Utopia. Mă gândeam cum ar fi dacă întreaga presă ar renunța să prezinte știrile negative pentru o săptămână sau măcar 24 de ore? Oricum, informațiile legate de numărul de morți, de evoluția pandemiei și n mutații nu ajută la absolut nimic. Poate cititorul obișnuit să schimbe ceva? Nu. Tot clasa politică de la putere decide de capul ei oriunde în lume, fără o consultare (uneori există de formă, dar nici referendumul nu mai este băgat în seamă).
Aici ar fi însă o problemă când peste 90% dintre știri sunt negative, majoritatea preluate de pe agenții sau din declarațiile politice. Atunci gazetarul ar trebui să-și ia pixul și carnetul pentru a merge pe teren să facă interviuri și reportaje, să caute locuri faine, să descopere profesioniști și lucrurile remarcabile realizate. Ziariștii ar fi obligați să-și facă meseria, iar ei sunt tot mai puțini, pentru că e de preferat copy+paste. Cum să dai 2000 de euro unui Viorel Ilișoi, cel mai bun gazetar de reportaj din România, când poți angaja cinci copiatoare de informații? Nu-l aștepți pe el o săptămână pentru maximum două articole, când poți avea în perioada asta sute de știri.
Doar pentru a ne referi doar la partea bună a lucrurilor, că iar e dificil să angajezi reporteri de investigație care să nu deranjeze interesele și pe care să-l plătești tot bine. Nu-l aștepți pe el cu patru anchete serioase lunar, când poți avea de aceeași bani mii de știri copiate. De aceea am spus din start că este o utopie, dar mi-ar plăcea ca măcar pentru 24 de ore presa să stopeze avalanșa răului cu care este otrăvită mintea publicului. Și chiar dacă e aproape imposibil de crezut, există știri pozitive la tot pasul.
În final, pentru că nimic nu este imposibil la capitolul subliniat, Ceasul Cetății nu va publica nicio știre negativă în perioada 24-29 decembrie. Și este un risc, pentru că onoratul consumator a fost obișnuit zeci de ani să consume minimum 90% otravă. Ceea ce înseamnă că este posibil ca traficul să pice la cel puțin jumătate. Asta să fie singurul lucru rău din lume. 🙂