteze către Péter Ferenc, președintele CJ Mureș, și primarul Zoltán Soós.

„Scrisoare deschisă
Stimate domnule președinte, stimate domnule primar, suntem la curent cu bunele dumneavoastră intenții de a susține activitatea sportivă de la nivelul județului și a municipiului reședință de județ, apreciem alocarea fondurilor în limitele bugetelor și a sumelor votate de consilierii județeni, respectiv locali. Nu putem însă trece cu vederea modalitatea lipsită de fair-play prin care fondurile ajung la beneficiari.
Am luat la cunoștință cu surprindere de modalitatea prin care Asociația Club Sportiv Tîrgu Mureș 1898 – Marosvásárhelyi Sport Egyesület 1898 a reușit să acceseze până acum 500.000 lei din bugetul Consiliului Județean (CJ) Mureș prin încredințare directă și 130.000 de lei din bugetul Comunei Pănet. Totodată, la Primăria Tîrgu-Mureș aceeași entitate a înregistrată o cerere pentru alocarea a încă 1.000.000 lei din bugetul municipiului. Ca o comparație, totalul bugetului alocat de CJ Mureș pentru anul acesta competiției de proiecte adresate tuturor celorlalte cluburi din toate celelalte ramuri sportive este de 300.000 de lei.
Considerăm că avem de-a face cu o lipsă crasă de fair-play în alocare fondurilor pentru susținerea sportului. Credem că soluția pentru remedierea acestei situații de neacceptat este renunțarea la alocările directe de fonduri prin rezilierea contractelor de finanțare și redirecționarea bugetelor spre competițiile de proiecte, în care transparența și fair-play-ul să primeze în evaluarea oportunității de finanțare a fiecărui club sportiv.
Fără competiție de proiecte, prin alocarea discreționară a banilor, în cuantumuri vădit dezechilibrate, la limita legii și adesea dincolo de ea, noi semnatarii prezentei credem că se continuă o practică a vechii administrații locale, pe care cu toții o speram încheiată. Dorim să credem în continuare în bunele dumneavoastră intenții și de aceea vă invităm la dialog, la dezbatere publică și la chibzuință înainte de luarea acestor decizii, credem noi cruciale pentru dezvoltarea normală, echilibrată a sportului mureșean în ansamblul lui”.
Inițiatorul scrisorii crede că nu vor semna mai mult de patru-cinci cluburi private de teamă să nu fie depunctate dacă depun proiecte de finanțare.

 

Notă: Ceasul Cetății încearcă să obțină opinia celor implicați în aceasta poveste financiară și vom reveni pe măsură ce avem răspunsurile.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button