Vești

Precizări necesare în Afacerea LPS

Am primit precizări din partea prof.dr Călin Crăciun și le publicăm.

Citeste si

D-le jurnalist Tiberiu Lovin, onorată publicație „Ceasul cetății”,

întrucât în ultima dumneavoastră dezvăluire referitoare la faptele petrecute în cadrul Liceului cu Program Sportiv „Szasz Adalbert” din Târgu Mureș, cu ceva ani în urmă, apare și numele meu, consider că sunt necesare câteva precizări referitoare la situația dată.

În primul rând, vă mulțumesc pentru interesul acordat temei. Le mulțumesc pe această cale și unor jurnaliști cum sunt Valentin Covaciu și Cătălin Vischi, precum și altora, pe care nu-i cunosc personal, de la MuresStiri și Cuvântul liber, care au manifestat interes pentru adevăr. Mulțumiri i se cuvin din plin și ONG-ului AMPER, care a ajutat cu tot ce a putut. A manifestat interes în acest sens și „Punctul”, prin Marius Libeg, dar tot de acolo s-a remarcat Erika Mărginean printr-un articol vădit tendențios și neprofesionist. Nu știu cum o fi fost din partea dumneaei, poate a fost mânată de cele mai oneste intenții și nu văd eu bine, dar din partea mea arată josnic articolul respectiv. Destul, în acest sens, să semnalez efectele subtile în rândul publicului ale unor subtitluri cum ar fi „Prea bun, ca la facultate” sau „D-l profesor este bolnav!”. După recitalul de neadevăruri culese de la cei intervievați, unele chiar la limita unui deficit de inteligență mult prea contrastant cu necesarul funcției, nu m-a întrebat, ca parte implicată, nimic referitor la cele afirmate de ceilalți și n-a fost interesată nici de dovezile pe care i le-aș fi putut arăta. Iată că acum tocmai acel IȘJ, care atunci îi spunea mincinos că nu are nimic a face cu verificarea respectării legislației școlare vizând transferurile, face o inspecție tematică exact despre acest aspect. Era suficient și atunci să-mi ceară să le indic articolul din regulament care le conferă această atribuție.

Când am denunțat public situația de acolo erau mai multe aspecte halucinante. Mai întâi, le precizez pe cele care au fost atunci adunate de mine sub genericul „fabrică de diplome”.

E vorba de:

– pretenția să promovez prin fraudă elevi care nu meritau, pentru a fi transformați în subofițeri la Steaua sau la Dinamo. Dacă aș fi cedat, peste puțin timp le-am fi plătit și lor pensii speciale;

– fals în înscrisuri oficiale, vizând absențele, cu consecința promovărilor împotriva prevederilor regulamentului (fals recunoscut explicit de cel puțin un făptuitor);

– elev repetent și apoi, subit, prin modificarea grosolană (prin metoda palimpsest) a unor înscrisuri oficiale, promovat chiar de cei care inițial au confirmat repetenția;

– de altul angajat ca sportiv la un club din Germania, dar înscris cu acte, la mine în clasă, ca și când s-ar fi aflat aici la școală;

– de situația în care din 35 de săptămâni de școală același elev primea fraudulos dezlegare de a nu participa la cursuri 32 de săptămâni (însă primea, desigur, note și medii);

– de încălcarea regulamentului școlar în mod consecvent prin neaplicarea articolelor care vizau exmatriculările;

– de înființarea consiliului de administrație al instituției în mod nelegal (să ne se mire deci nimeni că s-a ajuns la prejudiciu financiar).

Așa nu se poate trăi într-un liceu, fără să te afunzi în ilegalități cu iz penal. De aceea am reacționat. Am înțeles gradul de pericol social și personal al implicării în asemenea fapte și am ales să opresc cancerul înainte de a se extinde. ÎȘJ-ul avea însă alte planuri.

Sub aspect financiar, era vorba, cum s-a dovedit, în sfârșit, de problema prejudicierii bugetului local prin transferuri nelegale și de prejudicierea bugetului privat, al părinților, prin colectarea nelegală și deturnarea într-un club privat a așa-numitului „fond al școlii”. Iată însă că proba timpului a confirmat adevărul spuselor mele.

Vă amintesc, Csiki Zsolt îi declara jurnalistei cu pretenții de imparțialitate Erika Mărginean următoarele: „Anul trecut Curtea de Conturi a fost în inspecție, opt săptămâni și nu au fost probleme. Să vedem acum inspecția generală la ce concluzie ajunge. Au verificat absolut tot. Le-am pus la dispoziție toate registrele, tot ce-au cerut, pe linie de management, au verificat hotărârile de Consiliu de Administrație, tot.”

În aceste spuse, astăzi se văd cât se poate de clar două lucruri:

1) Csiki Zsolt a mințit, întrucât Curtea de Conturi a constatat prejudiciul, fapt de care a fost informat cel responsabil de lipsa banilor; 2) IȘJ a făcut neprofesionist ancheta, devreme ce nu a semnalat încălcările grave ale legislației nici măcar pe linie de management.

Nici de banii dați de părinți pentru „fondul școlii” și deturnați pentru  tequila, bere, scutece, ardei iuți și altele nu a fost IȘJ interesat („Pe cuvântul meu de onoare, nu cunosc și nici nu mă-interesează.” – spunea insp.șc. Illes Ildiko, în același interviu. Ce altă dovadă de intenție a ascunderii adevărului sau de proastă exercitare a funcției mai poate dori cineva?).

IȘJ, prin inspectorii care au efectuat sau au coordonat verificări: Sorin Pătru, Maria Kozak, Ștefan Someșan, Nadia Rață, Illes Ildiko, Ioan Macarie, Adina Pui și Sabin Gavril Pășcan au ignorat astfel de aspecte și nu au luat măsurile care se impuneau în timpul inspecțiilor. Am intuit că exact în acest mod se vor și comporta. De aceea am și dezvăluit totul prin comunicat public și nu printr-o sesizare ce ar fi fost mult mai ușor de îngropat. Am sperat că vor înțelege că nu voi renunța până când toată mârșăvia iese la suprafață și că nu mă pot intimida prin mizerii ca neconvocarea în comisiile de corectare la BAC. Dimpotrivă, încercările de intimidare n-au dus decât la îndârjire, iar acum încep să se vadă rezultatele.

Dacă demersurile IȘJ ar fi fost interesate de adevăr, ar fi constatat încălcarea legislației școlare care genera prejudiciu financiar. Apoi, vorbim de constatarea colectării nelegale a banilor părinților în clubul privat și a celorlalte încălcări ale legislației. Bineînțeles, acestea ar fi impus declanșarea procedurii pentru înlocuirea conducerii defectuoase, ostile interesului legitim al instituției și al comunității locale. De calcule financiare, ar fi urmat să se ocupe, desigur, cei abilitați, la sesizarea IȘJ-ului, că IȘJ-ul e primul responsabil de verificarea legislației școlare. Dar toți cei numiți fie s-au făcut că nu văd aceste lucruri, fie nu le-au înțeles. A trebuit să vină Curtea de Conturi din întâmplare ca să se vadă gunoiul de sub preș.

Apoi, e adevărat că ministerul s-a comportat la fel ca IȘJ. Exact aceasta s-a întâmplat: IȘJ, prin Pătru Sorin, cu avizul Insp.șc.gen.adj. Lavinia Mirela Mureșan și cu aprobarea Insp. șc. gen. Nadia Rață, a dispus liceului să se autoancheteze, prin comisie înființată tocmai de cei acuzați. Ministerul, de la care am cerut o anchetă a Corpului de Control împotriva IȘJ, a pus tocmai IȘJ-ul să-și autoancheteze efectuarea defectuoasă a anchetei. Situația pare din Kafka, desigur. Prin urmare, bănuiesc că nu i-a fost rușine d-lui Pătru să se autoancheteze, cum nu le-a fost nici Insp.șc.gen. care l-a trimis să-și pună semnătura pe asemenea aberație.

Totuși, nici organele de cercetare penală n-au avut chef să cerceteze profesionist situația, chiar dacă judecătorii de Cameră Preliminară le-au desființat clasările și le-au impus să-și facă treaba. Afirm deci, ca să nu fie dubii, că ancheta penală a fost făcută până acum defectuos, în mod vădit protejându-i pe cei incriminați de mine. Din fericire, lucrurile nu au rămas în acest stadiu și pot să cred în continuare că adevărul va ieși la lumină, în pofida tuturor încercărilor de mistificare.

Vă urez succes în demersurile dumneavoastră jurnalistice și vă asigur de sprijinul meu, în măsura în care este posibil!

Prof. dr. Călin Crăciun

Foto: Andrei Vornicu

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button